Παναγιώτης Σπύρου – Καρδιοχειρουργός

Αν ο Παναγιώτης Σπύρου για όλη την Ελλάδα και τον κόσμο είναι ‘’θρύλος’’ για την Φλώρινα  θα μπορούσε και θα ήταν αρκετό,  να αποτελέσει ένα  ζωντανό παράδειγμα για όσους προβληματίζονται ‘’πως’’, ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει για τον ‘’άνθρωπο’’ και την κοινωνία.

Οι ρίζες του είναι Φλωρινιώτικες και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας από εμάς.

Αν κατάφερε να γίνει ξεχωριστός από εμάς, ένα είναι βέβαιο.
Ταξίδεψε κόντρα στο ρέμα της κάθε εποχής που βίωσε και που τον καθόρισε σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα.

Το 1982  άφησε την βολή του στην Αμερική και εμφανίστηκε εδώ για να καταπιαστεί με ότι για την εποχή ήταν ‘’όνειρο θερινής νυκτός’’. Σε έναν χρόνο μέσα δημιούργησε το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας και 9 χρόνια αργότερα το 1992 έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

Έτσι λοιπόν ο Παναγιώτης Σπύρου μέσα σε μία δεκαετία, ‘’πρόσφερε’’ μέσα από την γνώση του, τον χρόνο του και την ζωή του, στην επιστήμη του, στην πατρίδα του και  στην κοινωνία, την ποιότητα ζωής  που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια, δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του.  Αντίθετα, ενώ πολεμήθηκε, ο ίδιος έδωσε τις μάχες του για να σώζει ζωές αλλά και για να ανατρέπει κλειστά κυκλώματα και κατεστημένα. Και το κατάφερε!

Παράλληλα, ως πολιτικό όν, τον απασχόλησε η ισονομία, η ισοπολιτεία, η δικαιοσύνη, η δίκαιη κατανομή του πλούτου και ασχολήθηκε και με τα κοινά.

Πολύπλευρος και πολυσχιδής, τιμήθηκε από την Εκκλησία, τον Στρατό, από φορείς Υγείας, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού από φορείς της εργασίας και της κοινωνίας.

Όταν η μοίρα αποφάσισε να τον δοκιμάσει με τον χαμό της κόρης του,   μέσα από τον πόνο του μας έδωσε το μήνυμα για  αυτογνωσία και αξιοπρέπεια.   

27 χρόνια μετά, ενώ εμείς ψάχνουμε στο λεξιλόγιο και στην καθημερινότητά μας την έννοια  του αλτρουισμού,  της κοινωνικής ευαισθησίας, του μεγαλείου ψυχής,  της εργατικότητας, ο Παναγιώτης Σπύρου εξακολουθεί να αποτελεί το εννοιολογικό  ‘’δείγμα’’  όλων αυτών και συμπληρώνει με το γενναίος και ανθρώπινος,  ασυμβίβαστος και δημιουργικός, οραματιστής και ανθρωπιστής.

Αν το ‘’δείγμα΄΄ αποτελέσει και ‘’παράδειγμα’’, το μέλλον μας είναι ευοίωνο.

Αναδημοσίεση εφημερίδα κρουά- κρουά το κράξιμο , φύλλο 2 , 15 Οκτωβρίου 2009
 

3 comments :

Ανώνυμος είπε...

Πώς μας έδωσε το μήνυμα για αυτογνωσία και αξιοπρέπεια μετά το θάνατο της κόρης του; Γνωρίζεις κάτι σχετικά;

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...


Για να το γράφω κάτι γνωρίζω κι εγώ και πολύς κόσμος. Τόσο κατ ιδίαν όσο και και δημόσιο παραδέχονταν πως απορροφήθηκε πολύ απο τη δουλειά του αφιερώνοντας πολύ χρόνο. Και μόνο το γεγονός ότι το παραδέχθηκε δεν είναι δείγμα αξιοπρέπειας;

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να τον αναπαύσει! Καλλιέργησε επάξια τα τάλαντα που του έδωσε!

Δημοσίευση σχολίου