Εδώ και μερικά χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μια αληθινή, οικονομική θύελλα, η οποία στο πέρασμά της έχει συνθλίψει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας: μικρές, μεγάλες, αλλά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές που οι πολιτικές ηγεσίες, επί χρόνια, επιχειρούσαν να κολακέψουν, αποκαλώντας τες ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή, λοιπόν, η ραχοκοκαλιά παρουσιάζει συμπτώματα δυσμορφίας. Όχι μόνο εξ αιτίας της κρίσης, αλλά και της δυσλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ στις εμπορικές τράπεζες –κυρίως με τη μορφή εγγυήσεων.                      Από τα χρήματα αυτά ούτε ένα ευρώ δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία, προκαλώντας τα συμπτώματα δυσμορφίας που περιγράψαμε παραπάνω. Τα μεγάλα λιμάνια (Εμπορικές Τράπεζες) κλείνουν το ένα μετά το άλλο, κρατώντας έξω, στη θύελλα, μικρά και μεγάλα καράβια. Τα μικρά λιμάνια (Συνεταιριστικές Τράπεζες) μπορούν και  πρέπει να γίνουν τα δικά μας καταφύγια.


Σε αυτή την συγκυρία, ο ρόλος των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει γιατί η βασική αποστολή τους είναι η χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεών της.                                                                                      Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, ανακυκλώνοντας τοπικά (ή και εθνικά) τα χρήματα των καταθετών και των συνεταίρων -κυρίως μέσα από το δανεισμό των συνεταίρων- δημιουργούν ρευστότητα. Αυτή με τη σειρά της εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών τους, ιδίως όταν είναι επιχειρηματίες, επειδή επαναφέρει τα χρήματα στην αγορά.                                                                                                                                                            Εκτός από αυτό, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν πλέον δυνατότητες που τους επιτρέπουν να δραστηριοποιηθούν ακόμα πιο έντονα, με ειδικές δράσεις. Προγράμματα για την «πράσινη» ενέργεια και τον εναλλακτικό τουρισμό, την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών σε κάθε επιχείρηση, την ενίσχυση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τη δημιουργία διαδικτυακών σελίδων, την εφαρμογή στρατηγικής μάρκετινγκ, την παροχή συμβουλών ανάπτυξης, αλλά κυρίως τη χρηματοδότηση τρεχουσών αναγκών με κεφάλαια κίνησης, είναι μερικά μόνο από αυτά στα οποία μπορούν να εστιάσουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

Η νέα θυρίδα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτ. Μακεδονίας στη Φλώρινα, γεννάει ελπίδες για την τοπική ανάπτυξη αλλά και τη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της επιχειρηματικότητας μιας τοπικής κοινωνίας.                                                                                            
Σήμερα από όλους πλέον έχει γίνει δεκτό ότι η ανάπτυξη ενός τόπου ή μιας περιοχής περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα.
Αύξηση της επιχειρηματικότητας σημαίνει αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς θα λέγαμε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της απασχόλησης και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Πέρα των παραπάνω, ο ρόλος και η συμβολή της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι πολυδιάστατος σε μια τοπική κοινωνία. Έτσι μεταξύ των άλλων συμβάλλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση της κοινωνικής και πολιτισμικής δομής μιας τοπικής κοινωνίας. Ο ρόλος και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την συνεργασία των επιμελητηρίων, εργατικών σωματείων, πολιτικών συλλόγων, αθλητικών συλλόγων και άλλων φορέων.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα μπορεί να αποτελέσει το μοχλό στήριξης μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αγκαλιάσει το εγχείρημα των τοπικών Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Η εφημερίδα μας  το εύχεται  ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ . 
Τα εγκαίνια της τράπεζας θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 στις 8 το βράδυ.
Ντόρη Κουτουράτσα


Πηγές:
 Βαγγέλης Παπαϊωάννου - επιχειρηματίας,
υποψήφιος για το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου

enterprisegreece.wordpress.com

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου