5:34 μ.μ.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ!

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Eίμαστε πόλη με εικαστική κουλτούρα. Λένε.
Είμαστε η πόλη των καλλιτεχνών. Λένε.
Είμαστε η πόλη έμπνευση των καλλιτεχνών. Λένε.
Κανένας δεν διαφωνεί, και όλα τα παραπάνω είναι γεγονότα αναμφισβήτητα.

Λένε, λένε, λένε. Τελικά δεν έχει τόση σημασία τι λένε για εμάς,  όσο σημασία έχει τι πιστεύουμε εμείς για τη πόλη μας  και το πόσο μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε και να αναδειχθούμε ως τόπος μέσα από τα δυνατά μας σημεία.

Αυτή τη περίοδο, 80 πτυχιακές των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, αναζητούν χώρους για να εκτεθούν!
Και ενώ υπάρχουν πάνω από 80 ξενοίκιαστα μαγαζιά, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα έργα των φοιτητών για μία εβδομάδα, κανένας ιδιοκτήτης δεν δείχνει διάθεση να κάνει μία παραχώρηση στη τέχνη! 
Οι φοιτητές σημειωτέον, είναι πρόθυμοι να χαρίσουν - ως επιβεβαίωση της ευγενικής χειρονομίας των ιδιοκτητών, και δίμετρα και τρίμετρα έργα, άμα λάχει.
Αλλά ενδιαφέρον κανένα.

Μαγαζί τους είναι και ότι θέλουν κάνουν. Και εδώ δεν θα διαφωνήσουμε.

Σκεφθείτε όμως , πόσο θα μπορούσε να αλλάξει η πόλη μας για μία εβδομάδα! Θα μπορούσε να γίνει μία μικρή Μονμάρτη και να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέψεις. Τα ανοίκιαστα μαγαζιά, θα φρεσκάρονταν από τη σκόνη, και τα ολίγα εναπομείναντα θα δούλευαν .Τα έργα των νέων καλλιτεχνών θα έκαναν τη πρώτη γνωριμία με το φιλότεχνο κενό και οι καλλιτέχνες θα είχαν μία ώθηση! Δεν θέλει και πολλή σκέψη!
Αλλά η σκέψη εδώ παραμένει παράλυτη!

Σε παλαιότερο χρόνο, όταν ήμουν στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, - θυμάμαι- είχα προτείνει για μία εβδομάδα οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων να γίνονται βιτρίνες με έργα των καλλιτεχνών. Και τότε δεν κουνήθηκε φύλλο.

Δυστυχώς αντί να παρακαλάμε τους φοιτητές να εκθέσουν τα έργα τους, καταφέρνουμε να εκτιθέμεθα ως κοινωνία αδιάφορη.
Όσο για τη καλλιτεχνική μας ευαισθησία; ; Αυνανιζόμαστε απλά με το σύνδρομο της εικαστικής κουλτούρας!

Ντόρη Κουτουράτσα
23-5-2015  

3 comments :

ΣΟΦΙΑ ΣΕΛΤΣΑ ΣΟΥΜΤΑΚΗ είπε...

Εγω παντως δεχομαι αν καποιος -α θελει να εκθεσει στο δικο μου μαγαζι!!!αλλωστε το εχω ξανακανει με εργα μισς φιλης μου και ηταν πολυ πολυ ομορφα!!!

Ανώνυμος είπε...

η φωτογραφία που κολλάει με την σχολή καλών τεχνών τους φοιτητές τα ξενοικιαστα μαγαζιά και τις προτάσεις σου ;;; μάλλον κάτι άλλο πλασάρεις στην αγορά.. ΕΣΥ ξέρεις..και κάτι τελευταίο για την Φλώρινα..κάποτε η διγλωσσία λόγων νοημάτων και πράξεων πρέπει να τελειώνει....αρκετό λογοπαίγνιο φάγαμε στην μάπα εδώ και αιωνες ...

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

11.39, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΩΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ή ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ ΑΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ.

Δημοσίευση σχολίου