Ένας (ή πολλοί ;;;)ανώνυμοι επιστολογράφοι, επιχείρησαν  να σκιαγραφήσουν το προφίλ της νεφρολόγου κ. Ρένας Βασιλείου σε προσωπικό και επιστημονικό επίπεδο με τα μελανώτερα χρώματα.  Θα είχαν προφανώς τους λόγους τους...
Εμείς δεν σκοπεύουμε να αγιοποιήσουμε την κ. Ρένα Βασιλείου, αλλά να την γνωρίσουμε και να την γνωρίσετε καλύτερα, μέσα από το έργο που προσφέρει για 5 συνεχή χρόνια στη νεφρολογική κλινική της Φλώρινας.

Η Ρένα Βασιλείου αποφοίτησε με  από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και  εργάζεται  ως ιατρός από το 1996.
Αρχικά εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό στην Καστοριά όπου εκπλήρωσε και την υπηρεσία Αγροτικού Ιατρείου.( 2 χρόνια εξυπηρετούσε τους ασθενείς στον Ερυθρό Σταυρό)
Εν συνεχεία έκανε 6 χρόνια ειδικότητα (2χρόνια παθολογία στην Φλώρινα και 4 στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και στα Ιωάννινα ) και εργάζεται ως ειδικός από τον Φεβρουάριο του 2005. Εργάστηκε στα νοσοκομεία Πτολεμαϊδας (1 έτος)και Καστοριάς (4 έτη )και εν συνεχεία στην Φλώρινα.
Το 2008 ως υπότροφος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης βρέθηκε στο Ηammersmith hospital/Imperial College London όπου ασχολήθηκα με ερευνητικό κατά βάσιν έργο στην διερεύνηση μηχανισμών παθογένεσης και εξέλιξης της νεφρικής βλάβης στην νεφροτοξική νεφρίτιδα .Έμαθε πρωτότυπες ερευνητικές τεχνικές όπως απομόνωση και καλλιέργεια μεσαγγειακών κυττάρων ,ερευνητική μεθοδολογία και άλλες εργαστηρικές τεχνικές ,ενώ ταυτόχρονα μετείχε στο κλινικό και εκπαιδευτικό  πρόγραμμα του Hammersmith.
Επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ( στο τμήμα Φυςιολογίας) με συμμετοχή του Πανεπιστημίου ΑΧΕΠΑ όπου και είχε πρόταση να εφαρμόσει τις τεχνικές που έμαθε στην Αγγλία. Είχε επίσης πρόταση από διακεκριμένη επιστήμονα στις ΗΠΑ με δικό της ερευνητικό εργαστήριο να συνεργαστεί με έμμισθη θέση πάνω στην νεφρολογική έρευνα εστιάζοντας στην έρευνα των υποδοχέων που μελετούσε στην διατριβή της.
Δημοσίευσε την αρχική ερευνητική της δουλειά στο Hippokratia journal και στο pubmed και ταυτόχρονα την παρουσίασε στο συνέδριο του ΕΚΟΝΥ στην Κέρκυρα το 2010.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δημοσιεύσεις και εργασίες σε περιοδικά και επίσης έχει μιλήσει σε αρκετά ελληνικά συνέδρια ως ομιλήτρια σε διάφορα θέματα . Μιλάει Αγγλικά (2 proficiency) , Γερμανικά, λίγα Γαλλικά και Ιταλικά και γνωρίζει Υπολογιστές .
Είναι μέλος του  ΔΣ ΕΚΟΝΥ(ταμίας του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης), μέλος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας , Μέλος της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής εταιρίας (ERA-EDTA) , Μέλος του International Society of Nephrology , Γραμματές του ΕΣ του ΓΝΦ και μέλος της επιτροπής λοιμώξεων (κλινική εκπαιδεύτρια). 

Στη Φλώρινα ασχολήθηκε με κλινικό έργο και είχε στόχο και διάθεση να δημιουργήσει περιτοναική κάθαρση ( μια μέθοδο που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή και δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο νοσοκομείο παρά μόνο 1 φορά στις 40 ημέρες και παρέχει ελευθερία στον ασθενή και αυτονομία)

 Η ΡΕΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η νεφρολογική κλινική Φλώρινας για 7 συνεχή χρόνια 2003-2010, λειτουργούσε με 1 γιατρό , εφημερεύοντα για 30 ημέρες τον μήνα.
Η νοσηλευτική διαμάχη με τον τότε γιατρό και τη προισταμένη και στη συνέχεια με όλους τους νοσηλευτές με πανελλήνια μάλιστα διαπόμπευση του ιατρού από τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσηλευτών ,(2008)   μόνο καλό στην υγεία των ασθενών δεν έκανε. (φημολογείται ότι χάθηκαν 8 ασθενείς τότε). Η μονάδα είχε περάσει επιθεώρηση τότε θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε το πόρισμα της.

