10:22 μ.μ.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ - ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

Κυρίες και Κύριοι
Αρχίζω με ένα απλό ερώτημα

Δήμε Φλώρινας. Δαπανάτε 350.000 ευρώ για «δημοτικά ποδήλατα» και δεν δαπανάτε λεφτά για την συντήριση του κτιρίου Αγία ¨Ολγα προκειμένου να στεγαστούν οι καλλιτέχνες φοιτητές μας?

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «κρουα κράξιμο κρουά» το τεχνικό τμήμα του Δήμου Φλώρινας έφερε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα «δημοτικών ποδηλάτων». Το έργο θα κοστίσει σύμφωνα με το δημοσίευμα γύρω στα 350.000 ευρώ.
¨Ως ρομαντική θα έλεγα πιο σωστά οικολογική πρόταση είναι αρεστή στους οικολόγους στους ρομαντικούς αλλα και σε ορισμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θα συμφωνήσω προτιμούν το ποδήλατο ως μέσον μετακίνησης μέσα στην πόλη. Είναι ευέλικτο δεν ρυπαίνει το αστικό περιβάλλον .

Αυτή είναι η καλή πλευρά του θέματος για να περάσουμε στην άλλη .

Δεν υπάρχει πουθενά στο κέντρο της πόλης ποδηλατόδρομος. Μία λέξη άγνωστη στην καθηερινότητα του συνδημότη μας. Εδώ σε λίγο εξαφανίζονται πεζόδρομοι πεζοδρόμια ακόμη και κεντρικοί δρόμοι απ την κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων, σταθμευμένων μονίμως αυτοκινήτων εκατέρωθεν μονοδρόμων , ύπαρξης διαχωριστικών κώνων κλπ θα υπάρξει «ποδηλατόδρομος» ? Πράγμα λίαν δύσκολο για τα δεδομένα της πόλης της Φλώρινας.Εδώ πεζοί περπατάμε και κινδυνέυουμε από τα σταθμευμένα ή κινούμενα οχήματα . απ τις κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια θα είμαστε ασφαλείς με δημοτικά ποδήλατα? Δεν εκτιμώ ότι είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Η γεωμορφολογία του εδάφους της πόλης κάνει απαγορευτική την χρήση του ποδηλάτου από το σύνολο των δημοτών , όχι απαραίτητα και μόνο μικρών παιδιών. Το σύνολο των δρόμων στην πόλη είναι ανηφόρες με μεγάλη ή μικρότερη κλίση το οποίο μέν βοηθάει τους αθλητές ορεινής ποδηλασίας για την προπόνηση τους αλλα είναι απαγορευτικό το οδικό  αστικό δίκτυο για τους περισσότερους συνδημότες μου οι οποίοι δεν έχουμε την σωματική διάπλαση ή επιδόσεις του αθλητή φίλου μου Τίτα Χρήστου.
Το κόστος ενός μέσου καλού ποδηλάτου κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ. Προς τι αυτή η υπέρογκη δαπάνη των 350.000 ευρώ απ τον Δήμο μας? Θα αγοράσει 3.500 «δημοτικά» ποδήλατα στον διευρυμένο δήμο φλώρινας ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ? Να τα διανέμει ή χαρίσει στις κοινότητες να τα κάνουν τι οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας να πηγαίνουν με ποδήλατο στα χωράφια ή στις κτηνοτροφικές μονάδες ? Να παίζουν ποδήλατο τα παιδιά στις κακοσυντηρημένες παιδικές χαρές ή πλατείες ?

Δεν καταλαβαίνω ως απλός δημότης ποιος «φωτισμένος» εμνπευσθηκε την ιδέα δημοτικών ποδηλάτων  όταν στην Φλώρινα οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν το ποδήλατο μη αποδεκτό μέσο μεταφοράς. Εδώ πάνω έχουμε βαρύ χειμώνα με βροχές , με κρύο, με ομίχλες χιόνια και με παγους στους δρόμους που για να ξεπαγώσουν περιμένουμε βδομάδες ή μήνες , τα δημοτικά ποδήλατα είναι τόσο μεγάλη αναγκαιότητα στους πολίτες? Χαριτολογώντας θα έλεγα ότι αν υπήρχαν κάποια έλκηθρα ή μοτοσυκλέτες χιονιού ( σνοουμπορντ) όταν χιονίζει  πιο πρακτική πιο όμορφη ιδέα θα ήταν και για τους επισκέπτες μας.

Προτιμότερο θα ήταν και μιλάω σαν απλός δημότης, τα χρήματα αυτά να διατεθούν για κάποιο σοβαρότερο λόγο κάλυψης αναγκών των συνδημοτών μας και όχι για ¨ρομαντικές ποδηλασίες ή ..ανοησίες. Μπορεί σε πόλεις του εσωτερικου ή εξωτερικου να υπάρχουν δημοτικά ποδήλατα αλλα εκεί έχουν επιλύσει βασικά θέματα στην μετακίνηση των ανθρώπων είτε έχουν είτε δεν έχουν κινητικές αδυναμίές που άπτονται των αρμοδιοτήτων των εκεί Δήμων

Εάν υποθέσω ότι θα διατεθούν για την δημιουργεία ενός δημοτικου ποδηλατικου πάρκου ή συλλόγου επιφυλάσομαι για την σκοπιμότητα αλλα και για τους λόγους της δαπάνης αυτής για το εάν και εφόσων είναι μέγιστη ανάγκη του Δήμου αυτό όταν εκκρεμούν σημαντικότατες ανάγκες δημοτών ακόμη και ειδικά φοιτητών  όπως η στέγαση τους στο κτήριο Αγία ¨Ολγα πίσω απ το διοικητήριο που χρειάζεται άμεσα συντήρηση  για να μην στοιβάζονται οι φοιτητές καλών τεχνών σε κτηριο σχολικής μονάδα στην περιοχή της Ακαδημίας  ακόμη και να μην κάνουν αουτοστοπ σε διερχόμενα αυτοκίνητα αγνώστων εικόνες που μας προσβάλουν ως δημότες της Φλώρινας.

Το σημαντικότερο επειδή περνάμε δεινότατη οικονομική κρίση και η ιερότητα του δημοσίου χρήματος είναι επιβεβλημένη κάνω ανοικτή έκκληση στον Δήμο Φλώρινας Να μην προχωρήσει σε έργα που προκαλούν τον απλό δημότη όπως είναι τα δημοτικά ποδήλατα ( μας μάραναν ) Κι επειδή ακούγονται πολλές φήμες στην τοπική κοινωνία όπως απευθείας αγορά ποδηλάτων από «κολλητούς ποδηλατάδες , ποδήλατα που θα γίνουν σνοουμπορντς ή τετράτροχα μέσα μεταφοράς λίγων εκλεκτών ή συγγενικών προσώπων στους δημαρχιακους αυλόγυρους» καλά θα κάνουν οι εχοντες την ευθύνη να σκέφτονται πριν προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων βιτρίνα ή πολυτελείας όπως είναι διάφορες ποδηλατικές ανοησίες .
Αρκετές αρπαχτές ακούσαμε στην Φλώρινα καιρός να κοπούν μαχαίρι και τα δημοτικά χρήματα να πηγαίνουν σε έργα κοινής ωφελείας ( εξωραϊσμό περαστικών δασών , πάρκων, γέφυρες, πεζοδρόμια, δρόμους, γέφυρες σε ποτάμια  φωτισμό, ύδρευση ) και όχι σε έργα εκλεκτής πολυτελείας πάσης φύσεως «ποδηλατικής ανοησίας» Σας ευχαριστώ για την  υπομονή και κατανόηση σας.

ΡΑΣΑΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

1 comments :

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστές οι θέσεις του Λάζαρου. Ετοιμάζουν κάποια "αρπαχτή";

Δημοσίευση σχολίου