12:24 μ.μ.

ΠΡΕΣΠΕΣ 2014 - Συνέντευξη τύπου

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |













ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2014», παραχώρησαν η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας Χρύσα Μάντση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λιάνης.

Ο κ. Λιάνης ανέφερε αναλυτικά στην ομιλία του.
«Ελπίζω ν’ αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πόσα πολλά πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Αποδείξαμε στους Έλληνες ότι τα σύνορα δεν είναι χώροι έντασης και φιλονικιών, δεν είναι λαθρεμπόριο και λαθρομετανάστες, αλλά φάροι που εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Μηνύματα ομόνοιας και ενότητας στο εσωτερικό, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στους γείτονες.
Κανένα πολιτιστικό γεγονός μέσα στην Ελλάδα δεν είχε τις ευλογημένες πραγματώσεις των «Πρεσπών» την πρώτη τους 25ετία.
Μια θαυματουργία συνετελέσθη εδώ με πρωταγωνιστές τα σπάνια φύση, τα αχανή ιστορικά τοπία και τους ανθρώπους, τους κατοίκους αυτής της μαγικής περιοχής.
Κι όμως, σήμερα, 25 χρόνια μετά, μοιάζει να είμαστε σχετικά με τις «Πρέσπες» «πρωτόγονοι», να μη θυμόμαστε τίποτα, λωτοφάγοι δηλαδή. Μοιάζει να ζούμε στον πύργο της Βαβέλ, όπου δεν καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.
Θα γίνω σαφής. Αν είχα την πολυτέλεια να μπορώ ν’ αποφασίζω εγώ για τις «Πρέσπες», αν είχα την πολυτέλεια ν’ αντιδρώ σε ό,τι με πληγώνει, θα ματαίωνα τις φετινές εκδηλώσεις.
Έχοντας ανακοινώσει προ διμήνου το λιτό φετινό πρόγραμμα, δύο όλο κι όλο εκδηλώσεις, είδαμε βέβηλες «καταλήψεις» των ίδιων ημερομηνιών από άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα με πρωταγωνιστές που δεν έχουν ιδέα φαντάζομαι για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Η βραδιά του Αγίου Αχιλλείου δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Τιμάμε πρώτοι στην Ελλάδα με τον τρόπο μας τα 100 χρόνια γέννησης του Βασίλη Τσιτσάνη.
Είναι μια εθνική επέτειος αυτή. Ο Παπακωνσταντίνου, η Ζουγανέλη, η Ασλανίδου, που είναι όλοι τους θαυμάσιοι καλλιτέχνες και φίλοι, θα έρχονταν εδώ αν ήξεραν τους «εμπνευστές» αυτής της ασέβειας προς τον Τσιτσάνη;
Θα σας το πω πιο λιανά. Η βραδιά του Τσιτσάνη συμπίπτει με την εμφάνιση της Ελεονώρας Ζουγανέλη στο φεστιβάλ της Βεγορίτιδας. Μα αυτό το φεστιβάλ είναι παιδί των «Πρεσπών». Γέννημα, θρέμμα.
Πριν τέσσερα χρόνια εμείς το εγκαινιάσαμε, εμείς φέραμε την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη δική μας έμπνευση αξιοποίησε ο θαυμάσιος και λάτρης του τόπου μας Φράγκος Φραγκούλης, που έφτιαξε ολόκληρο θέατρο στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα, πλωτή εξέδρα και άλλα μαγικά…
Αξίζει τώρα για την ιστορία να θυμηθώ. Εκείνο το βράδυ ο αξιότιμος πρώην δήμαρχος του Αμυνταίου δεν ήθελε να χαιρετήσω στην εκδήλωση. Μια εκδήλωση που οι «Πρέσπες» την είχαν πληρώσει 25.000 ευρώ, λέγοντας πως μόνο ο δήμαρχος πρέπει να χαιρετήσει. Του Φραγκούλη του έφυγαν τα παράσημα.
Εγώ αποσβολώθηκα. Δεν χαιρέτησα, αλλά απαίτησα να χαιρετήσει ο κ. Δακής. Όπερ και εγέννετο. Το βράδυ ο πρώην δήμαρχος είχε και άλλη φαεινή ιδέα. Δεν πλήρωσε ως οικοδεσπότης το δείπνο των προσκεκλημένων του στο Ναουμίδη λέγοντας «Δεν πληρώνω εγώ τους φίλους του Λιάνη».
Έτσι λοιπόν, ο Βοναπάρτης του Αμυνταίου θεωρούσε ό,τι όλα καθορίζονται από τις παροδικές εξουσίες, γεγονός που έχει πάντα τέλος και το τέλος λέγεται Βατερλώ.
Αυτά ως προς το Αμύνταιο, που τ’ αναφέρω γιατί στις φετινές εκδηλώσεις φαίνεται ως συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμυνταίου!
Πολιτιστική λοιπόν «μητροκτονία» στη Βεγορίτιδα, όπου συνέβη το εξής καταπληκτικό. Με πήραν παράγοντες της περιοχής περί το δήμαρχο πριν ένα μήνα και με ρώτησαν πότε είναι η εκδήλωση του Αγίου Αχιλλείου και τους είπα στις 30 Αυγούστου. Αλλά γιατί ρωτάτε; «Για να μη συμπέσει με τη δική μας εκδήλωση».
Τα παιδιά του Βαρικού που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις της Φλώρινας με Παπακωνσταντίνου – Ασλανίδου τα συνάντησα τυχαία. Είχαν τόσο εξοντωτική αθωότητα που ήταν ολοφάνερο ότι ήταν μια άτυχη σύμπτωση. Άλλωστε μέσα σε γέλια και χαρές, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στο μέλλον.
Θα μπορούσα να ζήσω στη Φλώρινα με λίγες πιπεριές, τρεις σταξιές μπούκοβο, ακούγοντας αιωνίως τις μπάμπουσκες στα χωριά μας. Εδώ ο Θεός για μένα.
Δεν έγινα κουρσάρος στην πολιτική, ούτε δυνάστης στον τόπο μου. Ένας ονειροπόλος παρέμεινα, σαν αυτούς που γνώρισα στα παιδικά μου χρόνια εδώ. Το Βυζάντη, το Λούστα, τον Καλαμάρα, το Μηλώση, τον Ανδρέου, το Σουλιώτη και τους προσωπικούς μου συνεργάτες, τη Χρύσα, τη Βέτα, το Λάζαρο, το Νίκο, τον Αιμίλιος που τους έφαγε η αφιλοκέρδεια και τα κουτσομπολιά αυτών που δεν καταλαβαίνουν ποτέ πόση πίστη χρειάζεται για να πετύχει το θαύμα.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι, αστοί, μορφωμένοι και αγράμματοι, μαζί φτιάξαμε τις «Πρέσπες», το καμάρι της Φλώρινας και των συνόρων.
Εγώ θα γεράσω με αυτά που πρωτοαγάπησα στη Φλώρινα που πρωτοαγάπησα. Τις λίμνες, τα πουλιά, το μεταξωτό αέρα, τους φιλήσυχους γέρους στα χωριά, τους παγωμένους χειμώνες και τις δροσερές πανύψηλες και πανωραίες γυναίκες.
Με αυτά σταμάτησα τη φθορά που φόρτωσε η πολιτική στις πλάτες μου. Δε φταίω εγώ που μερικοί δε μπορούν να καταλάβουν. Αφήνουν να περάσει ένα ποτάμι μέσα από τα δάκτυλά τους, χωρίς να πιούνε μια στάλα. Όπως η Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Υ.Γ. Ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί από τους Φλωρινιώτες να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτιστικές βραδιές; Και πόσο δύσκολο είναι μια απλή συνεννόηση όλων μας για να γίνει αυτό;».

Η κα Μάντση ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα, που έχει ως εξής:

Πέμπτη 28 Αυγούστου, 20.30, Νέο Πάρκο Φλώρινας
«Η παράσταση αρχίζει»
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει τις βραβευμένες μουσικές της.

Σάββατο 30 Αυγούστου, 20.30, Άγιος Αχίλλειος
«Σερσέ Λα Φαμ»
Οι γυναίκες μέσα στα τραγούδια του Τσιτσάνη

Το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη.
Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σιρμαδάνης.
Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα,  Γιάννης Διονυσίου.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ανοίγει και κλείνει την παράσταση με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα μαγικά τραγούδια του Τσιτσάνη.

5 comments :

Ανώνυμος είπε...

Καιρός να τα μαζεύετε!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι κ. Λιάνη. Διαβολομαζέματα, διαβολοσκορπίσματα. Θα στα πω κι εγώ λιανά. Ποτέ δεν είχες πρόγραμμα. Σού έκατσαν τα Πρέσπεια κάποτε. Βοήθησε το φυσικό περιβάλλον για κάτι το διαφορετικό. Οι εκδηλώσεις κάποτε είχαν και κάποια ποιότητητα. Τα τελευταία χρόνια, είναι εκδηλώσεις κονσέρβα. Μη προσπαθείς να μιλήσεις για έμπνευση. Λείπει η έμπνευση. Διαχειρίστηκες ιλιγγιώδη ποσά δημοσίου χρήματος για το θεαθήναι. έκανες έναν ντεμέκ πολιτιστικό οργανισμό πάλι για το θεαθήναι. Τώρα όλοι σου φταίνε. Μη παραπονιέσαι. Κάποτε απέκλειες τη τοπική κοιινωνία να συμμετέχει. στην οργάνωση. Τώρα και να παρακαλάς κανένας δεν ασχολείται. Εσύ ο ίδιος με τις εξυπνάδες σου έβγαλες τα μάτια σου μόνος σου. Σταμάτα να πασπαλίζεις με χρυσόσκονη τα πράγματα και προσγειώσου. Για να μη πικραίνεσαι δηλαδή.

Ενας δυσαρεστημένος πόντιος είπε...

Ο Λιάνης σκέφτεται ως βλάχος. Κάνει εκδήλωση για τον Τσιτσάνη που είναι βλάχος εκ Τρικάλων και δεν κάνει για τον Καζαντζίδη που είναι πόντιος. Γιατί τέτοιες διακρίσεις;

Ανώνυμος είπε...

Kανονικά ο Λιάνης θα έπρεπε να υμνεί τους ντόπιους και να κάνει ένα αφιέρωμα στο Σίμο τον χορευτή.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν έγινε εκδήλωση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Μήπως ο θείος Λιάνης δεν πλήρωσε το ρεύμα ή μήπως υπάρχει κάποια ιδεολογική ή πολιτική διαφορά μεταξύ Λιάνη και των του Μουσείου;

Δημοσίευση σχολίου