Η Οργανωτική Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τον Τούρκικο ζυγό, θαύμαζε την πρόσκληση της Ι.Μ. Φλώρινας, για την έναρξη των εκδηλώσεων και την έλευση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.
Την έπιαναν από δω, την έπιαναν από κει, και σιγομουρμούριζαν «πολύ ωραία» - η πρόσκληση.
Ομολογουμένως δεν στερείται αισθητικής η πρόσκληση. Ούτε μεγαλοπρέπειας αλλά ούτε και πολυτέλειας, στερείται. Και από άποψης μεγέθους, νααα, με το συμπάθειο.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση γι αυτές τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων ελευθερίας είναι πως ενώ υπάρχει μία πυρετώδης προετοιμασία- τουλάχιστον έτσι φαίνεται-  δεν υπάρχει ούτε ένα λογότυπο των εκδηλώσεων, ούτε ένα σλόγκαν, ούτε ένα μήνυμα.                                                                                                                               Να θεωρήσω λογότυπο τον δαφνοστεφανωμένο σταυραετό  της Ορθοδοξίας κάτω αριστερά στον φάκελο; Να θεωρήσω σλόγκαν και μήνυμα τα «100 ΧΡΟΝΙΑ» και τα δυσδιάκριτα γράμματα; Αυτά όμως εμφανίζονται στον φάκελο της πρόσκλησης της Ι.Μ. Φλώρινας και πουθενά αλλού, όπως π.χ. στις εκδηλώσεις του δήμου Φλώρινας.  Το σημαντικότερο, δεν διαβάζονται.                                                                                                                Το τρίπτυχο όμως των συνδιοργανωτών, Ι.Μ. Φλώρινας, Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Δήμος Φλώρινας, είναι κυριαρχικό στον φάκελο. Ίσως αυτό να είναι το μήνυμα.
Αν μπορεί ας με βοηθήσει κάποιος.

Ο κ. Ηλιάδης πάντως δεν με βοήθησε όταν έκανα την ίδια παρατήρηση ενώπιον της Επιτροπής. Θα τα δείτε κ. Κουτουράτσα μου είπε.
 Πότε; Όταν θα τελειώσουν οι εκδηλώσεις;

 Αγαπητοί μου  φίλοι κρουά
Δεν σας το κρύβω. Παρακολουθώ εδώ καιρό τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζονται αυτές οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια. Και η περιέργειά μου να προσεγγίσω κι εγώ με τη σειρά μου την φιλοσοφία αυτών των εκδηλώσεων ήταν και είναι μεγάλη.

«Έλα μωρέ τι το ψάχνεις»; Ευκαιρία βρήκαν, λεφτά βρήκαν, δικαιολογία βρήκαν τα 100 χρόνια. Μάζεψαν και τους δικούς τους, συλλόγους, ανθρώπους, επαγγελματίες, για να κάνουν τις εκδηλώσεις τους.
Αυτό το φοβάται και ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος στη χθεσινή συνάντηση που είχα με την Επιτροπή, με πρόλαβε. «Για να μη μας πούνε πως βρήκαμε λεφτά και ..» Γι αυτό ο κ. Ηλιάδης προσέχει πολύ. Σου λέει οι εκδόσεις μου βγαίνουν φτηνότερα, εκδόσεις θα κάνω …
Αυτό φαίνεται πως είναι το κριτήριο για την αξιολόγηση των προτάσεων που δέχθηκε ο κ. Ηλιάδης και η Επιτροπή, μετά το κάλεσμα σε φορείς και ιδιώτες.
Και επειδή η φτήνια τρώει τον παρά, κατέληξαν σε εκδόσεις, χορευτικά και μουσικές εκδηλώσεις, παρ όλο που σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, οι προτάσεις που δέχθηκε ήταν πολλές. Αλλά…
Αντελήφθην βέβαια πως υπήρχαν και προαποφασισμένες δράσεις, όπως το ντοκυμαντέρ - επίσης ιστορική αναδρομή- το οποίο απαιτούσε επαφές με το πολεμικό μουσείο για αρχεία κλπ. Και εδώ αναρωτιέται κανείς..        Τι το ήθελε η Περιφέρεια το κάλεσμα σε ιδιώτες και φορείς για να καταθέσουν προτάσεις; 

Κι εγώ με πρόταση πήγα. Έτσι στη τύχη. Γνωρίζοντας πως δεν είχα καμία τύχη. Αφ ενός διότι δεν υπήρχε προηγουμένως ένα περίγραμμα από την Επιτροπή που θα υπαγορεύει το πλαίσιο της φιλοσοφίας των εκδηλώσεων, κι έτσι σκέφτηκα να προτείνω αναμνηστικά από τη Φλώρινα που λένε ότι θέλουν αλλά δεν βρίσκουν, αφ ετέρου διότι δεν είμαι κανενός, κοινώς δεν είμαι δική τους.

Σκασίλα μου μεγάλη, ή «συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια» σε ότι αφορά τη πρότασή μου. Τουλάχιστον ικανοποίησα την περιέργειά μου και ίσως σας βοηθήσω και εσείς να επιβεβαιωθείτε ή να διαψευστείτε στο «έλα μωρέ τι ψάχνεις»..γι αυτό που ξέρετε ή δεν ξέρετε.

Δεν έχω καμία επιφύλαξη και δεν έχω κανέναν λόγο να μην εκφράσω δημόσια την εντύπωση που αποκόμισα μετά την επαφή που είχα με την Οργανωτική Επιτροπή, χθές 24 Ιουλίου 2012 στη Περιφέρεια.

Και για να μη σας κουράζω θα αποτυπώσω τις εντυπώσεις με μία πρόταση για να καλύψω το έλλειμμα των εκδηλώσεων .
Σλόγκαν και μήνυμα : «Μία από τα ίδια» - 100 ΧΡΟΝΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Και για λογότυπο τι θα πρότεινα; Αφού το μενού είναι πάντα το ίδιο, μία ασφαλής πρόταση θα ήταν ένα πιάτο, με χαρτοπετσέτα και μαχαιροπήρουνο.

Θα ήθελα να εξαιρέσω από το σχόλιό μου, την εκδήλωση της Ι.Μ. με τίτλο «Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα», διότι φαίνεται να είναι στοχευμένη μέσα από ένα οδοιπορικό στην ιστορία και ίσως να αξίζει και τα λεφτά της. Επιπλέον στην Οργανωτική Επιτροπή που συνάντησα δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Ι.Μ. οπότε, εξαιρούνται γι αυτούς τους λόγους από το σχόλιό μου.Επιπλέον κατάλαβα πως η Ι.Μ. διατηρεί την ανεξαρτησία της σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει για μεθαύριο στις 27 Ιουλίου 2012.

Και για να μην αφήσω κι εσάς, τους αγαπημένους αναγνώστες μου, παραπονούμενους , - ότι αγνοώ τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις-  δεν θα παραλείψω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον τυπογράφο που θα εκτυπώσει τις εκδόσεις αλλά και στην κ. Σούλη Βοσκοπούλου, αρχιτέκτονα και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής,  η οποία σύμφωνα με φήμες θα επιμεληθεί τις ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ που αφορούν στην ιστορία της αρχιτεκτονικής της Φλώρινας

Ντόρη Κουτουράτσα 
 Φλώρινα 25-7-2012

13 comments :

Ανώνυμος είπε...

Η Ι.Μ. Φλώρινας, ετοιμάζει όπως άκουσα εχθές στη Αγία Παρασκευή μία σεμνή υπερπαραγωγή με 650 ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Επίσης άκουσα - δεν μπόρεσα να δω, διότι πράγματι δεν διαβάζεται το σχέδιο με τον σταυραετό της Ορθοδοξίας. Αυτό μάλλον είναι το λογότυπο των εκδηλώσεων και πως υπάρχει μάλιστα στο εικαστικό ο Άγιος Αγαθάγγελος από επάνω και από κάτω ο Καπετάν Κώτας, το οποίο θα γίνει και σημαία. Τι να σας πω, αυτά άκουσα

Ανώνυμος είπε...

