9:15 μ.μ.

ΔΗΜΑΡΧΕ, ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ ..

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

Μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του Δήμου Ρεθύμνου, ποσού ύψους 963.360,85 ευρώ που δημιουργήθηκε τα έτη 2002-2003, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων, χθες το απόγευμα ανακοίνωσε την απόφασή του για τους πέντε κατηγορούμενους.
Το Δικαστήριο, ομόφωνα κήρυξε ένοχους τον πρώην δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη και τον πρώην ειδικό ταμία Γιάννη Γυπαράκη.
Ειδικότερα, ένοχος για την κακουργηματική πράξη της απιστίας εις βάρος ΟΤΑ κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Ένοχος για τρεις κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή για απιστία εις βάρος ΟΤΑ, υπεξαίρεση στην υπηρεσία και πλαστογραφία, και αθώος για την κακουργηματική πράξη της απάτης, κρίθηκε ο ειδικός ταμίας Γ.Γυπαράκης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 19 ετών.
Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Η έφεση που άσκησαν οι δυο καταδικασθέντες, όπως αποφάσισε το Δικαστήριο, έχει αναστέλλουσα δύναμη και για τους δύο υπό τους όρους: της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ έκαστος. Κατόπιν τούτου, και οι δυο αφέθησαν ελεύθεροι.
Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο αποφάσισε και την στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για πέντε έτη.
Ομόφωνα η Εφετειακή έδρα κήρυξε αθώες, την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας της περιόδου δημιουργίας του ελλείμματος, Χρυσούλα Πελαντάκη, την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2005, μεταγενέστερα δηλαδή της δημιουργίας του ελλείμματος, Στέλλα Καλογεράκη, και την υπάλληλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Ευανθία Ασουμανάκη.

Στην έναρξη της χθεσινής και τελευταίας ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, κι ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει η αγόρευση του εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος ειδικός ταμίας ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά, αίτημα που έγινε δεκτό από το Δικαστήριο. Στην μια περίπου ώρα που διήρκησε η συμπληρωματική του απολογία, προκάλεσε πλήρη ανατροπή της δίκης.
Μπροστά στα ισόβια που αντιμετώπιζε αποφάσισε την ύστατη στιγμή να αλλάξει στάση τόσο σε σχέση με τη φάση της προανάκρισης και της ανάκρισης όσο και σε σχέση με την προχθεσινή απολογία του, όπου ήταν φειδωλός σε επιχειρήματα που αφορούσαν το ταμειακό έλλειμμα και έκανε «ευθεία επίθεση» στον συγκατηγορούμενό του πρώην δήμαρχο, ξεδιπλώνοντας μια σειρά γεγονότων και περιστατικών, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δ. Αρχοντάκης του έδινε εντολή να καταβάλει τεράστια ποσά, όπως είπε, χωρίς παραστατικά, σε φυσικά και Νομικά Πρόσωπα τα οποία άρχισε να κατονομάζει.
Μεσάζοντες, μυστικές συναντήσεις σε σπίτια και αλλού στο Ρέθυμνο αλλά και σε ξενοδοχείο των Αθηνών, έδιναν κι έπαιρναν, με μοναδικό στόχο του πρώην δημάρχου να πείσει τον ειδικό ταμία να αναλάβει εκείνος την ευθύνη δημιουργίας του ελλείμματος και να τα «βρουν», ώστε να σκεπαστεί η υπόθεση, σύμφωνα με τις αναφορές του ειδικού ταμία.
Η εικόνα που σχηματίστηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στον Δήμο, και στη διαχείριση των οικονομικών του την περίοδο 2002-2003 ή και προγενέστερα, με όσα ακούστηκαν και λαμβανομένων όσων τις προηγούμενες μέρες είχαν κατατεθεί, ήταν αυτή του χάους. Ο δήμαρχος απών από κάθε έλεγχο, τα εκατομμύρια που βρισκόταν στο ταμείο άλλαζαν χέρια με μεγάλη ευκολία, κι ένας τακτικός ορκωτός λογιστής να αντιλαμβάνεται κάποια στιγμή ότι το ταμείο είναι ελλειμματικό, ότι δεν ισοσκελίζονται ισολογισμοί αλλά να κάνει όχι μόνο τα στραβά μάτια και να τον κλείνει υπογράφοντάς τον.

