11ο  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ  ΕΝΩΣΕΩΝ

 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

     Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Παγκόσμιο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που διεξήχθη στην Φλώρινα στις 13 και 14 Ιουλίου 2013.      

     Μακεδόνες Έλληνες από κάθε γωνιά του πλανήτη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων από όλους τους νομούς της Μακεδονίας όπως επίσης και από την υπόλοιπη Ελλάδα,  συναντήθηκαν, συζήτησαν και επαναβεβαίωσαν τις πάγιες θέσεις όχι μόνον του Μακεδονικού αλλά και του Οικουμενικού Ελληνισμού ότι το γειτονικό Κεντροβαλκανικό κράτος δεν έχει το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Μακεδονίας, και ότι οποιοδήποτε όνομα  συμφωνηθεί θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα του Ελληνικού λαού.
 
     Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης Ζούκας Στρατηγός ε.α. και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σ. Σ./NDC-GR, αναφέρθηκε στους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, και στην συνθήκη του Βουκουρεστίου που καθόρισε τα βόρεια σύνορά μας και στην οποία δεν αναφέρεται καθόλου το όνομα Μακεδονία αλλά μόνον ο διαμοιρασμός των Οθωμανικών εδαφών στην Ευρώπη.

     Στην παρουσίαση που έστειλε η κ. Μαρία Νυσταζοπούλου Πελεκίδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φάνηκε καθαρά ότι το γειτονικό κράτος κατέχει μόνον το 17 % του γεωγραφικού χώρου της πραγματικής Μακεδονίας, που φθάνει μέχρι την νοητή γραμμή Κρούσσοβο, Περλεπές, Στρώμνιτσα, Μελένικο και ότι η περιοχή της πόλης των Σκοπίων ποτέ δεν ανήκε στον γεωγραφικό χώρο της πραγματικής Μακεδονίας.

     Στο συνέδριο ζήτησε και έκανε χαιρετισμό μέλος της φυλής των Καλάς, από το βόρειο Πακιστάν, διακηρύσσοντας  την Ελληνική καταγωγή του ως απόγονος των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.    

     Στον οργανωτικό τομέα, αποτέλεσμα της ενότητας και της διάθεσης συνεργασίας μεταξύ των Μακεδόνων όλου του πλανήτη, είναι η σύστασης συντονιστικής επιτροπής, αποτελούμενη από τους προέδρους όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων των αποδήμων και έναν εκπρόσωπο από την Ελλάδα, με συντονίστρια την κ. Νίνα Γκατζούλη, που θα προετοιμάσει το επόμενο Παγκόσμιο συνέδριο αλλά και θα προτείνει τρόπους θεσμοθέτησης αυτού του συντονιστικού οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο. 

     Το συνέδριο παρακολούθησαν πάρα πολλοί Φλωρινιώτες, όλες οι τοπικές αρχές της Φλώρινας και εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κεντροδυτική Μακεδονία.

      Οι σύνεδροι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Φλώρινας και τον Αντιπεριφερειάρχη της
Περιφερειακής  Ενότητας Φλώρινας για την φιλοξενία και την αμέριστη συμπαράστασή τους και τους τόνισαν ότι για την πραγματοποίηση του συνεδρίου συνειδητά δεν ζήτησαν χρηματικά ποσά από κανέναν φορέα γιατί ήλθαν, από κάθε γωνιά της γης, να ξοδέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και την Φλώρινα συμπαραστεκόμενοι στον δοκιμαζόμενο, από την οικονομική κρίση, Ελληνικό λαό.

     Την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, μετά την λήξη του συνεδρίου, 92 από τους σύνεδρους επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ηράκλειας, όπου διάβασαν τις Ελληνικές επιγραφές που είναι σκαλισμένες στις πέτρες του αρχαίου θεάτρου, επισκέφτηκαν το νεκροταφείο της Ελληνικής κοινότητας της πόλης του Μοναστηρίου, και προσκύνησαν ευλαβικά τις εικόνες με τα Ελληνικά ονόματα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης του Μοναστηριού  που με πολλούς κόπους έκτισε η άλλοτε κυρίαρχη Ελληνική κοινότητα Μοναστηρίου το 1830 με σχέδια του αρχιτέκτονα Π. Ζαγορίσιου.  

 

                                                                                                Φλώρινα 17 Ιουλίου 2013     

                                                                                                  Η Οργανωτική επιτροπή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου