11:09 π.μ.

ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ!

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |






Το δημοσιογραφικό της ντεπούτο έκανε η Ία Κόκου - κόρη του αξέχστου Μάχου Κόκου στην επισημη συνέντευξη τύπου για το έργο ελευθεροι πολιορκημένοι του Γ. Μαρκοπουλου με συντελεστες τον Γ. Νταλάρα και την Κ. Καραμπετη που θα ανέβει για φιλανθρωπικό σκοπό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ία σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία, και σε ευχαριστούμε για τη συνεργασία.





«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γ. Μαρκόπουλου - Η συμβολική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ία Κόκκου

  Με παρελάσεις, γλέντια και χορούς ολοκληρώθηκε και φέτος ο εορτασμός της της 25ης Μαρτίου! Έναν πιο συμβολικό χαρακτήρα στην Εθνική μας επέτειο όμως επέλεξε να δώσει ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες της Ελλάδας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε μία και μοναδική συναυλία των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που έλαβε χώρα τρεις μέρες πριν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  Συντελεστές της παράστασης: ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια υπό τους ήχους της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ και της συνοδείας της μικτής χορωδίας «ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ».
   Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή ήταν η  60η φορά που παρουσιάστηκε το έργο σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέντευξη τύπου αφού διηγήθηκε ταυτόχρονα και ένα περιστατικό το οποίο συνέβη τη δεύτερη φορά παρουσίασης του έργου στις Βρυξέλλες όπου λόγω των οργάνων που είχε και της μουσικής η ορχήστρα σηκώθηκε και δεν ήθελε να παίξει διαμαρτυρόμενη πως είναι μία συμφωνική ορχήστρα. Τότε ο ίδιος τους απάντησε: «Δεν είναι δεύτερη μουσική, ούτε δεύτεροι πολίτες». Το πρώτο βιολί τότε σηκώθηκε και είπε: «Ας κάνουμε πρόβα».
   Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ακόμα πως «σήμερα είμαστε πολιορκημένοι από την έλλειψη φαντασίας» ενώ  δεν παρέλειψε να αναφερθεί βέβαια και στους συντελεστές της παράστασης λέγοντας χαρακτηριστικά για τον κ. Νταλάρα πως «από την αρχή ήταν να το πει μαζί με τον Ξυλούρη, πολλοί λόγοι όμως και κυρίως λόγοι που είχαν να κάνουν με τις δισκογραφικές δεν επέτρεψαν αυτή τη συνεργασία», ενώ για την κ. Καραμπέτη επισήμανε πως «παρ’όλο που είναι ταπεινή και ήσυχη είναι η σημαντικότερη ηθοποιός που έχουμε τώρα».
   Ο κ. Νταλάρας από την πλευρά του απαντώντας χιουμοριστικά ανέφερε πως «ποτέ δεν είναι αργά να σμίγουν οι οικογένειες» ενώ τόνισε πως «το μεγάλο και το σπουδαίο δεν είναι τυχαίο, είναι θέμα επιλογής».
  Η κ. Καραμπέτη έδωσε τη δική της οπτική γωνία για τους «Ελευθέρους Πολιορκημένους», καθώς έσπευσε να επισημάνει το πόσο επίκαιρο είναι το έργο  καθώς προβάλλει το ελληνικό μεγαλείο, την αντίσταση ακόμα και τους πειρασμούς όπως η άνοιξη και ο έρωτας που όμως οι άνθρωποι κατάφεραν να καταπολεμήσουν και με αυτοθυσία να κερδίσουν και πάλι την «πνευματική ελευθερία, μία αρετή που πρέπει να βρούμε ξανά και σήμερα».
  Ο βαρύτονος και μαέστρος της χορωδίας της ΔΕΗ κ. Κωσταντάρας δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το έργο ως «κολοσσό» ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Η συγκυρία αλλά και η σύμπραξη με τόσους σημαντικούς καλλιτέχνες του δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα».
  Η παράσταση εν τέλει, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Τριάντη του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών ο οποίος έσπευσε να παρακολουθήσει το συμβολικό αυτό έργο με τις ανατριχιαστικές ερμηνείες όλων των συντελεστών, στηρίζοντας παράλληλα την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το φιλανθρωπικού της έργο καθώς τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν εκεί, αφού άλλωστε το να παιχτεί το έργο ήταν μία προτροπή του Αρχιεπισκοπου Ιερώνυμου.


1 comments :

Ανώνυμος είπε...

Κοπελιά σου εύχομαι ολόψυχα να έχεις καλή πορεία στο έργο σου.

Δημοσίευση σχολίου