14 Σεπτεμβρίου 2012 - Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
paramythia.pblogs.gr

16 comments :

Ανώνυμος είπε...


H δικαιοσύνη αργεί...αλλά δε λησμονεί

Ανώνυμος είπε...


Θα σε ακούσει βρε Ντόρη ο δήμαρχος Ρεθύμνου από τη Φλώρινα; Εσύ - ξέχασα- έχεις δυνατή φωνή και θα ακουστείς ως τη Κρήτη!

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...


Θα έλεγα να φωνάζαμε όλοι μαζί ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ, για να είμαστε σίγουροι πως θα μας ακούσει ο δήμαρχος Ρεθύμνου!

Ανώνυμος είπε...

Έκανα τις πράξεις και βγαίνουν "λίγοι" σε σχέση με "άλλα".

Σε 82.5 ευρώ την ημέρα, αντιστοιχεί το ποσό των 963.360,85 ευρώ, δια των 11.680 ημερών που καταδικάστηκαν together (ασχέτως, με την "άφεση" της έφεσης).

Τι ανάγκες να καλύψεις με τέτοια ποσά;
Ούτε "ένα καλό κρασί δεν κάνει τόσο"!

( Άσχετο: Ο Τούρκος, έχει προσπαθήσει να έρθει σε επικοινωνία με την πάπια, μετά το "συμβάν"; )

Praetorian.

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...


Praetorian O Toύρκος δεν έχει μπέσα και η πάπια κάνει τη..πάπια. Μπορεί να βγάλεις άκρη;

Ανώνυμος είπε...

Οι γνωστές πονηράδες της χορεύτριας!

Ανώνυμος είπε...


Aυτή είναι η αμετροέπεια της εξουσίας. Γίνανε όλοι μάγκες με τη ψήφο του λαού για να σκορπάνε το δημόσιο χρήμα λες και ήταν δικό τους. Όχι ισόβια, αλλά ηλεκτρική καρέκλα τους χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...


9.55, εσύ είσαι η υπεράσπιση του δημάρχου (Ρεθύμνου) και ενοχλήθηκες τόσο πολύ; Θα σε δούμε - πιστευω- να χορεύεις εσύ και η παρέα σου στο ταψί και θα σας βαράμε το ντέφι. Κατά πως σας πρέπει.

Ανώνυμος είπε...


Άσχετο. Με αυτούς τους χορούς μου ήρθε στο μυαλό η Σαλώμη και ο χορός των 7 πέπλων. Χορεύτρια δεν ήταν και αυτή; Του πηρε όμως το κεφάλι του Ιωάννη..ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν στις..χορεύτριες. Για τον Ιωάννη το λέω...

Ανώνυμος είπε...


O δήμαρχος Ρεθύμνου τι κρασί πίνει...και δεν μας δίνει;

Ανώνυμος είπε...


11.01 τσίμπησαν τα ψάρια ...στο Κρητικό πέλαγος!

Ανώνυμος είπε...


Σε αυτές τις περιπτώσεις φίλε 12.02 , Γιάννης πίνει, Γιάννη κερνάει. Που να ξέρουμε εμείς οι κοινοί θνητοί; Πάντως λένε πως είναι γλικό το πιοτό της αμαρτίας. Ρώτα τον Γιάννη Γυπαράκη που κρατούσε λογαριασμό ή κανέναν Γιάννη που "πίνει"... κρασί, ή πιοτό της αμαρτίας..γενικά

Ανώνυμος είπε...


Eίστε μεγάλες κουφάλες όλοι σας. Αι....

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...


Φίλοι κρουά, ο 2.07 μας βρίζει. Τι θέλετε να κάνω;

Ανώνυμος είπε...


μη του δίνεις σημασία κρουά. Ένας ρουφιάνος είναι και από το πολύ πιοτό - της αμαρτίας- λεει ότι θέλει..

Ανώνυμος είπε...


Στο κρητικό πέλαγος τι ψάρια..ευδοκιμούν; Χάνοι;

Δημοσίευση σχολίου