7:32 μ.μ.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |



Ανοιχτή επιστολή για την ΔΕΘ
Γράφει ο
Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Κύριε  Πρωθυπουργέ,

Αυτό που βίωσε η Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι πρωτόγνωρο.

Δυστυχώς μια γιορτή για την πόλη μας και για τη χώρα εξελίχθηκε σε τραγωδία και για τους επαγγελματίες και για την οικονομία. Τα μέτρα τάξης που ελήφθησαν θύμιζαν ολοκληρωτικά καθεστώτα των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με νεκρή πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση και τα γεγονότα και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα επανέφεραν στις μνήμες μας άλλες εποχές. 

Η τύχη αυτή δεν αρμόζει σ΄ ένα τόσο ιστορικό και διεθνή θεσμό, δεν αρμόζει στη Θεσσαλονίκη, δεν αρμόζει στη χώρα. 

Δεν γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο σε καμία Διεθνή έκθεση να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις. Δεν γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο, σε καμία Διεθνή έκθεση, οι επαγγελματίες την ημέρα των Εγκαινίων να κλείνουν τα καταστήματά τους,  τις επιχειρήσεις τους, αντί να γιορτάζουν και να βλέπουν να ανταμείβεται ο μόχθος, ο κόπος και ο ιδρώτας τους. Δεν γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο, σε καμία Διεθνή έκθεση, αντί για επισκέπτες να καταφθάνουν ορδές διαδηλωτών και αστυνομικών.

 Δεν θέλουμε αυτή την κατάντια της Έκθεσής μας. Την Έκθεση την αγκαλιάζουμε με αγάπη όλοι οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες.

Θέλουμε  μία Έκθεση αναβαθμισμένη και ανανεωμένη σ΄ ένα καινούριο εκθεσιακό κέντρο. Θέλουμε ένα θεσμό - μοχλό ανάπτυξης, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, πέρα από χρώματα και αποχρώσεις. Θέλουμε ένα θεσμό που θα προσθέτει αντί να αφαιρεί. Ένα θεσμό που θα είναι η ατμομηχανή  της Ελληνικής  πραγματικής  οικονομίας, της αποκέντρωσης  και της εξωστρέφειας.

Θέλουμε ένα θεσμό όπου τα επίπλαστα διλήμματα και οι ψεύτικες υποσχέσεις δεν θα έχουν καμία θέση. Ένα θεσμό που δεν θα είναι σημείο αναφοράς για διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και καταστροφές.

Ο Νίκος Γερμανός, ο εμπνευστής και ιδρυτής της Διεθνούς έκθεσης, δε θα νοιώθει καθόλου χαρούμενος και ευτυχισμένος  μ΄ αυτές τις εξελίξεις.   

Αναδημοσίευση www.elzoni.gr , 15 -9- 2011

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου