9:27 μ.μ.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ !

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Να καλωσορίσουμε φίλες και φίλοι στη παρέα μας την Αναστασία (Ία) Κόκκου, θυγατέρα του αείμνηστου και αγαπημένου μας φίλου Μάχου Κόκκου. Η Αναστασία είναι φιλόλογος και συνεχίζει τις σπουδές στη Φιλοσοφική Αθηνών - Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.  Παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στο Κολλέγιο Αθηνών. Θα μου πείτε "το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει"! Με συγκίνηση και χαρά λοιπόν, να την υποδεχθούμε και να την ευχαριστήσουμε για το άρθρο της που θα μοιραστούμε.

Γράφει η Ία Κόκκου

Μ. Ρεπούση: "Νεκρή Γλώσσα τα Αρχαία Ελληνικά" 

Θύελλα αντιδράσεων, - στον εκπαιδευτικό χώρο και όχι μόνο-, προκάλεσαν οι τελευταίες δηλώσεις της κυρίας Ρεπούση, η οποία χαρακτήρισε από το βήμα της ελληνικής Βουλής την αρχαία ελληνική και τα λατινικά ως νεκρές γλώσσες (!). Ναι, καλά ακούσατε νεκρή κατά την κυρία Ρεπούση η γλώσσα του Περικλή! Νεκρή η γλώσσα που μιλιέται επί 2.500 χρόνια χωρίς διακοπή και με ελάχιστες διαφορές κάνοντας την Ελλάδα να ξεχωρίζει παγκοσμίως για τη διατήρηση του περίφημου "ομόγλωσσου". 

Σαν ιστορικός-φιλόλογος νιώθω θυμό για την έκφραση τέτοιων αντιεπιστημονικών απόψεων.   Σαν απλή Αναστασία όμως νιώθω οργή. Οργή και λύπη για την κυρία (χαχα..) που ενώ σπούδασε στην ιστορική Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών τολμάει να ξεστομίζει τέτοιες "δηλώσεις" υποβαθμίζοντας την κλασική παιδεία , η οποία μέχρι και σήμερα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ! 

Εν αντιθέσει, κυρία Ρεπούση να σας θυμίσω πως τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ακόμα διδάσκουν τη νεκρή αυτή γλώσσα . Ξέρετε μήπως γιατί; Γιατί η νεκρή αυτή γλώσσα χρόνια τώρα αποτελεί παγκοσμίως φορέα ηθικών αξιών, τις οποίες μάλλον εσείς αγνοείτε!  

Αυτή η νεκρή γλώσσα όμως κάποτε εφηύρε τη λέξη "δημοκρατία", η οποία και σας έδωσε το δικαίωμα να μας βομβαρδίσετε με τις δηλώσεις σας αυτές. Το ξεχάσατε κι αυτό μήπως..; 

Πόσο λυπηρό άραγε στη χώρα του Περικλή  να ακούς ότι η αρχαία ελληνική είναι νεκρή; Δυστυχώς όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει... Ας μάθουμε ιστορία λοιπόν και "ας μην γινόμαστε συνομιλητές φληναφημάτων", όπως ορθά διατύπωσε ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτης.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου