11:10 π.μ.

ΤΑ ΚΑΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Αν σκεφτεί κανείς πως σήμερα πως οι άρχοντές μας, με πρόφαση την προβολή του τόπου  κάνουν στην κυριολεξία τουρισμό αλλά χωρίς αποτέλεσμα, «τα καμάκια», τους έχουν ξεπεράσει εδώ και πολλά χρόνια και με αποτέλεσμα!
Δείγμα πηγαίου χιούμορ, χαρακτηριστικό γνώρισμα Φλωρινιωτών  μιας κάποιας άλλης εποχής, «τα καμάκια της Φλώρινας»  παραμένουν μία ιστορία που κληροδοτείται από γενεά σε γενεά Φλωρινιωτών, με χαμόγελο και νοσταλγία του τύπου, έ, η Φλώρινα τότε ήταν αλλιώς!
Τα ΚΑΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ήταν νέοι της εποχής, ψόφιοι για «ντάγκαρα» δηλ. για πλάκα, με διάθεση και φαντασία,  που «εξ άσκησαν» την γοητεία τους και εκτός νομού και αυτοχρίστηκαν «καμάκια»! Οι περιπέτειές τους -  βιβλίο ολόκληρο- χαρακτηρίζονται και από ένα είδος «ευγενούς άμιλλας», «ποιος είναι ο καλύτερος»!  Με την μορφή οργανωμένου συλλόγου, με έδρα το ιστορικό καφέ του Ρασάικου-  είχαν και πρόεδρο και τα συμβούλια έδιναν και έπαιρναν πάντα για  θέματα  εξωτερικής πολιτικής, στα νησιά και στη Χαλκιδική! Με σλόγκαν «προσφέρουμε στέγη και σίτιση σε κάθε τουρίστρια που θα αποφασίσει να έρθει για διακοπές στην καθ όλα φιλόξενη πόλη μας», το 1991, δώσανε ιστορική μάχη, όταν το ΑΙDS απειλούσε με διάσπαση το κλαμπ των συναδέλφων τους στη Κρήτη!                           
Την ιστορική αυτή δήλωση την καλύψανε τα ΜΜΕ σε πανελλήνιο επίπεδο, Ιδού και το δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ  στις 11-6-1991, με ανταποκριτή τον Τηλέμαχο Κόκκο.
Το ΕΙΤΖ απειλεί με διάσπαση το κλαμπ γνωστών αυτοχαρακτηριζομένων ως «καμάκια».Ανησυχία επικρατεί στα μέλη του κλαμπ για την επιφυλακτική στάση που κράτησαν συνάδελφοί τους στο να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε αλλοδαπούς εκπροσώπους του ασθενούς φύλου.                                                                                                    Έτσι, μετά την πρόσφατη  εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν τρυφερές από το Βορρά στη Χερσόνησο της Κρήτης, εξ αιτίας της απαράδεκτης αδιαφορίας που έδειξαν τα «καμάκια» της περιοχής απέναντί τους -δηλώνοντας απερίφραστα ότι επισκέπτονται την χώρα μας για τις «φυσικές της καλλονές» και εννοούν να τις απολαύσουν- τα «καμάκια της Φλώρινας», πέρασαν στην αντεπίθεση. Σαν «καμάκια» λοιπόν που σέβονται τον εαυτό τους, μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, συνήλθαν σε ..έκτακτη γενική συνέλευση στον χώρο του αρχηγείου τους – κεντρικής καφετέριας της Φλώρινας- απουσία μάλιστα του αρχηγού τους Μανώλη, που λείπει στα νησιά του Αιγαίου για.. ενημέρωση- προκειμένου να αποφασίσουν τις από δω και πέρα κινήσεις τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                  Σημειώνεται ότι τη θέση του επιτίμου Προέδρου κατέχει 83χρονος Π.Τ.(μπράβο κουράγιο) που λόγοι «ανωτέρας βίας» δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί.                                            Στην ιστορική αυτή συνάντηση για τα χρονικά του σωματείου καταδικάστηκε ως εγκληματική οποιαδήποτε ενέργεια που παραβαίνει τους ιερούς κανόνες του «λειτουργήματος» που ασκούν. Τέλος και προκειμένου να επαναφέρουν τα πράγματα στη θέση τους προχώρησαν στην παρακάτω τολμηρή δήλωση «Επιστροφή στις ρίζες» και σαν πρώτη δήλωση εμείς από τον Ακριτικό Βορρά δηλώνουμε ότι, όχι μόνο δεν φοβόμαστε το Έιτζ  (!), όχι μόνο θα φερθούμε όπως αρμόζει σε «καμάκια» - τζέντλεμαν αλλά «προσφέρουμε στέγη και σίτιση σε κάθε τουρίστρια που θα αποφασίσει να έρθει για διακοπές στην καθ όλα φιλόξενη πόλη μας».
Ευχαριστούμε τον Τηλέμαχο Κόκκο για τη παραχώρηση του αρχείου του.

5 comments :

Ανώνυμος είπε...

ε ρε Φλώρινα ανεπανάληπτη! Με το ντάκαρα! Που είναι οι καλές εποχές; Πάνε τέλειωσαν..

Ανώνυμος είπε...

Τι μας θύμησες τώρα...η δημοσίευση αυτή είχε κάνει μεγάλο σούσουρο και η πλάκα στον "κεντρικο" (τότε) ήταν ανεπανάληπτη.

Για να θυμόμαστε ότι η Φλώρινα πέρασε και όμορφες εποχές.

Ανώνυμος είπε...

τα "καμακια φλωρίνης" γεράσανε, πήραν σύνταξη .Μόνο ο βετεράνος ...Μανουέλ απέμεινε για να θυμήζει τις ένδοξες εποχές καμακισμου γενικώς και ειδικώς στην Φλώρινα ...άρε εποχές τοτε άρε γ...σια!τα αναπολούμε .....τηλεμαχικά πλέον τώρα μόνο ρόζ τούρτες με φρααουλίστες και γόβα στιλετο στο πεζόδρομο με άφθονη οφθαλμολουσία χωρίς καμάκια!

Ανώνυμος είπε...

τωρα το καμακι το κανουν στα εισσα οι γυνεκεΣ,,,,,,,,αλλεΣ εποχεΣ,,,,,χαθηκε η γωητεια τηΣ κατακτησηΣ,,,,,

Ανώνυμος είπε...

στην ντισκο μηλιεΣ,,, του παντελη τσιρου,,,και στην μπλακ ρεντ,,,,εκει γυνωνταν χαμοΣ,,,δηλαδη φατε ματια ψαρια τιΣ πιο πολλεΣ φωρεΣ,,,εμειΣ ωμωΣ πιστεβαμε οτι κατι καναμε,,,,,,

Δημοσίευση σχολίου