2:40 μ.μ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

 Γράφει η Ντόρη Κουτουράτσα


 Και όσο εμείς  «ξυλοσοφούμε», ο πόλεμος των Αρμενοχωριτών και του δημάρχου, συνεχίζεται..Και από τη στιγμή που δεν βρίσκονται λύσεις, η φιλοσοφία, η αμπελοφιλοσοφία και η ξυλοσοφία, ίσως μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αυτά που δεν μπορούμε να επιλύσουμε ειρηνικά.
Η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, που το  νόημά της σχετίζεται περισσότερο με κάποια ιδέα κοινωνικής αρμονίας ή μιας κοινωνίας στην οποία εξασφαλίζονται όροι αμοιβαιότητας και ισότητας, δείχνει να έχει χαθεί στον τόπο μας, από τη στιγμή που διαμαρτυρόμενοι είναι πολλοί και σε πολλές περιπτώσεις. Ποιο είναι το δίκιο και ποιανού δίκιο θα επικρατήσει, ειλικρινά δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω, καταλαβαίνω και εισπράττω, είναι η διαταραγμένη ισορροπία μεταξύ κοινωνίας και εξουσίας και αυτή θα προσπαθήσω να αναλύσω και να συζητήσω διεξοδικά μαζί σας, αν και εσείς το θέλετε.
Εχθές ήταν οι έμποροι που σφάζονταν με τον δήμαρχο για τα κολωνάκια, σήμερα είναι οι δάσκαλοι που σέρνονται από τον δήμαρχο στην εισαγγελέα και οι Αρμενοχωρίτες που  «διακρίνονται για μία  αχαριστία»  σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου.   
 Σημεία των καιρών, ή αναζήτηση του δίκιου μιας κοινωνίας που αισθάνεται αγνοημένη; Σημεία των καιρών, η αναζήτηση ενός τρόπου από την εξουσία  να επιβληθεί άνευ όρων σε μία κοινωνία που αντιδρά;                                                                                                                                                                                                                     Πριν απαντήσετε, ρίξτε μία ματιά, στην επιστημονική καταγραφή των αντιδράσεων της κοινωνίας και της εξουσίας, και αποφανθείτε..

Όταν οι απόψεις των δύο, εξουσίας δηλαδή και πολιτών, περί δικαιοσύνης δεν συμπίπτουν, η ισορροπία δεν υφίσταται και σε αυτόν που πιστεύει ότι θίγεται περισσότερο και δεν μπορεί να ανεχθεί αυτή την κατάσταση, ενεργοποιείται αυτομάτως το αίσθημα της άρνησης και τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός επαναφοράς της διαταραχθείσης ισορροπίας. Από την πλευρά του απλού λαού εκδηλώνεται ως εξέγερση και εναντίωση με κάθε μέσο, στο θέαμα της ακατανόητης αυτής  και άδικης κατάστασης. Από την πλευρά της εξουσίας, ως καταστολή αυτής της εξέγερσης με κάθε μέσο.
Ο Μακιαβέλλι, στις διαβόητες και κακόβουλες συμβουλές του προς τους ηγεμόνες, μεταξύ των άλλων αναφέρει, ότι οι άνθρωποι προτιμούν την εκδίκηση και την ασφάλεια από την ελευθερία. Πρέπει να χρησιμοποιείς τρομοκρατία ή καλοσύνη, ανάλογα με την περίσταση. Μπορείς να είσαι βίαιος και να χρησιμοποιείς τη δύναμή σου για να σπείρεις το φόβο, όμως δεν πρέπει να καταστρατηγείς τους δικούς σου νόμους, γιατί αυτό καταστρέφει την εμπιστοσύνη των άλλων και αποσυνθέτει των κοινωνικό ιστό. Τους ανθρώπους πρέπει ή να τους χαϊδεύεις ή να τους εξολοθρεύεις. Ο κατευνασμός και η ουδετερότητα είναι πάντοτε μοιραία. Τα σχέδια, όσο έξοχα κι αν είναι, χωρίς όπλα δεν επαρκούν.
  O John St. Mill, η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα του κλασσικού φιλελευθερισμού, αναφέρει: τις υποχρεώσεις αυτές η κοινωνία δικαιούται να τις επιβάλλει πάση θυσία σ΄εκείνους που πασχίζουν να αρνηθούν την τήρησή τους.

Πηγές                                                                                                                                                                                                                Ελληνική Εταιρία Ηθικής                                                                                                                                                                           J.S. Mill, Περί Ελευθερίας, μτφρ. Γ. Μπαλής, εκδ.Επίκουρος, Αθήνα 1983, σ.12                                                                                  Isaiah Berlin, Κόντρα  στο Ρεύμα, μτφρ. Μ.Ν. Καστανάρα,  εκδ. Scripta, Αθήνα 2003, σελ.173.


7 comments :

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΘΑ ΟΞΥΝΘΟΥΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος φαίνεται πως έμαθε καλά τον δρόμο για την εισαγγελέα, αλλά δεν έβαλε μυαλό. Να κοιτάξει μήπως και αυτό δεν θα του βγεί σε καλό..άκου να στείλει στην εισαγγελεία δασκάλους!

Ανώνυμος είπε...

τι τα θες τι τα γυρεύεις. Οι αποφάσεις που παίρνονται δεν έχουν σαν γνώμονα την λειτουργία της κοινωνίας. Χωρίς ευαισθησία και σχέδιο, η άσκηση της πολιτικής από τον οιονδήποτε και οπουδήποτε, είναι φυσικό να δημιουργεί κοινωνικά ρήγματα, ειδικά αυτή την εποχή που οι πολίτες αισθάνονται εκμηδενισμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Τα λες ευγενικά αλλά τα ρίχνεις χοντρά.

Ανώνυμος είπε...

το κακό φαινότανε αλλά ποιός νοιαζότανε; Φάτε την τώρα όλοι σας και μουγκα στη στρούγκα, μέχρι να περάσουν δυό χρονάκια. Αν μέχρι τότε έχουμε βάλει μυαλό.

Ανώνυμος είπε...

μην ρίχνεις άλλο αλάτι στις πληγές μας..

Ανώνυμος είπε...

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΓΛΥΚΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΑΤΤΕΙ ΠΙΚΡΑ.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 9 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΜΕΝΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ; ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ;

Δημοσίευση σχολίου