9:14 π.μ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΔΕΛΟ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Κάποτε ο αποδυτηριάκιας, πριν χρόνια, είχε γράψει στη στήλη του: 
“Ανδρέα για να κάνουμε ταμείο, έχε υπ'οψιν σου ότι είσαι πρωθυπουργός σε μπουρδέλο. Άσε το παραμύθι ότι είσαι πρωθυπουργός της Ελλάδος. Να ξέρουμε τι λέμε”.                                                                                                                                          Και επίσης, στο ίδιο κείμενο, είχα προσθέσει:
 “Κι εσυ, Μητσοτάκη, άσε τα σάπια, ότι είσαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μπουρδέλο κάνεις αντιπολίτευση”.             
 
Μιλάμε πολιτικά. Με επιχειρήματα. Με πλήρη γνώση ποιός είναι ο κόσμος της πραγματικότητας. Γιατί σήμερα αυτό το φλασμπακ; “Σε μπουρδέλο χώρα ζούμε!...” δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κύριος Μπουτάρης.
Και κάποιοι “κάπως”, κάπως ευαίσθητοι, κάπως μυγιάγγικτοι χαρακτήρισαν “γλώσσα πεζοδρομίου” την κουβέντα του Μπουτάρη. Προσωπικώς την προτιμώ από τη γλώσσα του μπαλκονιού.

Τι θα πει μπουρδέλο; Προέρχεται από τη γαλλική λέξη “Μπορντέλ”. Η χρήση μιας λέξης, και μόνον αυτή εκφράζει κουλτούρα λαού. Έτσι είναι. Οίκος Ανοχής θα στο πει ο Έλλην το μπουρδέλο. Ότι εκεί μπορούν να σε ανεχθούν. Δεν θα μπεις στη Βουλή για να ξεβρακωθείς, για να κάνεις σεξ, ούτε σε μια εκκλησία. Μιλάμε για τη νεοελληνική κοινωνία, όχι την αρχαία Ελλάδα, όπου γαμιόντουσαν επί χρήμασι οι ιέρειες της Θεάς μέσα στους ναούς. Γι' αυτό και η λέξη ιερόδουλος. Τα κορίτσια ήταν αφοσιωμένα, αφιερωμένα στην πορνεία και η Αφροδίτη ήταν η θεά όχι μόνον του έρωτα και της ομορφιάς και την γονιμότητας, αλλά και της πορνείας και..., δεν το ξέρετε ε; Και του τζόγου! Των τυχερών παιχνιδιών.

“Μπορντ” στα γαλλικά σημαίνει όριο. Άλλη λογική ο Γάλλος. Άλλη αντίληψη κοινωνική. Γράφεται μπορντε, το καταληκτικό έψιλον δεν προφέρεται άρα μπορντ, άρα από τη λέξη “όριο” ονοματίστηκε το μπορντέλο. Υπάρχει δηλαδή μια “διαχωριστική γραμμή” στην κοινωνία από τη γαμιστρώνα, υπάρχει το “όριο”. Επιστροφή στον αποδυτηριάκια και τον Μπουτάρη.

Τι σημαίνει Είμαστε μπουρδέλο; Είμαστε μια χώρα μπουρδέλο; Κατ' αρχήν, και τώρα δεν μιλάμε πεζοδρομιακά, αγοραία, αλλά κάνουμε ακαδημαϊκή κουβέντα, είμαστε μια κοινωνία που εμείς θέλουμε να είναι έτσι κι όχι αλλοιώς.
Είμαστε μπουρδέλο διότι είμαστε μπουρδελιάρηδες. Δεν γουστάρουμε κοινωνία με κανόνες.
Τι είναι αυτά ρε; Κάνουμε κέφι κοινωνία ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ, κοινωνία ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ. Θέλουμε να είναι είναι ΑΝΕΚΤΗ η παρανομία, η παρατυπία, η ατασθαλία.

Είναι πολιτική εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι ένα μπουρδέλο. Στις λέξεις θα κολλήσούμε; Στο φινάλε τη βρίσκω με τα γαλλικά. Κάποτε τα κορίτσια από τις καλές οικογένειες, από καλό σπίτι, ήξεραν γαλλικά και πιάνο.




www.apodytiriakias.gr/koultoura/2013

2 comments :

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ!!!!! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ. ΣΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ. ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΟΛΑΣ!

Δημοσίευση σχολίου