8:29 μ.μ.

ΣΚΟΥΝΤΗΓΜΑΤΑ - ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Η ημερίδα του Επιμελητηρίου Φλώρινας με θέμα τις ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, θα είχε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν μας αφύπνιζε και λίγο. Ακόμα και το ότι λίγο «κουνηθήκαμε» είναι αρκετό.
Ομιλητής της ημερίδας υπήρξε ο κ. Σπύρος Π’’Κωνσταντίνου επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΕΣΕΒΕ ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ κ. Ιωάννη Παπαργύρη, ήρθαν να μας ενημερώσουν σχετικά, κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης του Επιμελητηρίου.
Πράγματι, μέχρι σήμερα – όπως απεδείχθη από την διαδικασία ενημέρωσης και  παρεμβάσεων , ο όρος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ήταν γνωστή - σαν μια ορειοθετημένη  περιοχή στην οποία μπορούν να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με ειδικούς όρους και δη ειδικούς όρους φορολόγησης . Και μάλλον , αυτό το στοιχείο της ειδικής φορολόγησης ήταν το στοιχείο που έκανε και ίσως κάνει ελκυστικές αυτές τις ζώνες, - πάντα θεωρητικά-  ακόμα και για τη περιοχή μας, με αιτιολογία την ΑΝΑΠΤΥΞΗ αλλά και την αντιμετώπιση της οικονομικής τοπικής  αιμοραγγίας, που έχει δημιουργήσει η αθρόα έξοδος καταναλωτών προς την γείτονα χώρα. 
Το ερώτημα ήταν και είναι, ένα. Μπορούμε ή δεν μπορούμε, πρέπει ή δεν πρέπει να δημιουργηθεί στη Φλώρινα μια τέτοια ζώνη;
Απάντηση δεν πήραμε, και δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε διότι ο στόχος της ημερίδας ήταν ενημερωτικός, αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρη αν θα μπορούσαμε να πάρουμε απάντηση στο άμεσον μέλλον. Αυτό το συμπέρασμα βέβαια, είναι καθαρά προσωπικό και απορρέει από την διαδικασία που ακολούθησε μετά την ενημέρωση.
Ο βουλευτής μας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, μας ενημέρωσε πως στο ΕΣΠΑ υπάρχει κονδύλιο για την κατάρτιση σχετικής  μελέτης και μάλιστα η Καστοριά ετοιμάζεται. Μήπως θα πρέπει να προλάβουμε την Καστοριά ;ρώτησε.
Ο κ. Ηλιάδης αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, δήλωσε – και είναι προς τιμήν του , αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις του-πως , τώρα έμαθε, γι αυτά που άκουσε.
Ο κ. Άρης Αριστείδου τ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και νυν αντιδήμαρχος Φλώρινας, μάλλον ήθελε να κάνει για μία ακόμα φορά τον απολογισμό της 14ετούς θητείας του στο Επιμελητηρίου και με όρους παρελθόντος, ατυχώς, προσπάθησε να προσεγγίσει το μέλλον.
Ο πολιτευτής κ. Κουλίδης, βρήκε την ευκαιρία μα μας πει πως είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας – εξαγωγέας και πως θα ήταν σημαντικό να έρθει και να δραστηριοποιηθεί στη Φλώρινα, ως τέκνο της περιοχής. Δεν κατάλαβα αν μιλούσε σαν Φλωρινιώτης, ή σαν επιχειρηματίας που τον ενδιαφέρουν ελκυστικοί όροι λειτουργίας μίας επιχείρησης σε ελεύθερη ζώνη ή σαν πολιτευτής - επιχειρηματίας που  θα απασχολήσει και τοπικό δυναμικό. Μπορεί να ήταν τρία σε ένα, μπορεί και ένα από τα τρία, μπορεί και τίποτα, έτσι, σε λόγια να βρισκόμαστε.
Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σιάκος, ανάγνωσε ένα κείμενο σχετικά με το πόσο θίγονται οι εργασιακές σχέσεις από τα μέτρα της κυβέρνησης και κάπου προς τέλος αναφέρθηκε πως το εργασιακό καθεστώς σε μία τέτοια ζώνη, μπορεί να μας εξασφαλίσει ίσως;;; και μισθούς πείνας. 
Η κ. Ντόρη Κουτουράτσα Γ.Γ. του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας,  εκδότρια της εφημερίδας κρουά – κρουά «το κράξιμο» και συνεργάτης του ΡΑΔΙΟΦΛΩΡΙΝΑ 101,5, έθεσε  προβληματισμό προς τους τοπικούς φορείς λέγοντας.
Μία περιοχή σαν την Φλώρινα, η οποία εν ετει 2012 δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταρτίσει ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, δεν ξέρει τι θα πει στη πράξη παρά μόνο θεωρητικά τι σημαίνει καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, έχει  πιθανότητα βιώσιμης δραστηριότητας και ανάπτυξης σε μία τέτοια ζώνη, ή το μόνο που θα καταφέρει σε μία τέτοια περίπτωση – της ελεύθερης ζώνης- είναι να εξασφαλίσει μισθούς πείνας για το 45% της ανεργίας που μαστίζει τον νομό; Απάντηση δεν πήρε. Απευθύνθηκε και στον τ. Πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Αριστείδου και τον ρώτησε. Απορώ κύριε Αριστείδου την μελέτη που λέτε πως κάνατε, με ποια λογική την κάνατε, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης; Απάντηση δεν πήρε. Παρενέβη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σάββας Σαπαλίδης και είπε πως 10 επιχειρηματίες του νομού, ζητούν να δούμε το θέμα της ελεύθερης ζώνης. Λες και οι 10 επιχειρήσεις θα φέρουν την ανάπτυξη!
Ο κ. Κ. Μπομπότας, οικονομολόγος προσέγγισε επιστημονικά το θέμα και κατέληξε πως απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός από τους φορείς.
Σιωπήν ιχθύος, κράτησαν ο αντιδήμαρχος κ. Νάσος Μπέλτσος και ο κ. Σωτήρης Βόσδου Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι ζώνες αυτές αγαπητοί αναγνώστες που δεν είναι μία αλλά είναι 100 ζώνες – μπορεί και παραπάνω -  με διαφορετικέ ονομασίες και διαφορετική δραστηριότητα, έχουν εφαρμοστεί σε εκατοντάδες σημεία του πλανήτη, χωρίς όμως να μας εξασφαλίζουν ασφαλή συμπεράσματα και καλές πρακτικές, για την εφαρμογή στη δική μας περιοχή. Επιτυχημένες θεωρούνται οι ζώνες στη Κίνα επειδή εξασφάλισαν εργασία σε 40.000.000 Κινέζους, αλλά με μισθούς πείνας. Δηλαδή η επιτυχία στη Κίνα, έγκειται στο ότι οι Κινέζοι δεν είχαν ένα πιάτο ρύζι και με τις ζώνες στη Κίνα απέκτησαν την δυνατότητα ενός πιάτου ρυζιού. Δημιούργησαν κοινοπραξίες με τις πολυεθνικές, αλλά ως εργάτες. Απέκτησαν και τεγνογνωσία, αλλά ως εργάτες. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις άλλες, συνήθως τριτοκοσμικές χώρες.
Για να έρθουμε τώρα στα δικά μας.                                                                                
 Η Φλώρινα δεν έχει ανάπτυξη ούτε όμως έχει και σχέδιο για να αναπτυχθεί. Πως είναι δυνατό λοιπόν, να εφαρμοστεί οποιαδήποτε μελέτη, ακόμα και αυτή της ελεύθερης ζώνης; Για ποιες επιχειρήσεις; Με τι στόχο και προσανατολισμό;                           Σημειωτέον πως στις ελεύθερες ζώνες δεν επιτρέπεται εμπορική δραστηριότητα.
Η Φλώρινα δεν είναι ελκυστική σε κανέναν επενδυτή, επειδή δεν έχει σύγχρονο δίκτυο συγκοινωνίας και μεταφορών. Γι αυτό ποιος ευθύνεται;  Η έλλειψη πολιτικής βούλησης ή οι πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρέτησαν οι αιρετοί, κατόπιν κομματικής εντολής; 
Και αν ακόμα προς χάρη ενός επενδυτή π.χ. μίας πολυεθνικής που θα δραστηριοποιηθεί στη περιοχή εν ονόματι της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, δημιουργηθεί σύγχρονο δίκτυο, ακόμα και τρένο, οι τοπικές επιχειρήσεις τι ρόλο θα διαδραματίσουν; Του υπεργολάβου ή του εργάτη;
Είναι κανείς σε θέση από τους τοπικούς φορείς να εξασφαλίσει το εργασιακό καθεστώς και το κόστος εργασίας σε μία τέτοια, τοπική ζώνη;
Η ανάπτυξη αφορά μόνο 10 επιχειρήσεις νομού; Με τις άλλες 1010 επιχειρήσεις τι θα γίνει; Με τα εμπορικά καταστήματα τι θα γίνει;
Πολύ φοβάμαι πως θα γίνει μία τρύπα στο νερό. Μπορεί οι φορείς – για μία ακόμα φορά- να μπουν στον πειρασμό μίας μελέτης για την περιβόητη ζώνη. Έτσι, χωρίς προηγούμενο σχέδιο, μόνο για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, επειδή ίσως υπάρχει το ΕΣΠΑ και με την δικαιολογία, ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!  Και ότι θέλει ας γίνει, συμπληρώνω εγώ. Τι είχαμε τι χάσαμε.
Η μελέτη μπορεί να έχει και καμία τύχη για να εγκριθεί και εγώ σας λέω πως μπορεί να γίνει και καμία ζώνη. Επειδή θα υπάρχει πολιτική βούληση, δηλ πολιτική σκοπιμότητα. Υπέρ τίνος όμως; Δεν ξέρω απαντήστε εσείς.
Αυτό που βγήκε από τη χθεσινή ημερίδα, είναι πως οι τοπικές επιχειρήσεις όλες, όχι οι 10, θέλουν και χρειάζονται, ειδικό φορολογικό καθεστώς και ειδικά μέτρα στην περιοχή. Η Φλώρινα είναι από μόνη της μία ειδική περιοχή που θα μπορούσε να είχε  την αυτοτέλειά της, αλλά με ειδικούς όρους. Αυτό έφτανε, χωρίς πολλά, πολλά. Αλλά αυτό δεν γίνεται και ίσως και να μην γίνει.
Ποιος φταίει; Μα η νοοτροπία μας. Αυτή η κακιά συνήθεια να μασάμε υποσχέσεις. Να αφηνόμαστε στη μοίρα που διαλέγουν άλλοι για εμάς, τα σχέδια των οποίων άκριτα εφαρμόζουν εις βάρος μας οι άλλοι, που δεν ξέρουν ούτε  που πατάνε, ούτε που βρίσκονται.  
Ντόρη Κουτουράτσα
ΣΗΜ.Τα πρακτικά της ημερίδας, διατίθενται από τα γραφεία της εφημερίδας μας.                                   