Η επιβαρυμένη υγεία του τότε γιατρού, ο οποίος από την μια είχε αναρρωτική άδεια κι από την άλλη φαίνονται κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών να εφημερεύει(!!!) ερχόμενος 1-2 φορές την εβδομάδα για θεραπεία στον ουρολόγο του νοσοκομείου Φλώρινας σε αναπηρικό καροτσάκι, στην ουσία άφηνε τους ασθενείς  χωρίς γιατρό.

Αυτή η κατάσταση εξακολουθούσε για μήνες. Αναζητούσαν μάταια Νεφρολόγο για την Φλώρινα και κανένας δεν πήγαινε. Η ασθένεια του γιατρού έγινε γνωστή τον Φεβρουάριο και 2010 και η κ. Βασιλείου ήρθε Σεπτέμβριο του 2010.

Το διάστημα από 16/11/2010-11/2/2011 η μονάδα λειτουργούσε με γιατρούς που πήγαιναν και έρχονταν για 1-2 ημέρες , πράγμα απολύτως  επισφαλές και επικίνδυνο όπως καταμαρτυρούν ασθενείς και γιατροί. Μάλιστα οι μονοήμερες αυτές επισκέψεις των ιατρών είχαν σαν αποτέλεσμα ο Διευθυντής της Νεφρολογικής κλινικής της Καστοριάς να προτείνει εγγράφως  το κλείσιμο της ΜΤΝ αν δεν ευρεθεί μόνιμος ιατρός και την εκ περιτροπής εξυπηρέτηση των ασθενών σε γειτονικές μονάδες 
.
Υπήρχε μια γενική ιατρός η οποία όμως όπως ανέφερε και η τότε ΔΙΥ δεν ήταν επαρκής να καλύπτει τις ανάγκες της νεφρολογικής (υπάρχει έγγραφο της Διευθύντριας της ΙΥ) Τηλεφωνούσαν  με εντολή του Διοικητή στη κ. Βασιλείου για να δίνει (!) οδηγίες  για τους ασθενείς από την Καστοριά όπου βρισκόταν  σε αναρρωτική λόγω οσφυοισχυασχιαλγίας από την υπερβολική κόπωση μεταξύ 9ου/2010 και 11ου/2010.
 Σημειωτέον, κάλυπτε συνεχώς και ενώ είχε αφωνία και λαρυγγίτιδα και αναρρωτική από ΩΡΛ,  γιατί ο τότε διοικητής δεν έβρισκε άλλον να καλύψει (επικοινωνούσε με σημειώματα με τους ασθενείς !)

Επί 1,5 χρόνο ήταν εντελώς μόνη χωρίς επικουρικό ιατρό και εφημέρευε πρακτικά 30 μέρες το μήνα μέχρι το 2013 τον Νοέμβριο που ήρθε για πρώτη φορά Νεφρολόγος. Κάνει 17 εφημερίες τον μήνα και σε περίοδο αδείας, αναγκάζεται να είναι σε μόνιμη και συνεχή επαφή ακόμα και από το σπίτι της.

 Εκτελεί και χρέη γραμματέως,( ενώ το ΠΔ 2000 λέει ξεκάθαρα πως η μονάδα πρέπει να έχει γραμματέα) διότι η διοίκηση του νοσοκομείου Φλώρινας δεν μπορεί να της εξασφαλίσει ένα ατόμο, οπότε υποχρεούται για 1 ολόκληρη εβδομάδα τον μήνα να ασχολείται με θέματα γραφειοκρατικά και να μη μπορεί να δει ασθενείς.( αλλά και καθημερινά)

Η γιατρός  έχει τόμους εγγράφων αποστείλει  με πολλαπλούς αποδέκτες ( διοίκηση, 3η ΥΠΕ Υπουργείο ) , καταγγέλλοντας  τα προβλήματα της μονάδας: από την καμινάδα με τα τοξικά αέρια (που και στο γραφείο της  αλλά και στην αίθουσα αιμοκάθαρσης κάνει αδύνατη την παραμονή στο χώρο και είναι επικίνδυνη για την υγεία, η γιατρός έχει χρόνιο άσθμα) , την έλλειψη 2ου ΗΚΓράφου, την έλλειψη προσωπικού , τις παρεμβάσεις  της Διευθύνουσας της ΝΥ στον τρόπο λειτουργίας της ΜΤΝ αντίθετες με την άποψη της , τον αγώνα για την διατήρηση υψηλών standard στα υλικά της αιμοκάθαρσης και στα ΕΦ φάρμακα των ασθενών , στις προσπάθειες να ανοίξει κι άλλη μέθοδος αιμοκάθαρσης , να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς μέχρι την πρόσφατη (Ιανουάριος 2015) έναρξη και 5ης βάρδιας ασθενών με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τους ασθενείς κατά περίπου 50%.

Εφαρμόζει συνδυασμό πρωτοκόλλων από NKF/DOQUI guidelines ( Αμερικάνικη πολυπληθής ομάδα νεφρολόγων που τα ανανέωνει κάθε 4 χρόνια ) + πρωτόκολλα από το St George  Hospital του Λονδίνου + τα πρωτόκολλα της ΕΝΕ ( Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία) ,όλα μετά το 2010 που σημαίνει πως προσπαθεί να λειτουργήσει τη μονάδα με τον πλέον σύγχρονο τρόπο.

Προσπαθεί να κρατά ενήμερους τους ασθενείς της για την αιμοκάθαρση και όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβουν προκειμένου να έχουν καλύτερη και πιο μακριά ζωή (ενημερώνοντας τους γραπτά και προφορικά )
 Ο ασθενής ο χρόνιος ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να συνεργάζεται με τον ιατρό συνειδητά προκειμένου να προκύψει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κ. Βασιλείου  παρέλαβε 26 ασθενείς και 2 ημερήσιες βάρδιες θεραπείας καθημερινά και έχει 45 ασθενείς 5  βάρδιες θεραπείας ασθενών 6 ημέρες την εβδομάδα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εξωτερικά ιατρεία και κατάφερε να κρατήσει μακριά από την αιμοκάθαρση 300 νεφροπαθείς.

Η Ρένα Βασιλείου εργάζεται σκληρά και έχει επίγνωση του απαιτητικού και υπεύθυνου έργου που έχει αναλάβει. Αυτό θεωρείται παράνοια από ορισμένους στη Φλώρινα που μάλλον επιθυμούν μία νεφρολογική κλινική "ταμπέλα" για τη Φλώρινα. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως πριν 7 χρόνια με τη πανελλήνια  διαπόμπευση του τότε γιατρού κ. Χατζηκωνσταντίνου από το νοσηλευτικό προσωπικό! 

Ντόρη Κουτουράτσα 

Η συνέχεια στο επόμενο Μέρος 8ο - Η Ρένα Βασιλείου και ο πόλεμος των άστρων!  















3 comments :

Ανώνυμος είπε...

αναμένουμε με μεγάλη αγωνία, κρεμόμαστε από τα λόγια σου

Ανώνυμος είπε...

Η γιατρός έχει καλό βιογραφικό και θέλει να κάμει σωστά τη δουλειά της.Οι νοσοκόμες πιστεύουν ότι έχουν δίκιο και μια χαρά δουλεύουν.Αδιέξοδο.Ποιός θα λύσει την εξίσωση;Και με τι; Με ΕΔΕ και δικαστήρια;Αυτές εκεί μέσα δεν μπορούν να συνεργαστούν πια.Ποιόν θα διώξουν; τη γιατρό;το εύκολο θύμα;και μετά τι;θα κάνουν καλλιστεία οι νοσοκόμες ποιός γιατρός θα κάθεται να τις ακούει να του δίνουν εντολές και να τις κάνει;Βλακείες.Να επέμβουν όσοι έχουν μυαλό( έξω από το ΓΝΦ ) και να λύσουν το θέμα γιατί προβλέπω να κλείνει η μονάδα.

Ανώνυμος είπε...

Κορόιδευε εσύ προεδράρα.Από την κακία που ξερνάς θα δηλητηριαστείς πρώτα εσύ.

Δημοσίευση σχολίου