Η χθεσινοβραδυνή συνάντηση των φορέων στην αίθουσα του πρώην νομαριακού συμβουλίου μετά από πρόσκληση της Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας με θέμα τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό Ανάπτυξης 2011-2013, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά όχι τόσο για την περιβόητη και πολυ αναμενόμενη ανάπτυξη, αλλά για το αν μας επιτρέπετε  να μιλάμε για ανάπτυξη .

Η μεθοδολογία προσέγγισης του σχεδίου, εδώ και χρόνια - όσα θυμάμαι, τουλάχιστον 12 χρόνια- είναι η απαρίθμηση των προβλημάτων τα οποία αθροίζονται και πολλαπλασιάζονται ετησίως. Το γεγονός από μόνο του, μεταφράζεται ως αναποτελεματικότητα.

Παρά ταύτα, εξακολουθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίζουν το θέμα. Μαζεύονται λοιπόν σε μία αίθουσα όσοι τυχόν έχουν ενημερωθεί επισήμως ή και από τσόντα για την εκδήλωση  και ο καθένας αρχίζει να λέει το μακρύ του και το κοντό του.

Ένας καυγάς δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει. Ο συντονιστής αντί να συζητήσει τις ενστάσεις θα φροντίσει να ρίξει το βάρος της ευθύνης και να νίψει τας χείρας του, μιλώντας για το μέλλον. Μιά ψιλοφασαρία θα υπάρξει επίσης για τα κονδύλια. Η Φλώρινα πάντα θα εμφανίζεται ριγμένη αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει με επιχειρήματα και  στόχους.

Σε λίγο θα αρχήσουν οι τοποθετήσεις από φορείς. Άλλοι θα πουν πως το έμαθαν πολύ αργά και θα είναι απροετοίμαστοι και άλλοι που είναι σε μόνιμη ετοιμότητα μάλλον θα εκφραστούν μέσα από προβλήματα και έτσι θα δώσουν τον ορισμό της πρότασης - ιδέας. 

Οι προτάσεις συνήθως είναι ιδέες που αντλούνται από εφαρμοσμένες πρακτικές στην Ευρώπη ή δεν ξέρω από που αλλού έχουν δει, έχουν ακούσει ή τους έχουν υπαγορευθεί. Κανένας από αυτούς δεν λαμβάνει υπ όψη του την δυνατότητα εφαρμογής τους σε σχέσει με τις υπάρχουσες υποδομές. Εν τω μεταξύ ούτε λόγος για  νέες υποδομές ούτε συζήτηση για την στήριξη ή αξιοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι επιτελείς της ΑΝΚΟ κρατάνε σημειώσεις για να αναπτύξουν στη συνέχεια ένα απολύτως θεωρητικό πλάνο το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει να αποτυπώνεταιο σε σχέδιο δράσης και ποτέ μα ποτέ δεν είδαμε να εμφανίζονται δείκτες αποτελεσματικότητας.  Αποσπασματικά ίσως, συνολικά ποτέ.

Ο χρόνος σχεδιασμού - εφαρμογής , δηλαδή η τριετία, δεν εγγυάται αποτέλεσμα. Τουλάχιστον ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει ένα ορίζοντα δεκαετίας.

Έτσι καταλήγουμε, να χωρέσουμε όσες φαεινές ιδέες καταφέρουμε σε έναν προυπολογισμό, ο οποίος πάντα θα έχει κατά τη γνώμη μας  πολύ λίγα χρήματα.  Για να έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε μάλλον.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μπάλωμα σε όσες τρύπες προλάβουμε. Τα κριτήρια ακόμα και για τις τρύπες ποτέ δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη αλλά με την εξυπηρέτηση καταστάσεων ακόμα και προσώπων. 

Αυτό εσείς το ονομάζετε ανάπτυξη; 
Εγώ ξέρω πως οι βαριές παθήσεις δεν θεραπεύονται με ασπιρίνες.

Ντόρη Κουτουράτσα
Φλώρινα 30-8-2012
 


11 comments :

Ανώνυμος είπε...

Tίποτε από αυτά δεν ισχύει και όλα ισχύουν
0λοι οι άρχοντες μας νομίζουν ότι θα κάνουν αρμένικη βίζιτα μόλις καΒαλήσουν εξουσία...

Ανώνυμος είπε...

Γίνονται "μαζώξεις" με διάφορα προσχήματα. Στην παρούσα περίπτωση με πρόσχημα την "ανάπτυξη". Μαζεύτηκαν, χωρίς ιδέες, χωρίς απόψεις, χωρίς όραμα, χωρίς να ενδιαφέροντια για την ανάπτυξη και τον τόπο.

Μαζεύτηκαν για να μπορέσουν να πουν στους ιθαγενείς ότι δήθεν κάτι έκαναν, ότι δήθεν ενδιαφέρονται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους!

Όμως μην ξεχνάτε: "Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν!"

Ανώνυμος είπε...


Για να δώσουν δουλειά σε εργολάβους, λίγο σε μελετητές . Το θέμα θέλει 100 χρόνια μελέτες για έργα ενός έτους!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε … αντοπεριφερειάρχα ανάπτυξης αξιοιήστε επιτέλους τη Ντόρις σε ένα ρόλο που της παέι γάντι και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Έχεις ιδέες, απόψεις και το κυριότερο προτάσεις υλοποιήσιμες.
31 Αυγούστου 2012 12:13 μ.μ.

Nτορη Κουτουράτσα είπε...


Όσο κι αν προσπαθείς 12.13 μέσα από την κεκαλυμένη ειρωνία σου να κρύψεις την συμπάθειά σου για μένα δεν το καταφέρνεις. Θα έπρεπε όμως να είχες καταλάβει πως ξέρω μόνη μου να διαλέγω και να επιβάλλω τους ρόλους που μου πάνε γάντι. Και δεν περιμένω από κανέναν τίποτα. Εσύ κοίταξε τι θα κάνεις με σένα που είσαι μιά ζωή κομπάρσος. Ουτε καν υποβολέας, αλλά φερέφωνο, Τραγικλο για σένα καυμένε

Ανώνυμος είπε...


Aυτό είναι το πρόβλημα με σένα Ντόρη. Πως ξέρεις τι θέλεις και τι κάνεις. Και ότι λες το κάνεις. Γι αυτό λυσσάνε όλοι μαζί σου. Τι να πω εγώ. Καλά κάνεις και τους έχεις συνδεδεμένους!Καλά κάνεις και τους τα ρίχνεις χοντρά.

Ανώνυμος είπε...


12. 13 Η γυναίκα είναι γάτα κι εσύ πας να της το παίξεις αλεπουδάκι. Και γίνεσαι και ρόμπα. Είμαι σίγουρος πως το διασκεδάσει αφάνταστα η Ντόρις.

Ανώνυμος είπε...

Αχ καλέ Ντόρις τι ωραία που τα λες. Θα σκίσω το καλσόν μου. Ξέρω μωρέ σε πειράζω και ρόλο καλό μπορείς να επιλέγεις και να επιβάλλεις και καλό ρολό κοτόπουλο/χοιρινό μπορείς να μαγειρέψεις και να το επιβάλλεις ως πιάτο της Ελλάδας.
Σαν αυτό που τάισες τον Ασπρίδη και του έκατσε βαρύ!

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...


Το μήλο της έριδος δεν υπάρχει λόγος να είμαι εγώ. Το δημοσίευμα ήλπιζα να είναι η αφορμή για πιό ουσιώδη προβληματισμό. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που ααφιερώνετε στο πρόσωπό μου.

Ανώνυμος είπε...


11.43 έφαγες τα μούτρα σου με τις εξυπνάδες σου; Δοκίμασε τώρα να μας σερβίρεις και καμία άλλη πατάτα σας αυτές που μόνο εσύ ξέρεις να κάνεις με τη γνωστή Φλωρινιώτικη συνταγή. Φοράς και ψηλοτάκουνη γόβα ή μίνι φουστίτσα για να εμπνέεσαι; Αχ καλέ, άτιμο παιδί!

Ανώνυμος είπε...

11.43: Σε παρακαλώ μην ξεσκίζεσαι άλλο!!!! Φτάνει τόσο που έχεις ήδη ξεσκιστεί!!!!! Το πολύ το ξέσκισμα φέρνει αντίθετα απόμ το ποθητό αποτέλεσμα. Και αν δεν με πιστεύεις, ρώτα ξέρεις που. Ξέρεις πολύ καλά που! Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι "σε δίνουν" και μάλιστα άγαρμπα. Περαστικά.

Δημοσίευση σχολίου