Σούλη Βοσκοπούλου: Πρώτη εξαδέλφη του Δημάρχου και αδελφή του Παύλου Βοσκόπουλου, του γνωστού στελέχους του «Ουρανίου Τόξου». Το "Ουράνιο Τόξο" συμφωνεί ότι το 1912 απελευθερώθηκε; Ή μήπως θεωρεί ότι σκλαβώθηκε στους Έλληνες; Ή μήπως όλ' αυτά είναι για τα κορόϊδα και η ουσία του "Ουρανίου Τόξου" είναι αλλού;
Και που αλλού; Ξέρει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η τακτική μεταξύ ημετέρων. Αυτό γίνεται μία ζωή στη σκλαβωμένη από το πολιτικό σύστημα Φλώρινα. Η Ν.Δ. έχει το δικό της τυπογραφείο και το ΠΑΣΟΚ το δικό του. Και ας τους χρεώνουν τα τριπλάσια λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.Μου άρεσε σάν σλόγκαν ..

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα τεράστια πανό με φωτο του Σεβασμιότατου κ. Ιερώνυμου δηλώνουν σεβασμό στον απεικονιζόμενο;Ταιριάζουν με τη σεμνότητα της Εκκλησίας; Συνάδουν με το πνεύμα των ημερών;

Ανώνυμος είπε...

Προς 9.46 π.μ : βροντάδουν,ακριβώς γιατί χρειαζόμαστε στην περιοχή μας την παρουσία του Επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας, την ημέρα που εορτάζει ο πολιούχος Αγιος της Φλώρινας, 100 χρόνια από την απελευθέρωση μας.
Για να έχουμε την ημέρα της απελευθέρωσης,στην παρέλαση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή τον Πρωθυπουργό, κατά αντιστοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

προς τον 11.13
πολιτικοί και θρησκευτικοί αρχηγοί είναι το ίδιο; Μήπως τώρα που απέτυχαν οι πολιτικοί αναλαμβάνουν έργο οι ρασοφόροι;

Ανώνυμος είπε...

3 είδη αφίσας μέτρησα προχθές. 1 το ΕΟΡΤΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ, 1 το ΕΟΡΤΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ με φωτο του Ιερώνυμου και 1 τον Άγιο Αγαθάγγελο. Γίνονται αφίσες και με Αγίους; Τελικά ποιός είναι ο πολιούχος της Φλώρινας; Ο Άγιος Παντελεήμων ή ο Άγιος Αγαθάγγελος;

Ανώνυμος είπε...

ο γενιοφορεμένος τυπογράφος προορίζεται για παπάς ή έχει διευρύνει τον ρόλο του; Προχθές, την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος τον είδα στα μέσα και στα έξω να επιμελείται μικροφωνικές κτλ. κτλ.

Ανώνυμος είπε...

9.10 του βρήκαν δουλειά 9.10 φαίνεται οι εκδόσεις δεν φτούρησαν

Ανώνυμος είπε...

οι λιμουζίνες που παρήλασαν ήταν πολιτικών; Πολύ αστραφτερές και με τζάμι φιμέ. Τον αριθμό τον έχασα από ένα σημείο και έπειτα

Ανώνυμος είπε...

υπενθυμίζω ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ με τον ΒΑΣΙΛΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ απελευθέρωσε την σκλαβωμένη επι 500 χρόνια Φλώρινα μας.Άν δέν ερχόταν νυχτερινό τηλεγράφημα απο τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ ( όχι τον σημερινό ανόητε) να πάει εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη ( οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι κατεβαίναν) ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ... Ούτε στρατόπεδα έχουμε ούτε στρατιωτική παρέλαση είδα να παρελάσει για 100 χρόνια ελευθέριων στην Φλώρινα.Αυτό για να μήν ξεχνιόμαστε ....Προσωπικά η παρουσία του Αρχιεπισκόπου δέν με ενόχλησε.Οι κουστωδίες ευκαιριακών παρατρεχάμενων και πρόσκαιρων αυτοπροβαλόμενων με ενόχλησαν αλλα τί να κάνουμε στην Φλώρινα ζούμε.Αυτά για να μήν ξεχνιόμαστε ...

Ανώνυμος είπε...

Ο Περιβολάρης εξέδωσε μόνος το βιβλίο του για τα 100 χρόνια της Φλώρινας; Δεν θα το προωθήσει κανένας φορέας;

Δημοσίευση σχολίου