10:30 π.μ.

ANATYΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Kοινώς γεράσαμε ...να λεμε και να λέμε και να ξαναλέμε. Διαβάστε λοιπόν τι πρότεινε ένας φίλος κρουά τον Οκτώβρη 2011. Η πρότασή του δημοσιεύτηκε στο φύλλο 38 , Νοέμβριος 2011, σελ, 3 στη στήλη Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ! Τι έγινε: Μόνος του τα έγραφε, μόνος του τα άκουγε. ,

ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ 
Σε κάποια στιγμή παροξυσμού της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας τη ελληνικής επαρχίας,  η πολιτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να διασπείρει σχoλές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.
Η απόφαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα και για τακτικούς πολιτικούς σχεδιασμούς τόσο της κεντρικής ηγεσίας όσο και των τοπικών πολιτευομένων.  Απέβλεπε στο  να προκύψει η μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους για τους αποφασίζοντες αλλά και για την ομάδα των πολιτικών  φίλων.
Η κοινωνία, εθισμένη πλέον και ωθούμενη επιπλέον από τον οπορτουνισμό που αναδείκνυε η περίπτωση, διεκδίκησε και εξασφάλισε την εγκατάσταση-ίδρυση σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποβλέποντας στα  στενά και  άμεσα οικονομικά και άλλα  οφέλη. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωνε τις προσδοκίες,  από την απόφαση αυτή.
Η προοπτική όμως και η συνέχεια  δεν εξασφαλίζονταν. 
Η συγκυρία της δημιουργίας των Παν/μιακων Σχολών στη πόλη μας είναι και μπορεί να εξελιχτεί παραπέρα σε ιδιαιτέρας  σημασίας  γεγονός. Η περίπτωση όμως ανάδειξης και προσέγγισης του θέματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως διαρθρωτικής οικονομικής παρεμβάσεως  δεν είναι μόνο λάθος είναι και έγκλημα κοινωνικό.
Κατά τον ίδιο τρόπο είναι έγκλημα κοινωνικό ο σφετερισμός των δυνατοτήτων,  που παρέχει ένα τέτοιο ίδρυμα, από τους εντεταλμένους για τη λειτουργία του και την πλοήγηση του στους ωκεανούς της σύγχρονης επιστημοσύνης. 
Η πολιτική που είναι αναγκαία να υιοθετηθεί  και να εδραιωθεί στην κοινωνική μας αντίληψη και την οποία  πρέπει να προβάλλει και να στηρίζει η κοινωνία μας επιβάλλεται να ορίζει ότι :

 Η Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργεί και δημιουργεί ως εργαστήριο ιδεών αξιών και πολιτισμού ανοικτή και προσιτή ισότιμα για κάθε ελπιδοφόρο νέο θεράποντα της επιστήμης  και αυτή η δυνατότητα πρέπει να είναι απόλυτα  εξασφαλισμένη. Οποιαδήποτε απόκλιση   από την αντίληψη αυτή πρέπει να αποκρουστεί και να αποκλειστεί.
Η εφημερίδα μας θα προβάλλει και θα στηρίζει κάθε προσπάθεια η ενέργεια  στην κατεύθυνση αναβάθμισης των σχολών όπως θα στέκεται εμπόδιο και φραγμός – αποκαλυπτική και επικριτική- σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης η σφετερισμού  των δυνατοτήτων και των προοπτικών  είτε προέρχονται από πρόσωπα είτε προέρχονται από πλέγματα συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία η πόλη μπορεί να είναι ουσιαστικά ωφελημένη.
Αν αυτό το αναληφθούμε γρηγορότερα από άλλες πόλεις έχουμε ηυξημένες  πιθανότητες και προοπτικές στην ελπίδα, και οι καιροί είναι και περίεργοι και επικίνδυνοι . 

 Ο περι-πολλών
Φλώρινα,  Οκτώβρης 2011

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου