12:46 μ.μ.

O XΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ - 2011- 2012

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Η αλλαγή του χρόνου σημαίνει ελπίδα. Αλιώς πως θα ζήσουμε; Ο έρωτας όμως και η ελπίδα κατά τον Όμηρο είναι από τα αφανή δεινά. Ελπίζοντες και χαίροντες λοιπόν, μιά τελευταί ματιά στον καθρέφτη δεν θα μας χαλάσει. Το 2011 μπορεί να είναι παρελθόν αλλά είναι και γεγονός. Και τα γεγονότα μιλάνε συνήθως από μόνα τους!
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2Ο11 - ΔΕΚΕΜΡΙΟΣ 2011
Mε την έλευση του 2011, σκάει μύτη και ο Καλλικράτης  και μαζί με αυτόν αναλαμβάνει τα «ηνία « του δήμου Φλώρινας ο Γιάννης Βοσκόπουλος . Προβλέπονται τρισήμισυ χρόνια φαγούρας.
Στο τέλος Ιανουαρίου το τρένο σφυρίζει την «χωρίς τρένο  εποχή» για τη Φλώρινα και κανένας φορέας δεν κάνει επί της ουσίας τίποτα. Εμφανίζονται «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ» ως  επίσημοι συνομιλητές με την κυβέρνηση για το τρένο στη Φλώρινα, αλλά μέχρι και σήμερα δεν μας έχουν πείσει αν στήριζαν ή όχι τα συμφέροντα της ΤΡΕΝΟΣΕ. Τσιμπήσαμε  βέβαια στο κίνημά τους, μαζεύτηκαν και κανά 3 000 υπογραφές, αλλά τρένο δεν είδαμε.  
Από τον Φεβρουάριο αρχίζει η μάχη με το κατεστημένο.  Η καταγγελόμενη διαφθορά συζητιέται επισήμως  στα δικαστήρια Φλώρινας και για πρώτη φορά  κάθεται στο εδώλιο εκδότρια εφημερίδας , επειδή ανέδειξε τις καταγγελίες.  Η δίκη υπήρξε ιστορική . Η φωνή της εφημερίδας «κρουά –κρουά «το κράξιμο» αποδεικνύεται πως δεν είναι παράφωνη και η εκδότρια κ. Ντόρη Κουτουράτσα αθωώνεται. Η μηνύτρια κ. Αγνή Ρίζου τ. δ/ντρια του τμήματος Οικονομικών της ΝΑΦ και τ. Γ.Γ.της ΝΑΦ, υπερασπίστηκε ανεπιτυχώς τον εαυτό της και το κατεστημένο που την είχε αναδείξει οικογενειακώς .  Η πρώτη μάχη με το κατεστημένο κερδήθηκε. Ακολουθούν και νέες μάχες από τον Μαίο 2011 μέχρι και τον  Οκτώβριο 2011.  Η εκδότρια κάθεται άλλες δύο φορές στο εδώλιο για μηνύσεις και αγωγές από τον τ.νομάρχη και δήμαρχο Γιάννη Βοσκόπουλο και από την κ. Ζέτα Ρίζου, διευθύνουσα σύμβουλο της ΑΝΦΛΩ και Πρόεδρο του Δ.Σ. του δήμου Φλώρινας. Στη περίπτωση Βοσκόπουλου προέκυψαν επτά νέες υποθέσεις οι οποίες ερευνώνται  μέχρι σήμερα από την Εισαγγελεία, το ΣΔΟΕ και τους Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης .  Η δίκη είναι σε εξέλιξη και αναμένονται  οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα εντός του 2012.
Τον Μάρτιο, με αφορμή το θέμα του τρένου, αρχίζουν θορυβώδεις συναντήσεις φορέων με θέμα την ντεμέκ ανάπτυξη του τόπου και καταλήγουν για μία ακόμα φορά ..σε διαπιστώσεις. Η  περίπτωση του τρένου παραμένει στάσιμη και παρ ολίγον η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το βάρος του ανοίγματος της ΤΡΕΝΟΣΕ με πρόφαση την επαναλειτουργία του τρένου.
Ο Γιώργος Λιάνης , ανεξαρτοποιείται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το τέλος εποχής Λιάνη αρχίζει να προδιαγράφεται όπως και το τέλος εποχής ΠΡΕΣΠΕΙΑ.
Η ιστορία της ξιφασκίας στη Φλώρινα ανοίγει μαύρη σελίδα.  Η ντόπα του ΟΞΙΦ, αποσιωπείται και πασπαλίζεται στη συνέχει με χρυσά και αργυρά.  Η υποτίμηση της ΓΕΦ, που ανέδειξε και διέδωσε το άθλημα και τη Φλώρινα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα προς τιμή και δόξα του Ο ΞΙΦ. [Αν παρατηρήστε σε επίσημες ανακοινώσεις,  για τις επιτυχίες  αθλητών  της ΓΕΦ δεν  αναφέρονται ούτε προπονητές ούτε η ΓΕΦ}/
Κάτι άλλαξε. Κάτι μπήκε στη ζωή μας και την ..άλλαξε. Τα κολωνάκια στις κεντρικές οδούς της Φλώρινας δίχασαν την τοπική αγορά και την κοινωνία και επιβεβαίωσαν την ρύση «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω». Ο δήμαρχος Φλώρινας επιμένει να αποφασίζει και να επιβάλλει αποφάσεις νομότυπες αλλά χωρίς σχέδιο και η λειτουργία της πόλης παραμένει σε εκκρεμότητα.
Τον Αύγουστο ερίζαμε για το αν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Φλώρινας έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν στο ποτάμι, αν είχαν ή δεν είχαν επιτυχία και ξεχάσαμε τα σοβαρά προβλήματα του νέου εκπαιδευτικού συστήματος, της ενέργειας και της ανάπτυξης που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει.  Τόσο καλά.
Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, είναι με το κλειδί στο χέρι, αλλά εμείς παραμένουμε στις διαπιστώσεις.  Εν τω μεταξύ η βιομηχανία των μεταπτυχιακών ανθεί, αλλά εμείς κλείνουμε τα μάτια, για το καλό του Πανεπιστημίου.
Το θέμα της ενέργεια παραμένει ανενεργό. Τα Λιγνυτωρυχεία Αχλάδας αν θα κλείσουν ή αν θα τα κλείσουν δεν ξέρουμε όπως δεν ξέρουμε τι γίνεται και με τα ορυχεία Βεύης και Κλειδίου, για τα οποία οι διγωνισμοί ολοκληρώθηκαν. Ο Πρόεδρος των Ενεργειακών δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ακόμα δεν έχει αρθρώσει πρόταση για τίποτα. Η ιδιωτικοποίση της ΔΕΗ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλλάσει ως νομό και ο καθένας λέει τα δικά του.
Η ΔΕΗ βέβαια μας αλλάζει τα φώτα καθημερινώς με τα χαράτσια και τις αυξήσεις. Η αφασία των φορέων είναι ορατή και ενεργό ρόλο για το χαράτσι  διεδραμάτισαν  ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας και η Επιτροπή Λαικού Αγώνα της Φλώρινας, τον οποίο συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Το έλλειμμα της κοινωνικής πολιτικής δεν καλύπτεται με τίποτα. Το ξεσκέπασε ο ποδηλάτης Σπύρος Καρατζούλης διανύοντας 600 χιλιόμετρα με ποδήλατο Φλώρινα – Αθήνα, αλλά 30 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν στιβαγμένα σε ένα δήθεν σχολείο , τάχα ΕΕΕΕΚ, και πολύ φοβάμαι πως θα το κουκουλώσουμε με τη σιωπή και την αδιαφορία μας.
Μετά από 14 χρόνια, το Επιμελητήριο Φλώρινας αλλάζει χέρια. Τα κόμματα δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τις εκλογές στις αρχές Δεκέμβρη και το κατεστημένο επι σειρά ετών στο ΕΒΕ, κλονίστηκε. Μια νέα δυναμική εμφανίστηκε με επικεφαλής τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Σάββα Σαπαλίδη.
Η τελευταία εικόνα που κρατήσαμε από τον τόπο μας στο τέλος του 2011, ήταν μέσα στους πάγους. Με την τοπική αυτοδιοίκηση ανέτοιμη και ανοργάνωτη, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, να μην μπορεί να διαχειριστεί ούτε χρήμα, ούτε ανθρώπους ούτε κρίσεις.
Επί της ουσίας, η νοοτροπία μας παραμένει η ίδια.  Δυιλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Αναδεικνύουμε επιτυχίες για να καλύπτουμε αποτυχίες και ελλείματα. Η καθημερινότητά μας δεν βελτιώνεται και οι διεκδικήσεις για το μέλλον παραμένουν διαπιστώσεις.   Οι φορείς ασκούν τον ρόλο τους κατά το δοκούν και εμείς είμαστε ακόμα πρόθυμοι να τους χειροκροτούμε.  Το κατεστημένο στη Φλώρινα,  έχει δεχθεί  καίρια πλήγματα αλλά υπάρχει.  Είναι γεγονός πως κάτι πάει να αλλάξει. Με ευχές και ελπίδες όμως δεν αλλάζει τίποτα. Το 2012 όπως και κάθε νέος χρόνος ας γίνει υπόθεση προσωπική και ας την αντιμετωπίσουμε συλλογικά. Δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Μπορούμε, αντέχουμε και θα παλέψουμε, με τη κρίση με το κρύο, και με  το κατεστημένο.
  Το 2011 ήταν ένα καλό πάθημα. Το 2012 ας μας γίνει μάθημα .

10 comments :

Ανώνυμος είπε...

Κρουά καλή χρονιά. Δεν στο κρύβω πως πολλές φορές μου τη δίνεις. Μου τη δίνεις με την αντικειμενικότητα που σε διακρίνει να πιάνεις τον ταύρο από τα κέρατα και που μου χαλάς την ησυχία μου και με βάζεις να σκέφτομαι. Μου τη δίνει και ο Αλτίνης που ανακατεύει επικίνδυνα το τέλμα. Μου τη δίνετε και οι δυό. Οφείλω όμως να σας παραδεχθώ. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται. Δεν ξέρω γιατί παρέλειψες να αναφερθείς και στη μήνυση Αλτίνη κατά Παπανδρέου και την ερώτηση Αλτίνη προς Γιάννη Βοσκόπουλο. Πρωτοφανή γεγονότα για τα πολιτικά και δικηγορικά της Φλώρινας που ανέτρεψαν τη πεπατημένη θα πω εγώ, που κλόνισαν το κατεστημένο θα πεις εσύ. Ξέρεις πάντως να σκαλίζεις το μυαλό μας. Και ας μου τη δίνεις. Μπορεί, που ξέρεις, το 2012 να γίνω κόρακας κι εγώ. Φιλικά Α.Π.

vounisios active είπε...

Κρουά δέν εύχομαι σε κανέναν καλή χρονιά γιατί ούτε καλή θα είναι ούτε και χειρότερη από όσες περάσαμε . Η χρονιά που ήρθε είναι η χρονιά ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ με το σάπιο κατεστημένο.Να ξακαθαρίσει το "σινιάκι που καλύπτει" ακόμη κι ...εσενα!!!.Το έτος που ήρθε θα ξεκαθαρίσουν αρκετά στην χαράδρα. Μιά με τους κλέφτες και μιά με τους αστυνόμους το κρυφτούλι τέρμα. Καλά ρε επίτιμη ...τον σεβαστό μου φίλο τον Παύλο Αλτίνη ξέχασες στην ανασκόπηση της χρονιάς? Μόνο για αυτό μου "κινείς βάσιμες υποψίες" ότι σε κατάπιε κι εσένα το ...σινιάκι. Σε αποκυρήσω δόκιμνα απο ..επίτιμη βουνίσια μόνο και μόνο για αυτό . Ξέρεις όταν ζείς στο σινιάκι ο ήλιος φαντάζει σάν φεγγάριΑυτό δέν σημαίνει ότι έγινε φεγγαρι Ο παράς λάμπει στα μάτια αλλα δέν αγοράζει αληθινή ευτυχία αλλα πρόσκαιρη... εικονική ευτυχία. Την ευχή μου την έκανα ήδη και έσπασα μόλις ένα ρόδι στον εξώστη" .. Π.Α. εσένα σου εύχομαι καλή χρονιά Σε κανέναν άλλον...πλέον .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή μου Κρουά.
Χρόνια Πολλά τώρα η Φλώρινα βουλιάζει μέσα στον καθωσπρεπισμό, στην υποκρισία, στον ωχαδερφισμό, στη μυστικοπάθεια και εν τέλει μέσα στην ίδια τη μιζέρια της.
Άπαντες γκρινιάζουν στα σπίτια τους, στα καφενεία τους, στα χωράφια τους, στις κρεβατοκάμαρές τους, στους κολλητούς τους, στις γυναίκες τους, στις ερωμένες τους, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της παρέλασης, σκοτώνονται για να πιάσουν θέση απέναντι από τους επίσημους που βρίζανε όλον τον υπόλοιπο καιρό.
Αγαπητή μου κρουά ένας κόρακας δεν φέρνει την άνοιξη, όσο ρομαντικός ή αισιόδοξος και να είναι.
Η Φλώρινα είναι ένα μίζερο χωνευτήρι, που πολτοποιεί κάθε ρομαντισμό ή αισιοδοξία.
Τα σύγχρονα μέσα, εφημερίδες ή blogs, μετατρέπονται μέσα σ'αυτό το κλίμα, σε κρεβατοκάμαρες νέου τύπου, υπό την έννοια της κρεβατοκάμαρας ως ναού της γκρίνιας.
Πρέπει να φύγουμε πέρα μακριά από το φράγμα της γκρίνιας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να στείλουμε στο διάολο κάθε ίχνος καθωσπρεπισμού και σεβασμού στο χρεοκοπημένο κοινωνικό status quo.
Όσο αυτό δεν συμβαίνει τότε στην καλύτερη περίπτωση, κάνουμε φτηνή ψυχοθεραπεία ο ένας στον άλλον.
Τα φιλιά και τις ευχές μου για το νέο δίσεκτο έτος που έρχεται κατά πάνω μας ΟΛΟΤΑΧΩΣ.

Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΑΝΕ ΚΙ Η ΚΑΡΓΑ ...ΜΩΛΟ ΚΙ ΑΡΜΕΝΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ

Ανώνυμος είπε...

Θέλει κουράγιο για να παραδεχθούμε πως Αλτίνης και κρουά θα μπορούσαν άνετα να είναι τα πρόσωπα του 2011. Αλλά βλέπεις δεν έχουμε ούτε κουράγιο ούτε φωνή. Με εκτίμηση ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

O 7.56, είναι πίθηκος ή ελέφαντας;

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα και καλή χρονιά. στο άρτιο δημοσίευμά σας θα έδινα τίτλο ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012.Αν βάλουμε ποτέ μυαλό..

Ανώνυμος είπε...

O 7.56 είναι το μαύρο φίδι που ετοιμάζεται να καταπιεί την πόλη μας, φίλε μου των 12:05.

Ανώνυμος είπε...

Κάργες, σιταροκουρούνες,κοράκια, καρακάξες και κίσσες; Οχι πάντα. μερικές φορές και ..μαϊνες

voynisios active είπε...

κρουα θα ψάξω στην φωλια των βουνίσιων ακτιβιστών ένα πολύ καλό άρθρο που πάει ¨κουτί" Ο τίτλος ? ....αξονική τομογραφία στον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Εκεί να δείς τι ΖΩΑ ζούν ανάμεσα μας ..απο περιστέρια μέχρι κορακογυποκδώνοι τα πιό αιμοβόρα όρνεα που υπάρχουν .Για να κάνει την ανασκόπιση ή κολονοσκόπιση του ο καθένας και η καθεμία .

ο Λάλες ο β , μου είπε ότι ο αξονικός εκεί απάνω έπι μήνες έχει χαλάσει και ο κόσμος πάλι τρέχει στα "ξένα" του εσωτερικου και εξωτερικού για μία τομογkραφι. Για ψάξτο το θέμα απο το ραδiενεργό σου...

Δημοσίευση σχολίου