Στην Ιατρική επιστήμη, αιμοκάθαρση (επίσης αιμοδιύλισηΤεχνητός Νεφρός, αγγλ. Hemodialysis) είναι μία μέθοδος για τη μετακίνηση απόβλητων προϊόντων όπως η κρεατινίνη και η ουρία, με όμοιο τρόπο όπως του ύδατος από το αίμα, όταν ο νεφρός ευρίσκεται σε νεφρική ανεπάρκεια. Η αιμοκάθαρση είναι μια από τις τρεις μεθόδους νεφρικής υποκατάστασης, οι άλλες δύο είναι η νεφρική μεταμόσχευση και η περιτοναϊκή διάλυση.
Η αιμοκάθαρση μπορεί να εφαρμοστεί σε νοσοκομειακούς και εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Η χρόνια αιμοκάθαρση γίνεται σε ειδικές κλινικές Τεχνητού Νεφρού σε εξωτερικούς ασθενείς, ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο νοσοκομείο. Λιγότερο συχνά πραγματοποιείται στο σπίτι, με μόνο του τον ασθενή και με τη βοήθεια συγγενικού του προσώπου ή νοσηλεύτριας (home hemodialysis). Η θεραπεία αιμοδιύλισης σε μία κλινική αρχίζει και κατευθύνεται από ειδικευμένο προσωπικό αποτελούμενο από νοσηλευτές και τεχνικούς.


Η αιμοκάθαρση είναι μία διαδικασία που απαιτεί αυστηρή εφαρμογή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που εκδίδει ο θεράπων ιατρός και οφείλει να εφαρμόσει ο – η νοσηλευτής. Η μη εφαρμογή θεραπευτικού πρωτοκόλλου συνιστά ποινικό αδίκημα για τους νοσηλευτές – νοσηλεύτριες. 
.  
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την σύνδεση του ασθενούς με το μηχάνημα και  συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς επί 4 ωρο, δηλαδή όσο διαρκεί η αιμοκάθαρση. Ο ασθενής ταλαιπωρείται με μεγάλη κόπωση  και μετά το πέρας της αιμοκάθαρσης σε περιπτώσεις που τα μηχανήματα είναι παλιά.

Το φαρμακευτικό υλικό στις αιμοκαθάρσεις πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητος λόγω χαμηλής τιμής, ειδικά τα φίλτρα της αιμοκάθαρσης.

Η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς είναι μεγάλη.   Παθαίνουν κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και πολλές φορές ακόμα και άρνηση να μπουν στο μηχάνημα.

Ο κ. Γιώργος Καστρινάκης, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νεφροπαθών, περιγράφει στο Onmed κάποια από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στη χώρα μας.
Όπως εξηγεί, οι ασθενείς τελικού σταδίου στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε περίπου 15.000, εκ των οποίων περίπου 10.800 είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, 1.200-1.400 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ περί τους 2.500 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού
Η «ωρολογιακή βόμβα» του διαγωνισμού των φίλτρων
Το άλλο σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο ο κ. Καστρινάκης εξέφρασε την ελπίδα «να μην αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας», είναι οι διαγωνισμοί για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης.
Το θέμα έχει έρθει πολλές φορές στη δημοσιότητα λόγω σωρείας καταγγελιών από ασθενείς και αναφορές, που έχουν αποσταλεί από τα νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ για τις παρενέργειες που προκαλούν τα φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας.
«Τα φίλτρα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να έχουν απόδοση στην κάθαρση και να καλύπτουν όσους είναι υποτασικοί, υπερτασικοί, παχύσαρκοι, διαβητικοί κ.λπ. Πρόσφατα, δόθηκε παράταση από τον προηγούμενο υπουργό, τον κ. Βορίδη. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι να θέλουν ακόμη και για ένα λεπτό του ευρώ διαφορά, να προτιμηθούν φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας. Δεν γίνεται να προτιμάς φίλτρα από το Πακιστάν που μετά πήγαν στη Βουλγαρία και κατέληξαν στην Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζεις τις συνθήκες παραγωγής τους. Η εισαγωγή φίλτρων από τριτοκοσμικές χώρες μέσω κάποιας ευρωπαϊκής χώρας είναι ένας Δούρειος Ίππος που κάποιους εξυπηρετεί. Είχαμε ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να απομακρύνει τον κ. Γιάνναρη από τη θέση του Προέδρου στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, γιατί δεν είχε καταφέρει να εμποδίσει την εισαγωγή φίλτρων από τριτοκοσμικές χώρες. Παρά τις προσπάθειες και του τότε υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της προσωπικής σχέσης του Μεσσήνιου κ. Γιάνναρη με τον τέως πρωθυπουργό».
Και προσθέτει ο κ. Καστρινάκης: «Δεν κάνουμε καλλιστεία εταιρειών. Θέλουμε να προχωρήσει ο διαγωνισμός, αλλά να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για τους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς. Αν το προσπαθήσει αυτό ο κ. Κουρουμπλής θα μας έχει συμμάχους».
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ
 Ένας μέσος χρόνος αιμοκάθαρσης είναι οι 4 ώρες, για τους παλιούς είναι παραπάνω. Όταν όμως ο χρόνος αιμοκάθαρσης συμπιέζεται, αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή.
Όσον αφορά τους αιμοκαθαιρόμενους, ο κ. Καστρινάκης επισημαίνει ότι, λόγω της κόπωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, παραμονεύει ο κίνδυνος να μην γίνεται η προαπαιτούμενη θερμική και χημική αποστείρωση των μηχανημάτων με μοιραία αποτελέσματα. Ακόμη κι εγώ, συχνά παρακαλάω για να μείνω 10 λεπτά παραπάνω στο μηχάνημα».                                                                                                                                   Η συμπίεση του χρόνου όπως κατανοείετε συμβαίνει για να κερδίζουν χρόνο οι νοσηλευτές με δεκάλεπτα από την αιμοκάθαρση και την αποστείρωση.     http://rodosalarm.gr/                                                                                                          Σκεφθείτε φίλοι αναγνώστες,  να χάνονται 20 λεπτά της ώρας από κάθε αιμοκάθαρση!

 ΡΩΤΑΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
1.       Έχουν παρατηρηθεί ή καταγγελθεί  φαινόμενα μειωμένου χρόνου αιμοκάθαρσης και ελλιπούς αποστείρωσης στη νεφρολογική κλινική Φλώρινας;  

2.       Εάν έχουν παρατηρηθεί ή καταγγελθεί, με ποια συχνότητα και πως τα αντιμετωπίσατε;

3.       Είχατε ποτέ πρόβλημα με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στο Γ.Ν.Φ;

4.       Οι νεφροπαθείς αιμοκαθαρόμενοι, με τι τρόπους μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημά τους ώστε να το αντιμετωπίσουν ψυχολογικά;

5.       Οι νεφροπαθείς αιμοκαθαρόμενοι «εκπαιδεύονται» - αν επιτρέπετε η έκφραση – για τα στάδια της αιμοκάθαρσης για να συνεργάζονται με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό;

6.       Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Φλώρινας, έχει πάρει σχετικές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών του;

7.       Υπάρχει συνεργασία του Συλλόγου Νεφροπαθών Φλώρινας με τις δομές του Γ.Ν.Φ;

8.       Σε επιτροπές διαγωνισμών για μηχανήματα, φίλτρα, φαρμακευτικό υλικό κλπ, ποιοί συμμετέχουν;
  
9.       Η συμμετοχή του νεφρολόγου, είναι ή όχι επιβεβλημένη σε επιτροπές διαγωνισμών;

10. Για τη τεχνική υποστήριξη των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση άπό τεχνικούς; 

11. Το Γ.Ν.Φ. έχει τμήμα τεχνικών  ή εξωτερικούς συνεργάτες; 

Η συνέχεια στο επόμενο ...

Ντόρη Κουτουράτσα - Φλώρινα 3-6-2015  


ΠΗΓΕΣ
Βικιπαίδεια
www.docmed.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου