8:40 π.μ.

ΑΝΩΡΙΜΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ- ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |





 Για μία ακόμα φορά, η τοπική κοινωνία είναι χωρίς τη δική της φωνή.                                                     Δεμένη σε πολιτικά άρματα φωνάζει τάχα οργισμένη.                                                                       Και λέω τάχα, επειδή στην ουσία δεν ξέρει γιατί φωνάζει. Με τη καραμέλλα ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ - ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ και τα συναφή, έχει καταντήσει φερέφωνο χωρίς να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, την οποία αφ ενός δεν προσπάθησε να μάθει ή βαρέθηκε. Αφέθηκε ως συνήθως στο να βγάλουν άλλοι το φίδι από τη τρύπα, και συνδράμει με τη  παρουσία της τους αγώνες για τη Μικρή ΔΕΗ για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

Η ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ , δεν είναι πολιτικό θέμα. Είναι ένα οικονομικό θέμα με κοινωνικές προεκτάσεις. Το έχουν αναγάγει σε πολιτικό θέμα για να διατρανώσουν τη θέση τους και τη σχέση τους με τη κοινωνία πολιτικά και συνδικαλιστικά σχήματα.
 Με γενικότητες και βαρύγδουπα σλόγκαν.                                                                                
Η πώληση τελικά είναι το πρόβλημα ή οι όροι πώλησης;

Που είναι η τοπική κοινωνία να διεκδικήσει όρους; Που είναι να διεκδικήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσειων τη κατασκευή και τους όρους λειτουργία της  περιβόητης Τηλεθέρμανση από τον αγοραστή, για την οποία κλαίμε και χτυπιόμαστε;
Η τηλεθέρμανση βέβαια είναι ένα απ όσα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και να διαπραγματευτούμε και το αναφέρουμε ως παράδειγμα.

Ένα είναι βέβαιο. Η πώληση της Μικρής ΔΕΗ, θα αναδείξει νέα πολιτικά σχήματα και έχει αναδείξει ήδη τη παθογένεια της μικρής μας κοινωνίας. Έχουμε μία κοινωνία η οποία δεν είναι δομημένη και δεν είναι οργανωμένη για να εκφράσει τα προβλήματα και τις ανάγκες της.Έχουμε μία κοινωνία η οποία πάντα ακολουθεί!

Η πώληση είναι δρομολογημένη. Αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί είναι οι επι μέρους όροι πώλησης
 Αλλά όρους δεν θέσαμε. Στο τέλος, φοβάμαι πως  θα μας μείνουν και πάλι οι φωνές.

Ντόρη Κουτουράτσα

8 comments :

Ανώνυμος είπε...

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τη μικρή ΔΕΗ εντέχνως είχε αποπροσανατολιστεί με το αν ψηφίσει ή όχι ο Κωνσταντινίδης το νομοσχέδιο!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ πως το πλαίσιο διεκδίκησης είναι σε λάθος βάση. Για μία ακόμα φορά πολιτικοί και συνδικαλιστές βγήκαν μπροστά ως εκπρόσωποι της κοινωνίας με γενικότητες και χωρίς προτάσεις. Στην ουσία θα διευκολύνουν τη πώληση. Αυτό που θα κερδίσουν είναι το να ενισχύσουν τη θέση τους ως ταχαμ δήθεν διεκδικητές και επαναστάτες για το μέλλον . Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.

Ανώνυμος είπε...

Πως να δομηθεί η κοινωνία; Αφού πάντα τη καπελώνουν! Αμφιμερές θα μου πεις το αδίκημα. Όσο φταινε, φταίμε. Όποια κίνηση πολιτών πάει να δημιουργηθεί υποκινείται από τα γνωστά κυκλώματα.

Ανώνυμος είπε...

Το πολύ ΜΕΓΚΑ και ΣΚΑΙ βλάπτουν. Ποιος θα πρωτο-αντιδράσει αν όχι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ; Ποιος θα τους οργανώσει αν όχι η ηγεσία των συνδικάτων που έχουν οι ίδιοι ψηφίσει;
Τι θα πει "δεν είναι πολιτικό θέμα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ"; Τι είναι; Με κλήρωση επιλέχθηκε να ξεπουληθεί ένα κοινωνικό δικαίωμα όπως το ρεύμα/ενέργεια; Μήπως με θεική παρέμβαση; Πολιτική απόφαση πάρθηκε!!! Έλεος πια με την προπαγάνδα!
Φυσικά κάθε πολιτική απόφαση έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα είναι συντριπτικές σε αυτήν την περίπτωση για την περιοχή μας. Και τις οποίες δυστυχώς θα τις υποστούμε όλοι και όχι μόνο οι ανεγκέφαλοι που τρέμουν μην χαρακτηριστούν πολιτικά μακριά από το μαντρί που τους έτρεφε τόσα χρόνια!

Ανώνυμος είπε...

Οικονομικό θέμα είναι το ξεπούλημα ενός τομέα στρατηγικής σημασίας για τη λειτουργία του Κράτους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας του; Οικονομικό θέμα είναι το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού; Οικονομικό θέμα είναι η εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού; Δε νομίζω. Περισσότερο με πολιτική προδοσία μού μοιάζει.
Αν, τώρα, θεωρήσουμε το ξεπούλημα δρομολογημένο, έχεις δίκιο που λες ότι, ως τοπική κοινωνία δεν διεκδικούμε τους ευνοϊκότερους για εμάς όρους, αλλά παραμένουμε στις φωνές. Στις εκατέρωθεν φωνές... Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από εκείνους που το μοναδικό τους ζόρι είναι οι υψηλοί μισθοί των υπαλλήλων της ΔΕΗ...
Διογένης

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 5.02 , αν η ΤΟΥΟΤΑ ήταν Ελληνική, και πουλιόνταν ολόκληρη ή ένα μέρος της, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί η πώλησή της, επίσης εθνικής σημασίας! Ασ;αφήσουμε προς στιγμήν τα πατριωτικά και ας δούμε το θέμα πιο απλάο . Είναι μία επιχείρηση που πρέπει να πουληθεί ένα μέρος για να πάει μπροστά και το υπόλοιπο. Να πουληθεί σου λέω εγώ. Εκτός από το τίμημα υπάρχουν στο νομοσχέδιο και άλλοι όροι. Από αυτούς τους όρους μπορούσε να επωφεληθει η τοπική κοινωνία. Καλά λέει η κρουά. Μπροστά σ αυτά που παίρνει και δίνει ο αγοραστής τι θα ήταν να γίνει και η τηλεθέρμανση ! Το λιγότερο ! Δεν υποτιμώ καθόλου αυτά που αναφέρεις στην αρχή και θεωρελις όλη την ιστορία εθνική προσοσία. Εν τέλει φοβάμαι πως μας πασάρανε αυτό το στόρυ για να μας ευαισθητοποιήσουν, να τρέχουμε σαν τα πρόβατα και να μη διεκδικούμε. Δες ποιοί βγήκαν μπροστά και θα καταλάβεις. Έτσι η κοινωνία νομίζει πως διεκδικεί, στη πραγματικότητα παίζει το παιχνίδι των ντεμέκ μπροστάρηδων οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε διορισμούς και παιχνιδάκια εκδούλευσης με τη κοινωνία. όποιος κατάλαβε , κατάλαβε

Ανώνυμος είπε...

