Σε χαμηλούς τόνους  και χωρίς αντιπαραθέσεις, έκανε τη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για το δήμο Φλώρινας ο κ. Μιχάλης Τσιώκας  τη Κυριακή το απόγευμα 16-2-2014 στο ξενοδοχείο Λύγκος, προσπαθώντας να αποτυπώσει μία νέα δική του διαδρομή και των συνοδοιπόρων για τα επόμενα 5 χρόνια. Ασυνήθιστος να μιλάει για τον εαυτό του όπως είπε,  αναφέρθηκε στην οικογενειακή του κατάσταση – είναι παντρεμένος με δύο παιδιά – και στη συνέχεια στάθηκε στη διαχρονική του σχέση του με τα κοινά,μέσα από την οποία είπε πως βρήκε διέξοδο στις ανησυχίες του.                     

 Για τη παρουσία του στη τοπική αυτοδιοίκηση είπε!  «Είμαι γνήσιος εκφραστής της τοπικής αυτοδιοίκησης και καθαρός. Δεν είμαι ευκαιριακός και καιροσκόπος.

Για τον εαυτό του δήλωσε: Είμαι ένας μέσος άνθρωπος, ένας άνθρωπος της καθημερινότητας.                                                                                                                                           Είμαι ένας ανεξάρτητος Φλωρινιώτης και το μοναδικό λογαριασμό που θα δώσω, όταν φτάσει η στιγμή, να είστε σίγουροι, πως θα είναι στα παιδιά μας

 Μίλησε για την αξία και τη δύναμη της συλλογικότητας για να καταλήξει στο προφίλ του συνδυασμού του τον οποίο χαρακτήρισε πολυσυλλεκτικό και τους υποψηφίους του, ανθρώπους της διπλανής πόρτας και ακηδεμόνευτους.

 
Αξιοσημείωτη είναι και η απεξάρτησή του από παλιομοδίτικες πολιτικές πρακτικές και η  υιοθέτηση μίας νέας νοοτροπίας, χωρίς κόμματα και χρώματα. Η τεράστια οικονομική κρίση λοιπόν είπε, έγινε η αφορμή, για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Έγινε η αφορμή να έρθουμε αντιμέτωποι με την έως τότε επίπλαστη πραγματικότητά μας, με τα χειρότερα σενάρια του εαυτού μας.
Αυτά που κρύβαμε πίσω από κομματικές σημαίες και ιδεολογικά αδιέξοδα.
Αυτά που άλλοτε τα παραφουσκώναμε και άλλοτε τα ξεζουμίζαμε, υποκρινόμενοι πως οι χρωματικές διαχωριστικές είναι αναγκαιότητα.
Τι και αν ξεπεράσουμε όμως την οικονομική κρίση αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας;¨

Παρ όλο που ο ίδιος έκανε την ερώτηση στον εαυτό του “και συ Τσιώκα; Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο; ” δεν απάντησε σαφώς.

Η αναφορά του στον τόπο, την εποχή του μνημονίου, ήταν μάλλον μία θλιβερή διαπίστωση. «Στη Φλώρινα λοιπόν, της κρίσης και των μνημονίων, τα πράγματα κυλάνε όπως κυλούσανε. Ο παλαιοκομματισμός ζει και ανθεί όπως πάντα. Το νταϊλίκι πουλάει όπως πάντα.
Το κράτος δικαίου κοιμάται βαθειά όπως πάντα. Και η αξιοκρατία είναι άγνωστη λέξη όπως πάντα».

Σύμφωνα με τη δική του αντίληψη, το διακύβευμα των προσεχών εκλογών για τη Φλώρινα είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ του δημότη της.
Οι Φλωρινιώτες καλούνται να αξιολογήσουν, και να δώσουν την απάντησή τους σε πεπραγμένα. Καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον, με μοναδικό κριτήριο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζωής τους.
Και η ποιότητα δε βρίσκεται μέσα σε υποσχέσεις μεγάλων έργων και τεράστιων λόγων. Ζει μέσα στην πόλη, που ψάχνει να βρει το δρόμο της, στις μεγάλες απαιτήσεις των καιρών. Αναπνέει σε κάθε χωριό που θέλει να βλέπει την πλατεία του, χωρίς αγκάθια και σκουπίδια, που θέλει το σχολείο του, να έχει θέρμανση, που έχει όνειρα ταπεινά, όπως ταπεινοί είναι και οι άνθρωποί του.

Δεν άσκησε  κριτική στη παρούσα δημοτική αρχή, καίτοι δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, εκτός και αν την άσκησε "φωτογραφικά"!

Έδωσε το στίγμα της νέας δημοτικής αρχής που οραματίζεται με τις λέξεις ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και τη φράση «θα λειτουργήσουμε χωρίς φαινόμενα  ηγεμονισμού και λειτουργίες συγκεντρωτισμού».  Θεωρούμε τουλάχιστον, απαράδεκτο να προκαλούμε.
Απαράδεκτο να προσπαθούμε να επιβάλλουμε πρόσωπα και πράγματα, τα οποία πρωτίστως αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα.

Επί της ουσίας ο κ. Τσιώκας αντιμετωπίζει τον ρόλο των  μελλοντικών αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων , ισάξιο με αυτόν του δημάρχου και λέει χαρακτηριστικά: Αν οι Φλωρινιώτες, μας εμπιστευτούν, θέλω να ξέρετε πως δε θα έχουν επιλέξει μόνο έναν Δήμαρχο, δηλαδή εμένα, αλλά και άλλους πέντε. Δηλαδή τους Αντιδημάρχους, οι οποίοι θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και αντικείμενο, χωρίς κανένα καπέλωμα.  
Θα έχουν επίσης επιλέξει, 48 προέδρους τοπικών κοινοτήτων, 48 εν δυνάμει μικρούς δημάρχους στον τόπο τους.                                                             
…. καπέλωμα, δεν θα υπάρξει και για κανέναν από τους δημοτικούς συμβούλους, που θα λειτουργούν με βάση τις αρχές και τις ιδέες τους και ο Πρόεδρος του δημοτ. Συμβουλίου, θα είναι εκφραστής όλων των συμβούλων, όλων των παρατάξεων.

Δεσμεύτηκε να κάνει υπερβάσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του μέσα από την οικονομική στενότητα που έχουν οι δήμοι, καθότι  οι πόροι στο Δήμο μας, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας είναι περιορισμένοι . Η δική μας φιλοσοφία για την ανάπτυξη του τόπου μας είπε, είναι, τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή μας, να υλοποιούνται χρηματοδοτούμενα απ' όσο γίνεται περισσότερους άλλους φορείς και κύρια απ' τα υπουργεία και τη περιφέρεια. Ο δήμος μπορεί να έχει έσοδα από το λιγνητόσημο και από τους δημοτικούς φόρους που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις του λιγνίτη.  

Χωρίς αυταπάτες για τη δύσκολη εποχή του δήμου και των δημοτών,   με επίγνωση των δυνατοτήτων του συνδυασμού του «ούτε ειδήμονες υπήρξαμε ποτέ, ούτε δώσαμε ποτέ το δικαίωμα να χαρακτηριστούμε ξερόλες», με εγγύηση την εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά και τη γνησιότητά του , ζητά «το κλειδί¨» για να ανοίξει τη πόρτα που κρύβει τη Φλώρινα της καρδιάς μας.  

Ντόρη Κουτουράτσα

19 comments :

Ανώνυμος είπε...


"Κατασκευαμένη σεμνότητα" προκειμένου να κρύψει αδυναμίες και ελλείμματα σε θέματα ποιότητας σύνθεσης συνδυασμού και διαχείρισης ανθρώπων και καταστάσεων. Ατυχής προσπάθεια. "Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει".

Ανώνυμος είπε...


Πάντως ο Τσιώκας δεν είναι ούτε υπερφίαλος , ούτε αμετροεπής . Είσαι άδικος 4.12

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΙΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ.............

Ανώνυμος είπε...

O Τσιώκας "κατηγορείεται " σε άλλα μπλοκ ως Πασόκος. Το πρόβλημα δεν είναι να είσαι οπαδός κάποιου κόματος. Το πρόβλημα με τον Τσιώκα δεν είναι πως ήταν απλά ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε παιδί του κομματικού σωλήνα και παιδί του κομματικού στελέχους ίδε Λιάνη. Εκλέγονταν πάντα με καθοδηγούμενη ψήφο και στη συνέχεια τοποθετούνταν με καθοδηγούμενες αποφάσεις σε έμμισθες θέσεις, όπως αντινομάρχης. Για ποια εμπειρία μας μιλάει; Τι έκανε και απέκτησε εμπειρία; Μήπως η εμπειρία είναι η θέσεις που κατείχε κατά καιρούς; Μπορεί να μας πεί τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια της εμπειρίας του και για το οποίο είναι υπερήφανος; Μπορεί να μας πει τι δεν έκανε; Τι ήθελε να γίνει , δεν έγινε και αν το προσπάθησε ή το κατήγγειλε;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον 4.12 και αυτή τη κατασκευασμένη σεμνότητα που λέει πολύ κομψά, εγώ τη λέω θράσος.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η σκέψη ή η απόφαση για ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, αντιδήμαρχους και προέδρους τοπικών, είναι βαθιά δημοκρατική απόφαση ή προιόν συμβιβασμού με τους ανθρώπους του συνδυασμού; Κύριε Τσιώκα, αν είναι βαθιά δημοκρατική απόφαση, σαφέστατα και χρειάζεται πρόγραμμα και στρατηγική που δεν δείχνει να έχεις. Γι αυτό μη το πουλάς σαν νεωτερισμό και καινοτομία.

Ανώνυμος είπε...

O Τσιώκας πότε απέκτησε ατομική στρατηγική και δεν το ξέρουμε;

Ανώνυμος είπε...

Μέσος άνθρωπος της καθημερινότητας που τρίφτηκε στο σύστημα ΠΑΣΟΚ και απόκτησε τεχνογνωσία τριβής καλά κάνει που τιμάει το κόμμα του..
Αλλά εδώ θέλει μεταξωτές γνώσεις για να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα, οι δημότες οι νέοι, η ανεργία και όλα τα συναφή και οι γνώσεις είτε ξερόλες είναι ούτε ξερές σόλες είναι.
Απαραίτητα εφόδια είναι ή θέλει και λίγο να το χεις το πράμα.

Συνεπώς άλλο Αιμίλιος άλλο... χίλιος μίλιος απόσταση!

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλης Τσιώκας ο...τελευταίος των μοικανών

Η οικογένεια Τσιώκα ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Φλώρινα εν έτος 1980 μέχρι σήμερα . Το βιογραφικό του Μιχαλη δεν πείθει κανέναν ούτε τον ίδιο ότι είναι ανεξάρτητος .Κοινές γνωριμίες ίσως και πεποιθήσεις διασυνδέσεις με υψηλά πρόσωπα, γνώστης και έμπειρος κομματικός διαχειριστής μέχρι και με σημερινούς Νεοδημοκράτες ναι έχει διακριτικά άριστες σχέσεις .Εκφράζει περισσότερο τον μέσο κεντρώο πολίτη που δεν του αρέσουν οι ακρότητες οι εξαλλοσύνες αλλα ούτε οι αριστερές επαναστατικότητες Ανθρωπος ήπιων τόνων... Σαν πρόσωπο είναι άτομο ήπιων τόνων , εργάτης παρά ηγέτης θα έλεγα, αναγνωρίζει προσπάθειες είναι οργανωτικος και συστηματικός στις κινήσεις του . Τώρα 'όμως που το βαπόρι του πασόκ έπιασε για τα καλά βυθό το σωσίβιο του" ανεξάρτητου " θα ζυγιασθεί κατά πόσο θα επιπλέυσει. Ο κόσμος που εποφελήθηκε επι πασόκ άλλοι πήγαν στο σύριζα στην δημαρ άλλοι στην νέα δημοκρατία ΄κι άλλοι παραμείναν μαζί του. Συνεπής ο Ασπρίδης δεν κατέβηκε για Δήμαρχος αλλα άφησε τον στενό συνεργάτη του τόσο του ιδίου όσο και της Μάντση και Λιάνη. Αυτές σε γενικές γραμμές είναι η "πασοκική" πορεία του κ Μιχάλη και δεν "κατηγορήθηκε" από κανέναν ότι είναι Πασόκ αντιθέτως διατήρησε μέχρι εσχάτων το .΄ιδιότυπο ...συμβόλαιο του με το Πασόκ και τον κόσμο Δεν πρόδοσε το τζάκι που ζεσταινόταν επι χρόνια που λέγεται ΠΑΣΟΚ . Αντιθέτως πρέπει να θεωρεί ότι είναι τιμητικός ο τίτλος του ΄πασόκου που υπηρέτησε επι δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ ενώ αντιθέτως υποτιμητικός , άποψη μου, ο όρος "ανεξάρτητος" που για ευνόητους λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς χρησιμοποιησε. θα τον χαρατηριζα ναι πασόκο παντώς καιρού Καλή τύχη κύριε Μιχάλη ....αλλα για όλα και για όλους να θυμάσαι κάποτε έρχεται ένα ΤΕΛΟΣ( και κάτι τελευταίο δεν είμαι ψηφοφόρος του ούτε έχω την επιθυμία να γίνω )

Ανώνυμος είπε...

O Τσιώκας με τη δήλωσή του ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ κρατάει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ; Το κάνει στο πλαίσιο της επικοινωνίας; Από την άλλη σε ερώτηση που του κάνανε και το είδα σε βίντεο μιλάει με καλά λόγια για το ΠΑΣΟΚ. Τελικά τι ισχύει; Ας αποφασίσει και ας μας το πει.

Ανώνυμος είπε...

Η ώρα πέρασε για σήμερα, καληνύχτα!

Ανώνυμος είπε...

8.04 Η ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΤΣΙΩΚΑ δεν είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα. Προσχώρησε όμως σχετικά νωρίς στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αριθμεί πολλά πρόσωπα, ο καθένας με την ιστορία του και το δικό του αποτύπωμα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΠΑΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ, ΜΙΧΑΛΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

κρουα πρέπει να πούμε κάτι πολιτικά άκομψο που είδαμε.
Η Florinea φιλοξενεί αρθρο του Βασίλη Τζώτζη που πολιτικά τα χώνει στον Τσώκα και στο ΠΑΣΟΚ.
Ετσι δηλαδή υποστηρίζεται η υποψηφιότητα του Παντελή;
Δηλαδή αυτό έκανε εξαρχής ο Παντελής φρενάρει και μπολκάρει τις άλλες υποψηφιότητες;
Ζητούμε ως πολίτες και φίλοι του Μιχάλη την προστασία σου.
Και περιμένουμε μια δημόσια πολιτική εξήγηση για το πολιτικό φάουλ από τον συνυποψήφιο του Μιχάλη.

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...


Aγαπητέ φίλε , 6.54, αυτή τη στιγμή, ακούω Αρβανιτάκη
Τα κορμιά και τα μαχαίρια
άντε μη βρεθούν σε λάθος χέρια,
κάποιο φονικό θα γίνει
και ποιός παίρνει την ευθύνη.

Ανώνυμος είπε...

Φως φανάρι η δουλειά.. Ο Παντελής έκανε ένα μπλοκ για να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα .΄Το κατάφερε. ένας άλλος έκανε ένα άλλο μπλόκ , νομίζοντας πως φοβερίσει όποιον στέκονταν απέναντι στον Βοσκόπουλο και δεν τα κατάφερε. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα. Ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων.Η Florinea αγνόησε τελείως τον Μποντζίδη και τώρα με ένα άρθρο ίσως και να προσπαθεί να πλήξει τον Τσιώκα. Ας παίζει μόνο Παντελή να ησυχάσουμε. Ας κρατήσει στα σίγουρα την ειδησεογραφία, για να μη χάσει και την αξιοπιστία το μπλοκ. Σιγά τώρα, Και τι γράφει ο Τζώτζης; Βρίζει το ΠΑΣΟΚ που δεν υπάρχει για να τα χώσει στον Τσιώκα. Και τι να χώσει; Τι να πουν και οι Νεοδημοκράτες για το κόμα τους;

Ανώνυμος είπε...

Η Florinea δεν ανεβάζει και καθόλου σχόλια για τον Παντελή. Το προσέξατε; Είπαμε ρε παιδιά , αλλά όχι κι έτσι. Σας πήρανε χαμπάρι και οι πέτρες! Και κάτι άλλο. Ο Παντελής δεν έστησε τη Florinea αλλά του τη στήσανε άλλοι. Τι να το κάνεις; Βρέθηκε με ένα μπλοκ που δεν ξέρει να το διαχειριστεί ή ξέρει όπως θέλει. Στα μέτρα του.

Ανώνυμος είπε...

...και ο Θοδωράκης σαν υπάλληλος στο γραφείο τύπου του Μιχαλάκη απαντάει στις επικρίσεις μέσω φέισμπουκ. Το είδαμε και αυτό. Απίθανη φάρα οι πασόκοι. Μπορεί να τρώγονται μια ζωή, αλλά όταν εμπλέκεται κουτάλα και εξουσία ενώνονται για να μην χάσουν την αναπαυτική τους θέση στο σβέρκο μας.

Ανώνυμος είπε...

O Παντελής κατεβαίνει υποψήφιος για να μετρήσει κυρίως τις δυνάμεις που τον αναγνωρίζουν ως "προσωπικότητα" στην περιοχή.. και ελπίζει επειδή "ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βγάλει η κάλπη". Επίσης, με έμμεσο τρόπο θα προσπαθήσει να προωθήσει τον φίλο του τον Καρυπίδη, για τον οποιο παραδόξως στην Φλώρινα ακούγονται ενθαρυντικά σχόλια, την στιγμή που σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, ούτε που θέλουν να ακούνε γι΄αυτόν. Και αναρωτιέμαι: Οι Φλωρινιώτες έχουν άλλη πληροφόρηση από τους υπόλοιπους Δυτικομακεδόνες;; Πως διαμορφώνουν άποψη χωρίς να γνωρίζουν;; Πως βγάζουν τόσο βιαστικά συμπεράσματα;; Προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί.. αλλά όσον αφορά τον Παντελή.. φοβάμαι πως θα πάθει ισχυρό ΣΟΚ όταν μετρήσει τους ψήφους του... ενώ ο μεγαλομανής "αντιμνημονιακός" Καρυπίδης.. ελπίζει στην άγνοια και την χαζομάρα που δέρνει αιωνίως τους ψηφοφόρους.

Δημοσίευση σχολίου