Χθες κλήθηκε ως ύποπτος από τον Εισαγγελέα για την υπόθεση Τσοχατζόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΙΑΝΟΣ ΑΕ κ. Νικόλαος Καρατζάς. Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε «επενδύσει» 1.500.000€ στην ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΙΑΝΟΣ ΑΕ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα μέσα του 2011 (30/6/2011) εξέτασε την καταγγελία για σύσταση καρτέλ το έτος 2009 και 2010 από τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα τους (με πρωταγωνιστικό ρόλο) και η ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΙΑΝΟΣ. Δηλαδή συμφώνησαν να πουλάνε στις ίδιες ακριβές τιμές και, ως αποτέλεσμα, υπερχρέωναν τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία εξέτασης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού διήρκησε πέντε ώρες.

Δικηγόρος της εταιρείας ΙΑΝΟΣ ήταν πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (μέλος στο ΔΣ μεγάλου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού), καθηγητής Πανεπιστημίου.

Στις 1/9/2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα ότι οι κατηγορούμενες επιχειρήσεις είναι ένοχες για καθορισμό εκπτωτικής πολιτικής, με απλά λόγια καρτέλ. Το πρόστιμο που επεβλήθη προκαλεί γέλια (27.180€ στην ΙΑΝΟΣ).

Από τότε έως σήμερα, δέκα τρεις μήνες μετά, η απόφαση δεν έχει εκδοθεί επίσημα.

Δηλαδή οι ποινικές ευθύνες του καρτέλ παραγράφονται, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα καθυστερούν να εισπραχθούν (όσο αστεία και αν είναι για το μέγεθος της παρανομίας και το μέγεθος των επιχειρήσεων) και το καρτέλ απολαμβάνει την «προστασία» της καθυστέρησης αυτής, αφού ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζει τα κόλπα που έκαναν για να τον ληστέψουν. Τονίζουμε ότι όλη η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ισχύει από την κοινοποίησή της στις εταιρείες.

Στην περίπτωση του ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου η απόφαση των 55 σελίδων που καταλόγισε 15.000.000€ πρόστιμα γράφτηκε σε 10 ημέρες. Στην υπόθεση αυτή έγιναν δεκάδες συνεδριάσεις ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όχι μόνο μια όπως στην παρούσα υπόθεση.

Και ρωτάμε:
Για ποιο λόγο αυτή η ευνοϊκή για το καρτέλ καθυστέρηση συγγραφής της απόφασης?
Σε πόσες άλλες υποθέσεις αναλόγου μεγέθους έχει γίνει ανάλογη καθυστέρηση?
           
            Συνημμένο το διατακτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μας κοινοποίησε (χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο της κοινοποίησης) στις 3/10/2011.

Ο κ. Νίκος Καρατζάς ήταν το 2008 ο ένας από τους δύο μάρτυρες υπεράσπισης στην υπόθεση καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου για την χονδρεμπορική εταιρεία ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετίζεται με τον Άκη Τσοχατζόπουλο επίσης λόγω της τοποθέτησης του προηγούμενου προέδρου της Σπύρου Ζησιμόπουλου το 2003 από τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Δυο από τα βασικά στελέχη του κ. Ζησιμόπουλου, μάρτυρες υπεράσπισης στο ποινικό δικαστήριο εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση ξενόγλωσσα βιβλία, είναι σήμερα τα πλέον ανώτατα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με εκτίμηση για όλους

Φλωράς Γιώργος
Βιβλιοπώλης
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Αλικαρνασσού 6 Αθήνα
Τηλ. 2105232621

1 comments :

Ανώνυμος είπε...

Αντε κύριοι του Κράτους.
Τελειώνετε με αυτούς που μας τελειώσαν....

Δημοσίευση σχολίου