8 comments :

κρουα 13 είπε...

κα Κουτουράτσα έθεσες ερωτήματα που δέν θα σου απαντήσει κανένας .Η ΦΛΩΡΙΝΑ καμία ελευθερη ζώνη δέν θα έχει για τον απλούστατο λόγο Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ . Το ε.β.ε. έκανε μία φιλότιμη ημερΊδα ενημέρωσης έγινε μία κουβεντούλα διαφόρων μέχρι εκεί τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.Άν είχε μέλλον δέν θα φτάναμε σε αυτό το ΧΑΛΙ που ζούμε.

Ανώνυμος είπε...

Λογικά, θα έπρεπε να της απαντήσουν διότι τα ερωτήματα αφορούσαν σε παρελθόντα χρόνο. Γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν κανένα σχέδιο ανάπτυξης; Δηλαδή τόσα χρόνια τι κάνουν; εκτελούν εντολές; Μήπως τώρα τι θα κάνουν; Γουστάρει η κυβέρνηση και οι δανειστές ελέυθερη ζώνη; Θα τη κάνουν. Θέλουν οι άνωθεν μισθούς 300 ευρώ; Θα τους εξασφαλίσουν. Ποιός θα τολμήσει να βγάλει άχνα; Έχει όμως ενδιαφέρον η συνέχεια. Παρακαλούμε κ. Ντορίς να μας κρατάτε ενήμερους.

Ανώνυμος είπε...

Στην εποχή του τέλους κάθε εποχής επικρατεί πάντα μια περίοδος ανομίας (έλλειψης πίστης σε αρχές-κατευθύνσεις) επικρατούν άναρθρες κραυγές χθεσινών απαντήσεων σε αυριανά ερωτήματα.
Θα περάσουμε την μεταβατική περίοδο και στη Φλώρινα, κι αυτή η περίοδος θα έχει τις εντάσεις της, τις καλές προσπάθειές της, τις γραφικότητές της. Οι ΄τρελλοί΄ αυτής της περιόδου θα κινήσουν λίγο περισσότερο την κοινωνική επανάσταση.
Οι φελλοί και οι λαγοί όλων των τύπων θα αναλωθούν.Οι πάτρωνες θα έχουν σιγά σιγά ξεπατωθεί.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ετοιμάζεται η συγκροτημένη γνώση, για τη νέα εποχή, μετά την παρούσα, τη μεταβατική.
Η Ηρα μοίρα-μοιρολατρεία , σύζυγος της ανθρώπινης φύσης ,δεν μπόρεσε να κρατήσει το δημιουργό άνθρωπο- Δία, που έγινε κύκνος για να φύγει, κι αυτή του έσπασε τα φτερά.
Επεσε στην αυλή της Λητούς (της πρόσκαιρης νηνεμίας)που του γιάτρεψε τα φτερά.
Εκεί γεννήθηκε ο Απόλλων,το φως κι η ελπίδα
δημιουργίας για τον άνθρωπο.
Ετσι ο άνθρωπος Δίας, εκτός από την κόρη του Αθηνα (τη σκέψη του,γνώση και σοφία, που θα γεννάει πια το έμπειρο κεφάλι του) θα έχει μαζί του και την (Απολλωνια )έμπνευση,την πίστη,την δύναμη της παρακίνησης και της μετάδοσης της γνώσης και αυτοπεποίησης,ως καθοδήγηση δημιουργίας.
Μεγάλη υπόθεση να γνωρίζουν όλοι που πάμε, πως σχεδιάζουμε να πάμε και τι ρόλο θα παίζει ο καθένας μας για να πάμε, όπως η μακεδονική φάλαγγα μάχης...
Ο Αλέξανδρος είχε ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του: μπορούσε να μεταδώσει και να τύχει ανταπόκρισης στην εφαρμογή της απλής λογικής, σε πολύ μεγάλη κλίμακα κόσμου, για μια κοινή προσπάθεια, μέσω της σωστής οργάνωσης και της παρακίνησης με μεράκι και πίστη...
Και η απλή φωνή των λαών, γινόταν ισχυρή βούληση των θεών της εποχής...

Ανώνυμος είπε...

κατ αρχην και αυτοι που ηρθαν να μας πουνε για ελευθερη ζωνη ουτε αυτοι ηξεραν τι ακριβως ελευθερη ζωνη θα ειναι και αν συμφερει σε εναν τοπο αυτο η οχι....

Ανώνυμος είπε...

ο Κυριος Αλτινης σε ενα βιντεο που τον ακουσα να λεει για ελευθερες ζωνες ηταν σαφως πιο ενημερωμενος και κατατοπιστικος....

Β Αctive είπε...

ΟΛΊΓΟΝ ΜΑΣΩΝΙΚΟ ΟΛΙΓΟΝ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΙΚΟ ΟΛΙΓΟΝ "ΤΡΕΛΛΑ" ΟΛΙΓΟΝ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΟΛΙΓΟΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΝ" ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΧΕΙ Η ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ...ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΜΕΝΟΙ..

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Φίλε ανώνυμε 12.00 πμ της 30-1-12: Ενδιαφέρουσα θεώρηση των πραγμάτων. Να τα πούμε καμιά φορά; Η Κρουά σε κερνάει καφέ.

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Φίλε "B active": Η ίδια πρόσκληση και για σένα.

Δημοσίευση σχολίου