Παρά τα συγχαρητήρια προς το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για τη πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης για αποφάσεις περί κινητοποιήσεων εν όψει της πώλησης της μικρής ΔΕΗ, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των  φορέων του νομού Φλώρινας, προσπαθώ να βρω έναν λόγο για να θεωρήσω αυτή την συνάντηση επιτυχημένη.

Δεν μπορώ ακόμα δε να καταλάβω τον λόγο που ο κάθε ένας εκπρόσωπος ήθελε και από ένα 5λεπτο ή 10 λεπτο, για να επαναλάβει τα ίδια με τον προηγούμενο!

 Όλοι τους παραδέχτηκαν  πως είμαστε στην αρχή τους τέλους της εποχής ΔΕΗ! Της δημόσιας ΔΕΗ! Όλοι τους δικαιολογήθηκαν  πως έκαναν τα πάντα και πως ... "έφαγαν πόρτα" από την εν Αθήναις κρατική εξουσία! Όλοι τους είναι έτοιμοι ακόμα και κυβέρνηση να ρίξουν, εκβιάζοντας εμμέσως με παραιτήσεις αιρετών! Και όλοι τους θέλουν τον λαό της Φλώρινας μπροστάρη! Για να φοβηθεί η κυβέρνηση και ο μελλοντικός επενδυτής!
Κανένας δεν παρέλειψε βέβαια  να κάνει και το προεκλογικό του κομμάτι, ακόμα και ο νεοσσός κ. Αργυριάδης!
 Ευτυχώς  που έλειπαν οι βουλευτές μας και γλυτώσαμε τα 10΄κήρυγμα για τον καθένα.

Αναρωτιέται λοιπό ο κάθε εχέφρων Φλωρινιώτης: Αφού τα τελευταία χρόνια έβλεπαν τέτοια απαξίωση της περιοχής της Φλώρινας από τη κυβέρνηση, γιατί δεν μας έλεγαν τίποτα;                       Ο Γιάννης Βοσκόπουλος υπερηφανεύονταν πως προωθούσε σχέδια μέσω γνωριμιών και λόγω της μεγάλης υπόληψης που του έχουν άνθρωποι κλειδιά.  Ο  Μάκης Ιωσηφίδης μας παρίστανε τον σύγχρονο Μεσσία με τις επιτυχίες του και μας βομβάρδιζε με   δημοσιεύματα επιστρατεύοντας τον τοπικό τύπο και ο κ. Τσέπας όταν έβλεπε πως οι Αθηναίοι δεν ξέρουν ούτε κατά που πέφτει η Φλώρινα, γιατί  όλοι μιλούσαν  για επιτυχημένες επαφές  στην Αθήνα και στο εξωτερικό, ενώ τώρα μας λένε άλλα; Τι θέλατε κύριε Ιωσηφίδη το δίκτυο ενεργειακών δήμων που αναλάβατε και πρόεδρος, όταν εσείς μας είπατε πως η παθογένεια της ΔΕΗ ξεκινάει από το 2000; Πως κτίσατε σε σαθρά θεμέλια νέους θεσμούς και γιατί;

Καταλήγουμε,  πως μάλλον  το βήμα τους παρασέρνει και δεν καταλαβαίνουν τι λένε ή μας υποτιμούν τόσο πολύ που πιστεύουν πως εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι λένε!
Αν και νομίζω πως ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται, και έχουν εντρυφήσει όλοι τους τόσο καλά στο παιχνίδι που λέγεται εξουσία, και το παίζουν και καλά!

Κανένας τους δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του θέματος που λέγεται πώληση της Μικρής ΔΕΗ! Επειδή γνωρίζουν πως είναι τελειωμένη ιστορία! Και δεν το μάθανε τώρα! Το ξέρανε και το επέτρεπαν  να εξελιχθεί . Τώρα  καίγονται που η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να δικαιολογήσει χάρες και βολέματα μέσω ΔΕΗ  σε ημετέρους και ως εκ τούτου χάνουν και αυτοί την εξουσία τους! Γι αυτό και τα βάζουν με την κυβέρνηση . Αν αυτό λέγεται κυβέρνηση και δεν λέγεται κομματοκρατία. Διότι κράτος ούτε είχαμε, ούτε έχουμε. Είχαμε κόμματα!

Επικαλούνται την αύξηση της ανεργίας λόγω πώλησης; Πέστε μου εσείς. Από αυτούς που δουλεύουν στη ΔΕΗ πόσους ξέρετε να μπήκαν αξιοκρατικά; Φέρτε στο μυαλό σας τους αιρετούς μας. Υπάρχει ένας από αυτούς που δεν επεβίωσε πολιτικά λόγω διορισμών στη ΔΕΗ των δικών τους παιδιών;  
Και αυτά βέβαια  τα έκαναν με την ανοχή και σε γνώση  της κεντρικής εξουσίας!

Τώρα όμως φίλοι μου, αλλάζουν τα πράγματα. Καμία κεντρική εξουσία δεν μπορεί να δώσει εξουσία στη περιφέρεια με ανοχή και παραχωρήσεις. Γι αυτό τρελλαίνονται και τάχαμ φωνάζουν! Επειδή ξεβολεύονται οι ίδιοι και ζητάνε από εμάς να βγούμε μπροστά με μαζικές κινητοποιήσεις για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Το ξέρετε και το διαβάζετε. Η ΔΕΗ ήταν παραμάγαζο των συνδικαλιστών και των κομμάτων. Μας έδινε και φως αλλά μας άλλαζε και τα φώτα! Τώρα όμως που θα γίνει μαγαζί, οι βολεμένοι μένουν απ έξω! Και σκούζουν!
Και η τοπική κοινωνία δεν είναι άμοιρη ευθυνών! Βολεύτηκε και αυτή και λειτούργησε στο μοντέλο που της επέβαλλαν!

Ευκαιριακοί άπαντες. Ξεπουλήσανε  και ξεπουληθήκανε. Γι αυτό τα δάκρυα περισσεύουν..

Ντόρη Κουτουράτσα



 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου