Ο ΝΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ – Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 17 ης Ιουνίου 2012, ίσως  σηματοδοτούν για τη Φλώρινα νέες πολιτικές συμπεριφορές  για πολιτικά πρόσωπα αλλά και ψηφοφόρους.
Οι αριθμοί, θέλουν τη ΝΔ για μία ακόμα φορά πρώτη στο νομό Φλώρινας ακόμα και με ποσοστό 33.98  % - έχει χάσει δηλ. περίπου το 50% των ψηφοφόρων της.  Στα ίδια επίπεδα – 50% απώλειες έχει και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 15.98 . αν και αυτό φαίνεται να διατηρήθηκε λόγω υποψηφιότητα Νίκου Σαμαρά, γνωστού ορθοπεδικού, ο οποίος αν μη τι άλλο έχει 10.000 ασθενείς στο ιστορικό του.
Ένα νέο πρόσωπο, ο Θανάσης Γερμανίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανακατεύει τη τράπουλα, αιφνιδίως  και αναπάντεχα κερδίζει τη δεύτερη βουλευτική έδρα του νομού Φλώρινας , με ποσοστό  23,72%.
Ποιος Θανάσης; Ποιός να φανταστεί, πως η Φλώρινα, απογαλακτίστηκε από τις κομματοπελατειακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ, -  για τη ΝΔ έχω επιφυλάξεις και θα εξηγήσω στη συνέχεια-  για να  δώσει θέση στον Θανάση Γερμανίδη, ο οποίος προεκλογικά δήλωνε πως δεν θα κάνει ρουσφέτια.
Θα ήθελα πολύ να πιστέψω στην πολιτική ωριμότητα των Φλωρινιωτών. Προτιμώ να είμαι επιφυλακτική. Υπάρχει βλέπετε και το ποσοστό των νεοδημοκρατών, που δεν είναι απλά εθισμένο σε κομματοπελατειακές σχέσεις, αλλά έχει γαλουγηθεί με αυτές «τις αξίες». Αν έχει κανείς αμφιβολίες, ας δει τη λίστα της ΝΔ – Βόσδου & Γεωργοπούλου- τα βολεμένα παιδιά της ΝΔ από το κόμμα, ας φέρει στο μυαλό του το δίδυμο Βοσκόπουλο – Αντωνιάδη που θυσίαζαν τον προυπολογισμό της νομαρχίας 2007 – 2010  για την ενδυνάμωση των σχέσεων με εργολάβους για ψηφοθηρικούς λόγους.
Λέτε οι Φλωρινιώτες άρχισαν να ανησυχούν για τον τόπο τους και έβαλαν πάνω από αυτό το προσωπικό τους συμφέρον; 
Λέτε οι  Φλωρινιώτες να  λένε όχι στα ρουσφέτια;
Λέτε οι Φλωρινιώτες να  θέλουν νέο πολιτικό ήθος και ύφος; Μακάρι.
Υπάρχουν Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτες, δε λέω. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται και ώριμα και λογικά. Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που πριν  λίγο καιρό ήταν έτοιμοι να λιθοβολήσουν τον Στάθη Κωνσταντινίδη που ψήφισε μνημόνιο. Και ήταν αυτοί οι ίδιοι, που στις εκλογές του Ιουνίου ψήφισαν μνημόνιο και με τα δύο χέρια. Διότι αλλιώς θα τους κόβονταν το χέρι ή θα τους το έκοβαν.
Εκπρόσωποι αυτών των συμπεριφορών από πλευράς ψηφοφόρων , είναι οι κ. Κωνσταντινίδης και Γερμανίδης. Το παλιό, το συντηρητικό, το κακομαθημένο, θα συναντηθεί αύριο, μεθαύριο με το καινούργιο και  το ριζοσπαστικό .
Οι δύο εκπρόσωποι, το ξέρουν αυτό; Έχουν επίγνωση  της σύγκρουσης  αυτών των αντιλήψεων; Ποιος θα επικρατήσει άραγε σαν πολιτική αντίληψη; Ο ένας θα κάνει ρουσφέτια και ο άλλος δεν θα κάνει;
Εκτός του πολιτικού ήθους, οι βουλευτές  μας ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Ο στόχος – το καλό του τόπου- είναι μεν κοινός, αλλά στη διαδρομή πρέπει να συμπορευτούν και οι δρόμοι τους είναι διαφορετικοί.
 Αυτή η συμπόρευση πως θα γίνει;
Ο πολιτικός πολιτισμός, μπορεί να επιβάλλει εναγκαλισμούς, αβροφροσύνες, ήπιο πολιτικό διάλογο κτλ. Είδαμε βέβαια και τους     εναγκαλισμούς Λιάνη και Κορτσάρη, Λιάνη – Κωνσταντινίδη  αλλά αυτό ήταν αιμομικτικές σχέσεις, διότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , απεδείχθησαν αδελφές ψυχές.
Η Φλώρινα μπορεί να αλλάζει. Η Φλώρινα μπορεί να αλλάξει. Την ιστορία, την γράφουν πάντα  οι εξαιρέσεις.
Οι ψηφοφόροι φαίνεται να  άλλαξαν. Τώρα μένει τα πολιτικά πρόσωπα να προσαρμοστούν στις επιταγές της κοινωνίας , να διαπαιδαγωγήσουν ή και να διαπαιδαγωγηθούν από τους ψηφοφόρους. Διαφορετικά, μία ακόμα από τα ίδια, δεν θα το αντέξουμε.

Ντόρη Κουτουράτσα. Φλώρινα 19-6-2012

 

3 comments :

Ανώνυμος είπε...

κρουά έμαθα ότι θα ανοίγει ο ζωολογικός κήπος Φλώρινα Αληθεύει? εάν ναί κυκλοφορούν πολλά ΖΩΑ για μάντρωμα στα κελιά...

Ανώνυμος είπε...

Λες να αναπτυχθούν και νέες αιμομεικτικές σχέσεις μεταξύ Κων/νίδη-ΝΔ και Γερμανίδη-ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αποκλείεται τίποτα! Ιδιαίτερα αφού άκουσα στην σημερινή σου εκπομπή τον Γερμανίδη να λέει ότι δεν θέλει να "τσακώνεται" με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν μου αρέσει να βλέπω πολιτικούς να "τρώγωνται" μεταξύ τους. Βλέπω όμως με πολλή καχυποψία και το ότι "συνεργάζονται"! Παλιά ο Λιάνης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) είχε κάνει καραμέλα το ότι "συνεργαζόταν" με τον Παπαθανασίου, μετά με τον Κορτσάρη και μετά με τον Κων/νίδη (όλοι βουλευτές της ΝΔ). Και έλεγε ότι το κάνει για το "καλό του τόπου". Εγώ δεν είδα κάτι καλό να γίνετια για τον τόπο. Αυτό που σίγουρα είδα, είναι ότι κανείς δεν κόντραρε τον Λιάνη. Τα πρόβατα (ψηφοφόροι) άραγε το είδαν;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να μην αναπτύξουν αιμομεικτικές σχέσεις; Ξέρεις τι θα πεί να πληρώνεσαι 8.000 € τον μήνα; 8.000 € τον μήνα βγάζει ο Σταθίκας, η βουλευτάρα της ΝΔ, και 8.000 € τον μήνα βγάζει και ο Γερμανίδης. Γιατί να τσακωθούν;

Δημοσίευση σχολίου