10:05 π.μ.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡ ΠΡΙΤΣ- ΦΛΩΡΙΝΑ Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Καθώς η Νάντια σιγοψιθύριζε  το διαχρονικό τραγουδάκι της «όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζεις ο κόσμος ζωγραφιά» , σκέφτηκα πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η αποστασιοποίηση από τα θορυβώδη της καθημερινότητας.
- Άσε τα πράγματα να κυλίσουν από μόνα τους χωρίς παρεμβάσεις σκέφτηκα, «παίξτο» απλός παρατηρητής.. Που ξέρεις; Μπορεί να σε περιμένει μία ευχάριστη έκπληξη.

Προσπάθησα να αφουγκραστώ την ένταση  της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων για το πετρέλαιο, ακολούθησα τη διαδήλωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Μόδη, έφθασα μέχρι και την Αθήνα για να κάνω τη γαργάρα με τα παγάκια!
Ο λόγος του Σαπαλίδη στην Αθήνα μέσα από το  γυαλί με συκίνησε καθώς μου έφερε μνήμες από τον περυσινό χειμώνα.  Άραγε,  τι μπορεί να καταλάβει  κανείς στην Αθήνα  που δεν έχει φάει τουλάχιστον 10 παγάκια για πρωινό; αναρωτήθηκα.

Στη Φλώρινα βεβαίως – βεβαίως η γνωστή απάθεια. Λίγοι και καλοί και αυτή τη φορά οι διαδηλωτές στη Πλατεία της πόλης. Και αυτοί χωρισμένοι σε ομάδες , ΠΑΜΕ και ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ. Οι μεν στη γωνία , οι δε στο κέντρο της Πλατείας. Ποτέ ενωμένος αυτός ο τόπος, ακόμα και όταν αγωνίζεται για το ίδιο πράγμα.
Και να τολμήσει κανείς να πει, να διαμαρτυρηθεί ή να κράξει; Οι κουκουλοφορεμένες  τσούσκες «την έπεσαν»  τώρα και στους  Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους επέβαλλαν και ΜΟΥΓΓΑ ,στη περίπτωση που μιλάνε για τοπικό πόρο και λιγνητόσημα, στον απολογισμό των κινητοποιήσεων.

Όποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί σε αυτή τη πόλη, για τιμωρία θα φάει τουλάχιστον 10 κιλά πιπέρι! Έτσι για να ζεσταθεί τις κρύες μέρες που έρχονται.
Με μπόλικο αλάτι σε πληγές του έντυπου τύπου της Φλώρινας μαίνεται και ο πόλεμος στα τοπικά ΜΜΕ . Ένας γράφει, δέκα αντιγράφουν και φυσικά οι κομματικοδίαιτες εφημερίδες μας, ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κυριεύουν.

Τελείωσαν και οι εκδηλώσεις για τον εορατσμό των 100 χρόνων! Τι θα απογίνουν τώρα οι φορείς χωρίς έργο;

Κατά τα άλλα σε διάστημα ενός μήνα περίπου, δεν βλέπω τίποτα να κινείται σε αυτόν τον τόπο. Η καθημερινότητα άχρωμη και υποτονική ξεδιπλώνεται στον ηλεκτρονικό τύπο και η κάθε ημέρα είναι επανάληψη της προηγούμενης.                                                            

Στο χωρίο του Αστερίξ κυκλοφορούσε ένα μαγικό φίλτρο για να αντιστέκονται οι άνθρωποι στους Ρωμαίους.                                                                                                                                                               Στο χωρίο του ΑΣΤΕΡΠΡΙΤΣ, στο δικό μας χωριό, δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω την σύσταση αυτού του μαγικού φίλτρου που φέρνει σε διαμάχη όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους και τους καθιστά ανήμπορους να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους που συνεχώς διογκώνονται!
Ενδεχομένως να φταίει ο ΩΦΕΛΗΞ, που πάντα υπόσχεται, βολεύει και νοικοκυρεύει.

Αγαπημένοι μου φίλοι,                                                                                                                                     ένα βήμα έξω από τον τόπο μας ο κόσμος καίγεται. Αλλά κινείται, ανησυχεί, δημιουργεί και παράγει. Συμμετέχει, συζητάει, αποφασίζει.

Το μεγάλο μου διάλλειμα από τα της Φλώρινας ήταν ευεργετικό. Σας φέρνω και λίγο από το μαγικό φίλτρο από το χωριό του Αστερίξ. Σε μικρές δόσεις όσο για να  αναστατώσουμε το μικρό μας σύμπαν, ας αγωνιστούμε τουλάχιστον από τον δικό μας τόπο, το μπλόκ της κρουά!

Ντόρη Κουτουράτσα

19-11-2012

 

 

 

7 comments :

Ανώνυμος είπε...

πολυ πριτς βλεπω. φασουλαδα φαγατε;

βουνίσιος είπε...

το ήξερα ότι διακόπαρες στο βουνό..μου το είπαν δύο γεράκια..και τί δέν άκουσα στην χαραδρούπολη ..μόνο απο Ιερά Εξέταση δέν πέρασα ...όπως είπες οι αετοί παρακολουθούν τα υποψόφια θύματα τους πρίν κάνουν την επίθεση....Θα κάνω στα κλέφτικα μία αντιγραφή στο βουνό και όπως λέει το φίτρο βλέπε άκου και το ποτάμι στην χαράδρα κυλά κοιμάται σάν τα αρκουδια του νυμφαίου παω για....zzzzzzzzzzzzzz

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...

Δεν το ξέρεις 12.50 πως στη Φλώρινα βάφουν αυγά με πορδές; Που ζεις;

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...

Έμαθα ΒΟΥΝΙΣΙΕ ΜΟΥ, πως πλανήθηκε η ελπίδα πως τα παράτησα και "την..έκανα" .Δεν ξέρω αν αληθεύει πως, μερικοί- μερικοί ετοίμασαν και μόσχο σιτευτό,για να εορτάσουν τη πιθανότητα της οριστικής μου απουσίας. Να μη κοιμούνται λοιπόν ήσυχα. Είμαι παρούσα ακόμα και εν τη απουσία μου στο κάλεσμα οιουδήποτε με χρειαστεί. Κρίμα που οι ρουφιάνοι δεν μπορούν να εντοπίσουν με ποιούς συνομιλώ και συνεργάζομαι. Κρίμα που έχουν την δυνατότητα να τους απειλούν να μη μπαίνουν στο γραφείο μου! Όπως τότε, ξέρουν αυτοί, όταν είχα το μαγαζί,

Ανώνυμος είπε...

ασπρομάλλης μήπως έίναι βουλευτής της Φλώρινας?..καζάνι που βράζει όσπρια..

Ανώνυμος είπε...

9.40 απαίδευτο σε βρίσκω. Ο Πανοραμίξ είναι παιδί μου που φτιάχνει τα μαγικά φίλτρα.

Ανώνυμος είπε...

που να σε πιάσουν Ντόρη στη χαράδρα; Έτη φωτός προηγείσαι. Μεταξύ Αστερίξ και Αστερπρίτς υπάρχει διαφορά μεγάλη. Στο φίλτρο. Αν σκεφτείς πως το φίλτρο μπορεί να μεταφραστεί και ως επεξεργασία.. Έ τότε, άσε μας να βράζουμε στο καζάνι της κόλασης που ζούμε καθημερινά.

Δημοσίευση σχολίου