Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 16-11-2011 σε ηλικία 98 ετών ο Στέφανος Κωνσταντινίδης επί δεκαετίες εκδότης και Δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Έθνους» της Φλώρινας.  
   Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Βλάχοι της Πρεμετής Βορείου Ηπείρου και ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Σταύρου (Νέστωρα της Δημοσιογραφίας και μεγάλου πατριώτη) και της Ευθυμίας Κωνσταντινίδη. Ήταν η μεγαλύτερη γραφίδα της γενιάς του και από τον τρόπο γραφής του επηρεάστηκαν πολλοί και σημαντικοί δημοσιογράφοι και λόγιοι της Φλώρινας. Η προσωπικότητα του Στέφανου Κωνσταντινίδη, ο χαρακτήρας του και η ιστορία του «Έθνους» ήταν τα στοιχεία εκείνα που έκαναν το τυπογραφείο του «Έθνους» να γίνει η κυψέλη όπου μαζεύονταν η αφρόκρεμα των λόγιων, καλλιτεχνών και πολιτικών της Φλώρινας.
   Χαρακτηρίζονταν για το προοδευτικό, και πατριωτικό του πνεύμα που αποτυπώνονταν πάντοτε στα άρθρα του.
  Από το 1930 ο Στέφανος Κωνσταντινίδης εργάστηκε στο τυπογραφείο του πατέρα του Σταύρου, όπου εξελίχτηκε σε δεινό στοιχειοθέτη και μεγάλο δάσκαλο της τυπογραφίας.  Από τα χέρια του βγήκαν όλοι οι γνωστοί τυπογράφοι της Φλώρινας. Ήταν δε τόσο μεγάλη η αγάπη του για την τυπογραφία και τη δημοσιογραφία αλλά και η ανάγκη να εργάζεται για να ζήσει την οικογένειά του, ώστε δούλεψε σκληρά στο τυπογραφείο μέχρι τα 80 του χρόνια, παρότι είχε βγει στη σύνταξη 16 χρόνια πριν.
  Το 1946 ανέλαβε την Διεύθυνση του «Έθνους» και μαζί με κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες και πολιτικούς της περιοχής που αγκάλιασαν την εφημερίδα αγωνίστηκε με την πέννα του σε δύσκολους καιρούς για το φρόνημα και την πρόοδο της περιοχής.
   Διετέλεσε για χρόνια Πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Φλώρινας, υπήρξε δε από τους πυρήνες των φλωρινιωτών που ίδρυσαν τον Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» και δημιούργησαν τα σημαντικά τμήματά του.
   Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης ήταν πολυμαθής με τεράστιες γνώσεις για την ιστορία της χώρας και της Φλώρινας.
   Τιμήθηκε επανειλημμένα για το ήθος, τις αξίες και την προσφορά του στην Φλώρινα.
    Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων,  με μοναδική ευγένεια, ήπιος και άριστος οικογενειάρχης που έχαιρε της εκτίμησης της τοπικής μας κοινωνίας.
   Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ευτέρπη,  τα δύο παιδιά του Σταύρο και Χρήστο και τέσσερα εγγόνια.

3 comments :

Ανώνυμος είπε...

Kαλό Παράδεισο για τον κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας. Για δεύτερη φορά, παρευρέθηκα σε κηδεία ανθρώπων που είχαν σχέση με τα τοπικά ΜΜΕ. Στην κηδεία του δημοσιογράφου Νίκου Τούλιου και εχθές στη κηδεία του αγαπητού Στέφανου. Μου έκαν φοβερά κακή εντύπωση πως δεν βρέθηκε, ένας από τους τοπικούς λαλίστατους κατά τα άλλα εκδότες καιδημοσιογράφους για να γράψει και να πεί έναν αποχαιρεισμό για τον κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος μιά ζωή την έζησε στη Φλώρινα! Το ίδιο βέβαια συνέβη και στη κηδεία του κ. Τούλιου ο οποίος ήταν και νέος άνθρωπος. Εδώ θα σας αδικούσα κ. Κουτουράτσα αν δεν ανέφερα πως την τελευταία στιγμή διαβάσατε έναν αποχαιρετισμό στον κ. Τούλιο και όταν σας ρώτησα γιατί δεν το κάνατε στην εκκλησία, μου είπατε πως περιμένατε κάποιος άλλος συνεργάτης και συνάδελφος του κ. Τούλιου να το είχε κάνει και ότι εσείς από ευγένεια και διακριτικότητα, περιμένατε.

Ανώνυμος είπε...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ; ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ; ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ Ο κ. θόδωρος Βόσδου θα μπορούσε να πει έστω ένα αντίο. Το ΕΘΝΟΣ είναι από τις πιό παλιές εφημερίδες. Ο κ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, - δεν τον είδα κι εγώ στη κηδεία. Ο Γιάννης Αριστείδου παρών αλλά αμίλητος και ο αδελφός Αρης που δεν χάνει κηδεία με τίποτα. Είναι και αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Δεν μπορούσε να πει δυό κουβέντες; Που ήταν ο Πολίτης και το τσούρμο των δημοσιογράφων; Μόνο για τους πολιτικούς τρέχουν;

Ανώνυμος είπε...

Γενικά τα τοπικά ΜΜΕ της Φλώρινας, έχουν μεγάλη συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ τους. Και τρέφουν και υψηλά αισθήματα αλληλοεκτίμησης όπως βλέπετε.

Δημοσίευση σχολίου