7:42 μ.μ.

Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ!

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |




Λάβαμε το παρακάτω ερώτημα από αναγνώστη μας. Θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε και τον αντίλογο.
Πάγια τακτική μας είναι να δημοσιεύουμε κείμενα που μας έχουν σταλεί επώνυμα, ακόμη και όταν δεν δημοσιεύουμε το όνομα αυτού που μας το έστειλε.
Κρουά-Κρουά




Ο Φ.Σ.Φ. (Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας) «Ο Αριστοτέλης», διοργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με την Ρωσία (http://www.fsfa.gr/pfz/?p=558). ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Όμως, φαίνεται ότι η εκδήλωση δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα. Σαν με το ζόρι να έγινε ό,τι έγινε. Ίσως, από την μια να θεωρήθηκε «καλό και χρήσιμο» το να υπάρξει μια προσέγγιση με την Ρωσία, αλλά μερικοί ίσως να σκέφτηκαν: «όχι και να παρεξηγηθούμε κι’ όλας με το να χαρακτηριστούμε ρωσόφιλοι!!!».

Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η Φλώρινα αποτελεί έναν τόπο «πολύ ενδιαφέροντα» από πολιτικής απόψεως, ας αναρωτηθούμε: «τι μπορεί να σημαίνει αυτή η προσέγγιση Φλώρινας - Ρωσίας;»

Κατ’ αρχήν να θυμηθούμε ποιος είναι ο Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης». Σύμφωνα με τα μέλη του, είναι ο «πρύτανης» των πολιτιστικών συλλόγων της Φλώρινας.  Ο ΦΣΦ ήταν και είναι κομμάτι του «καθωσπρέπει» «κατεστημένου της Φλώρινας», της «εξουσίας της Φλώρινας». Η «εξουσία της Φλώρινας» είναι υποκατάστημα της «εξουσίας της Ελλάδας». Ο ΦΣΦ, ως «στήριγμα» και «βραχίων» της «εξουσίας της Φλώρινας», πάντοτε ενστερνιζόταν την ιδεολογία της «εξουσίας της Ελλάδας» και συμφωνούσε με τις πολιτικές της επιλογές.
Το να έχεις σχέση με την «εξουσία», ή να είσαι «εξουσία», δεν είναι «κακό» ή «καλό» αυτό καθ’ εαυτό. Το «κακό» ή το «καλό» προκύπτει ως αποτέλεσμα του πως χρησιμοποιείς την εξουσία.

Η προσέγγιση της Φλώρινας (δια του ΦΣΦ) με την Ρωσία, ουσιαστικά σημαίνει ότι έχουμε προσέγγιση της «εξουσίας της Φλώρινας» με την Ρωσία. Βέβαια, η «εξουσία της Ελλάδας» ανεπιφύλακτα «ανήκει στην Δύση», η οποία Δύση, με αρχηγό τις ΗΠΑ, έχει δαιμονοποιήσει την Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλ. Πούτιν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η «εξουσία της Φλώρινας» ξαφνικά απέκτησε φιλορωσικά αισθήματα και ότι αποστασιοποιείται από την «εξουσία της Ελλάδας».
Ίσως μέσα στο «μαγαζάκι» που λέγεται «εξουσία της Φλώρινας» κάποιος μέσω της προσέγγισης Φλώρινας - Ρωσίας να επιχειρεί να παίξει το προσωπικό του παιγνιδάκι, ώστε να αντλήσει προσωπικά οφέλη. Όμως αυτός ο «παίκτης» δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να «εκτεθεί» απέναντι στην «εξουσία της Ελλάδας». Άρα, το οποιοδήποτε «προσωπικό παιγνιδάκι» παίζει ο οποιοσδήποτε «παίκτης», είναι ένα παιγνιδάκι πλήρως εναρμονισμένο με το «παιγνίδι» που παίζει η «εξουσία της Ελλάδας».

Ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός του «παιγνιδιού» που μπορεί να παίζει η «εξουσία της Ελλάδας» μέσω της προσέγγισης της Φλώρινας με την Ρωσία.
Σίγουρα ο σκοπός της προσέγγισης δεν είναι το να προωθηθεί το καλό της Φλώρινας ή της Ρωσίας. Ούτε η ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας αυτής καθ’ εαυτής, διότι για την οποιαδήποτε «εξουσία» η πολιτιστική δραστηριότητα δεν είναι παρά ένα «πολιτικό εργαλείο».
Μάλλον σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να «εγκλωβισθεί» η Ρωσία, ώστε οι επαφές της με την Φλώρινα να γίνονται μέσω ανθρώπων της «εξουσίας της Φλώρινας», να εμποδισθεί να δημιουργήσει σχέσεις με ρωσόφιλους Φλωρινιώτες που βρίσκονται «εκτός του συστήματος εξουσίας».

Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όσον αφορά το πώς βλέπει η «εξουσία της Ελλάδας» την πολιτική της Ρωσίας ως προς την Φλώρινα. Τέτοια συμπεράσματα θα μπορούσαν να είναι: Ότι η Ρωσία (όπως και πολλοί άλλοι) θεωρεί την Φλώρινα «ενδιαφέροντα τόπο». Ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται  να δημιουργήσει σχέσεις με Φλωρινιώτες. Ότι υπάρχουν ρωσόφιλοι Φλωρινιώτες. Ότι οι ρωσόφιλοι Φλωρινιώτες βρίσκονται κυρίως «εκτός του συστήματος εξουσίας». Ότι οι ρωσόφιλοι Φλωρινιώτες που βρίσκονται κυρίως «εκτός του συστήματος εξουσίας» συνιστούν υπολογίσιμο παράγοντα.
Ίσως να επιχειρείται ο εγκλωβισμός της Ρωσίας στο λούκι της «εξουσίας της Φλώρινας» και ίσως να επιχειρείται για τους παραπάνω λόγους. Όμως, οι Ρώσοι μάλλον δεν είναι «αμερικανάκια».
16 Μαρτίου 2016
ΠρομΥθεύς Αδέσμευτος






2 comments :

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Το παραπάνω άρθρο μας σχολιάστηκε στο facebook ως εξής: "Spiros Papacharisis βλέπει μακριά ο ΠρομΥθεύς Αδέσμευτος (κοινώς παπαρολογεί!) - για την υπογραφή... εις εκ της εξουσίας της Φλώρινας", από τον Σπύρο Παπαχαρίση. Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε άρθρο του Σπύρου Παπαχαρίση, με το οποίο θα μας εξηγεί γιατί θεωρεί το άρθρο μας "παπαρολογίες". Αυτό που μετράει είναι τα επιχειρήματα και όχι οι αφορισμοί.

Ανώνυμος είπε...

Εκκωφαντική η σιωπή της "εξουσίας της Φλώρινας". Το συμπέρασμα είναι ότι πέρα από "μπηχτές" δεν έχουν επιχειρήματα. Ούτε που τους ενδιαφέρει να έχουν επιχειρήματα. Ξέρουν ότι οι Φλωρινιώτες δεν βγαίνουν από το μαντρί, για να μην τους φάει ο λύκος. Οι Φλωρινιώτες είναι πρόβατα που προτιμάν να τους φάει ο βοσκός.

Δημοσίευση σχολίου