Ψήφισα τον τάδε γιατί μου έκανε μετάθεση το παιδάκι μου στο στρατό.
Είναι καλός πολιτικός γιατί τα εχει καλά με όλους και μπορεί να κάνει ρουσφετάκια.
Περιμένω να μου τον τακτοποιήσει και από δουλειά, μου το υποσχέθηκε.
Τί με νοιάζει εμένα η μικρή και η μεγάλη ΔΕΗ;
Αυτά ας τα αποφασίσουν οι μεγάλοι.
Αυτοί είμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε/η 9:34, κατ’ αρχάς, ο παραλληλισμός σου είναι ατυχής. Καμία βιομηχανία δεν μπορεί να συγκριθεί με μια τερατώδη επιχείρηση παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού σαν τη ΔΕΗ, πόσω μάλλον μια "ταπεινή" αυτοκινητοβιομηχανία και δη ιδιωτική. Η ΔΕΗ δεν αποτιμάται απλά και μόνο με βάση την τρέχουσα αξία των μονάδων παραγωγής της ή την αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων. Πολλά περισσότερα μπαίνουν στη μέση, με τα σπουδαιότερα εξ αυτών να είναι άυλα και συνεπώς αδιευκρίνιστης, για την ακρίβεια, ανεκτίμητης αξίας.
Από ‘κεί και πέρα, τι σε κάνει να πιστεύεις πως αν πουληθεί ένα μέρος της ΔΕΗ θα πάει μπροστά και το υπόλοιπο; Επειδή θα βάλει στα ταμεία της πέντε φράγκα – πουλώντας το, όπως συνηθίζεται, στην εξευτελιστική χρηματιστηριακή του τιμή; Επειδή στην πρακτικότητα θα βάλει στα ταμεία της δυόμισι φράγκα, αφού τα μισά από τα έσοδα της πώλησής αυτής θα πάνε στις εταιρείες που κατέχουν σχεδόν το σύνολο των μετοχών της;
Η έναρξη της οριστικής ενεργειακής πανωλεθρίας θα είναι η "μικρή ΔΕΗ", πέραν της κατάφωρης αδικίας που θα συντελεστεί σε πρώτη φάση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί έχουμε να κάνουμε με μία αδίστακτη συμμορία: τη συμμορία των αφεντικών αλλά και των ευεργετούμενων δουλικών. Πρόκειται για την ίδια συμμορία που έφερε τη ΔΕΗ στο σημερινό της χάλι. Την απαξιωμένη και πλέον μισητή από τον ελληνικό λαό ΔΕΗ. Την Ανώνυμη Εταιρεία, την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΔΕΗ. Την –αν είναι ποτέ δυνατόν– ΔΕΗ των χρεών! Αλλά και τη ΔΕΗ των χρυσοπληρωμένων στελεχών, των παρανόμως χρυσοπληρωμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, των χρυσοπληρωμένων προμηθευτών, των χρυσοπληρωμένων υπεργολάβων και των κάθε λογής αδικαιολόγητων, παράτυπων ή εικονικών δαπανών. Τη ΔΕΗ που έχει ενσωματώσει στο τιμολόγιό της κάθε σχετική και άσχετη με την ενέργεια χρέωση. Τη συνέταιρο του Κράτους ΔΕΗ, το οποίο επιδοτεί αφελείς κακομοίρηδες και πονηρούς διαπλεκόμενους, για να δουλεύουν τα γερμανικά εργοστάσια και να βάλω εγώ δυο-τρεις πλάκες στη στέγη μου, αλλά και να κατασκευάζουν πάρκα ΑΠΕ των μεγαβάτ οι μεγαλοκαρχαρίες. Τη ΔΕΗ που έχει δεσμευτεί για κάποια 20 χρόνια να αγοράζει πανάκριβα την παραγωγή των ΑΠΕ, ενώ μέχρι στιγμής την μεταπουλάει σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Τη ΔΕΗ που πουλάει ακόμα πιο φθηνά το ρεύμα στις βιομηχανίες των διαπλεκομένων κι ενδεχομένως παραγωγών ρεύματος. Τη ΔΕΗ που εισπράττει Τέλος ΑΠΕ, το οποίο αποφέρει κέρδη στους παραγωγούς ενέργειας κι επιβαρύνει ανεξαιρέτως όλους τους καταναλωτές – και πολύ περισσότερο απ’ όλους τούς μικρούς καταναλωτές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ό,τι κάποιοι "έξυπνοι", μέσω τής ΔΕΗ, πότε ως μέτοχοί της, πότε ως στελέχη της, πότε ως προμηθευτές της, πότε ως υπεργολάβοι της, πότε ως παραγωγοί που πουλάνε πανάκριβα το ρεύμα τους κι επιπλέον καρπώνονται τα Τέλη ΑΠΕ, πότε ως καταναλωτές ρεύματος που το πληρώνουν πολύ πιο φθηνά από τους υπολοίπους, πότε με τον έναν τρόπο, πότε με τον άλλον, κάποτε, με παρόμοια τεχνάσματα και ασφαλώς με τη βοήθεια των δικών τους ΜΜΕξαπάτησης και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές μαριονέττες τους, θα μας πείσουν για την αναγκαιότατα ξεπουλήματος και της υπόλοιπης επιχείρησης και, τελικά, θα αγοράσουν με τα δικά μας χρήματα ολόκληρη την ίδια τη ΔΕΗ! Για αυτήν τη συμμορία μιλάμε. Μακάρι να βγω ψεύτης, αν και πολύ αμφιβάλλω.
Στα υπόλοιπα που λες, περί αποπροσανατολισμού και εκμετάλλευσης της κατάστασης από τους επιτήδειους, συμφωνούμε. Προφανώς ο αποπροσανατολισμός αφορά μόνον εκείνους που συμφωνούν με την πώληση της ΔΕΗ, αλλά αφελώς αρκούνται στο έτοιμο "πακέτο" που τους προφέρει η Κυβέρνηση. Και, όπως είπαμε, για κάποιους από αυτούς τούς αρκεί να δουν τους ΔΕΗτζήδες να υποφέρουν. Δυστυχώς υπάρχουν καί αυτοί οι ανεγκέφαλοι...
Διογένης

Δημοσίευση σχολίου