Λάβαμε το παρακάτω ερώτημα από αναγνώστη μας. Θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε και τον αντίλογο.
Πάγια τακτική μας είναι να δημοσιεύουμε κείμενα που μας έχουν σταλεί επώνυμα, ακόμη και όταν δεν δημοσιεύουμε το όνομα αυτού που μας το έστειλε.
Κρουά-Κρουά



ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ  ΔΗΜΟΤΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ 

H  ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο χώρο και η ελεύθερη χρήση ή απόλαυσή του είναι  άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής των πολιτών.
  Ως πτυχή παραβίασης του δικαιώματος στον δημόσιο χώρο είναι και η κατάληψη των κοινόχρηστων  χώρων (πεζοδρομίων, πλατειών ή και αιγιαλού παραλίας) από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες), σε βαθμό που η πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, γίνεται μόνο μέσω της χρήσης της συγκεκριμένης παρεχόμενης υπηρεσίας. Έτσι όμως, αναιρείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του χώρου, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων αυτών αναπτύσσεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής.
 Με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για την αδειοδότηση, εκμίσθωση, κλπ δημοσίων χώρων ασκούν οι δήμοι.
Στη πόλη της Φλώρινας , το δικαίωμα χρήσης της κεντρικής πλατείας από τους δημότες, παραβιάζεται προς όφελος των καφετεριών.
Ο πεζόδρομος και η πλατεία στη Φλώρινα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας, αλλά αυτό έχει κόστος για τους δημότες.  Αν δεν πληρώσεις τον καφέ σε χρυσάφι , δεν πας πλατεία. Ένα είδος φόρου «κατά κεφαλή» θα μπορούσε να πει κανείς, που επιβάλλεται δις και τρις ημερησίως. Και μπορεί να χαρακτηριστεί ως φόρος, διότι η τιμή του καφέ είναι υπερβολικά υψηλή.
Αναρωτιέσαι τελικά τι πληρώνεις.
 Έχουν τόσο υψηλά κοστολόγια και δεν «βγαίνουν» οι μαγαζάτορες;                     
Απασχολούνται εξειδικευμένα άτομα με υψηλές απαιτήσεις αμοιβής;                                                    
Τα ενοίκια έπεσαν ή δεν έπεσαν;
Οι καταστηματάρχες βέβαια κάνουν τη δουλειά τους. Και λογικό είναι να τη κάνουν προς το συμφέρον τους και με κάθε τρόπο.
Την ευθύνη για τη χρήση των δημοσίων χώρων την έχει ο δήμος Φλώρινας και ειδικότερα ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο.
Εάν τους ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των Φλωρινιωτών, θα πρέπει να μεριμνήσουν αναλόγως. Την οποία ποιότητα  δικαιούμεθα, διότι ως δημότες πληρώνουμε δημοτικούς φόρους και επιπλέον είναι όρος για μία σύγχρονη  κοινωνία και μία σύγχρονη πολιτική.
Η πλατεία λοιπόν της Φλώρινας, αντί να είναι γεμάτη με ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα, μπορεί να διαμορφωθεί με παγκάκια και ίσως και κιόσκια, για να μπορούν οι δημότες να κάνουν χρήση ως σημείο αναφοράς και απόλαυσης , φέρνοντας ακόμα και τον καφέ από το σπίτι τους,
Αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία των καφετεριών, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν με τα τραπεζοκαθίσματα, στον χώρο μπροστά στα μαγαζιά τους.
Εκ του αποτελέσματος θα φανεί εάν υπάρχουν ευήκοα ώτα στον δήμο Φλώρινας, ή αδιαφορία, ενδεχομένως και συμφέροντα για να υπάρξει αναδιαμόρφωση στον χώρο λειτουργίας της πλατείας.
Για τον κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη όμως , υπάρχει και ο συνήγορος του Πολίτη που διαχειρίζεται σχετικές αναφορές που αναφέρονται στην πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους μέσα στον οικιστικό ιστό ή και στις ακτές.
Ένας Φλωρινιώτης

 11-5-2016 

10 comments :

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε -τη συμπολίτη-τισσα σε όλες τις κεντρικές πλατείες όλων των Ελληνικών πόλεων υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα συναφών καταστημάτων καφεστίασης. Ετσι και στην όμορφη πόλη μας όχι μόνο στην κεντρική πλατεία αλλα και σε άλλα σημεία της πόλης μας ( ποτάμι , νέο πάρκο, στοά σπυράκη κ.α.) οι καταστηματάρχες πληρώνουν με το τετραγωνικό στον Δήμο για τον παραχωρηθέντα συγκεκριμένο χώρο όπου έχουν τα τραπεζοκαθίσματα . Επίσης πληρώνουν ΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ και εκδίδουν και αποδειξη για την καταβολή ΦΠΑ που αυξάνεται από το 23 στο 25 % . Ειδικά στην πόλη μας η τήρηση κανόνων χρησης κοινοχρηστων χώρων από μέρους των 5 με 6 καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην κεντρική πλατεία σε σχέση με άλλες πόλεις είναι υποδειγματική. Τώρα εάν εσύ κρίνοντας από τα γραφόμενα σου επιθυμείς μέχρι του σημείου να κλείσουν - να βάλουν λουκέτο τα καταστήματα καφεστίασης στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας θεωρώ ότι ξεπέρασες τα εσκεμμένα μίας απλής επισήμανσης της άποψης σου . Προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις ειδικά όταν σύμφωνα και με δήλωση του προέδρου του ΕΒΕ Φλώρινας τα λουκέτα πέφτουν σαν βροχη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχης μας ..ΕΛΕΟΣ...ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΊ Η ΕΙΚΌΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ..ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛ...ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η...ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΩ Η ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ..ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΓΟΥΣΤΑ ΣΑΣ...



Ανώνυμος είπε...

Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε. Δεν είπε κανείς να κλείσουν οι καφετέριες. Αλλα δεν είναι ανάγκη να πιάνουν όλη τη πλατεία. Βρίσκω πως η καταγγελία του συμπολίτη είναι λογική. Στο ποτάμι έχει πολλα παγκάκια. Ο συνδυασμός ιδιωτικών και δημοσίων χώρων αναψυχής είναι μία καλή πρόταση ειδικά την εποχή που διανύουμε. Οποιος θέλει και μπορεί ας κάθεται να πληρώνει τον καφέ του, οποιος δεν μπορεί ας κάθεται στο κιόσκι ή στο παγκάκι και ας πίνει τον καφέ του από το σπίτι. ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΔΗΛΑΔΉ ΤΟ ΚΑΚΟ; ΔΕΝ ΘΊΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΩΝΤΩΝ '

Ανώνυμος είπε...

2.54 και οι ακτές έχουν γεμίσει ομπρέλες και ξαπλώστρες που τις εκμετταλλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα και σε όλες τις πόλεις έχουν κάνει κατάληψη των πλατειών και των πάρκων ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό μπορεί να έχει γίνει κανόνας, αλλα δεν σημαίνει πως δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα χρήσης δημοσίων χώρων που εχει ο κάθε πολίτης. Και οι δήμοι είναι διαχειριστές προς όφελος του πολιτη, όχι ιδιοκτήτες. Και οι δημότες πληρώνουν φόρους. Βρίσκω πολύ σωστή την επισήμανση - καταγγελία του συμπολίτη μας.

Ανώνυμος είπε...

η καταγγελία αυτή , δεν προσπαθεί να θίξει τις καφετέριες, αλλα επισημαίνει τις υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής στον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και στην πολιτική που θα έπρεπε να ασκεί η δημοτική αρχή με γνώμονα το συμφέρον του δημότη σε όλα τα επίπεδα. Οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες, και σε λίγο και ο καφές θα είναι προβλημα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε -τη συμπολίτη-τισσα
1)στην πλατεία με τα κανόνια της κεντρικής πλατείας Φλώρινας όπως και στις κερκίδες νέο πάρκο Φλώρινας, υπάρχει άπλετος χώρος για όσους θέλουν να πιούν "τον καφέ που φέρνουν από το σπίτι τους" η αγοράζουν καφέ σε πλαστικό από κάποιο ντελίβερι κατάστημα καφεστίασης .
2) Ο χώρος "κατάληψης" τραπεζοκαθισμάτων καταλαμβάνει ούτε το 30% του συνολικού εμβαδού της κεντρικής πλατείας στην Φλώρινα συμπεριλαμβανόμενης και της πλατείας με τα κανόνια. Ακόμη και στην ίδια επισυναπτόμενη φωτογραφία του κειμένου αλλα και στην πραγματικότητα διακρίνονται οι λευκές λωρίδες ΄για τους πεζούς που βαδίζουν ανεμπόδιστοι από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων
3) Και φυσικά μικροεπιχειρηματίες ιδιώτες είναι οσοι έχουν καταστήματα στην πλατεία όπως και σε όλες πλατείες στις Ελληνικές πόλεις πλήν των δημοτικών αναψυκτηρίων.

4) Εάν ήταν τόσο ενοχλητική η παρουσία τραπεζοκαθισμάτων η η κακή χρήση του κοινόχρηστου χώρου δεν θα γεμίζαν από πελάτες Αντιθέτως οι ΄Φλωρινιώτες αλλα και οι επισκέπτες της όμορφης πόλης μας έχουν σε πρώτη προτίμηση κατά την επίσκεψη τους στην κ.πλατεία γεμίζουν τα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας αλλα και άλλων σημείων της πόλης στο ποτάμι η στο νέο πάρκο όταν έχει καλό καιρό.

Οπότε το ...επιχείρημα "δεν υπάρχουν παγκάκια για όσους θέλουν να πιούν τον καφέ η το αναψυκτικό τους που φέρνουν από το σπίτι τους" δεν αποτελεί επιχείρημα , καταρρίπτεται, είναι λανθασμένο επιχείρημα -αμφισβητούμενη πρόφαση από κάποιον -κάποια που ΄μάλλον δεν ζεί στην όμορφη πόλη μας την Φλώρινα η έχει προσωπικές διαφορές με τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούντε στην πλατεία .

Ακόμη και στην σκίαση των τραπεζοκαθισμάτων υπάρχει ομοιομορφία ( ομπρέλες )όπως επιτάσει εκ μέρους του Δήμου ο κανόνας χρήσης κοινόχρηστων χώρων της πλατείας .Στο σημείο αυτό Θα μπορούσε , με την συνεισφορά καταστηματαρχών και Δήμου, να είχε κατασκευαστεί ενιαίο στέγαστο από παραδοσιακά υλικά για όλα τα τραπεζοκαθίσματα .

Αν όμως η ( ανύπαρκτη) κατάληψη της κεντρικής πλατείας αποτελεί σχήμα ...ρητορικό δυστυχώς που θα το πώ ...ΧΑΝΩ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ μου μαζί σας , σχολιάζοντας τα όσα διάβασα ....

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα είπες 9.52 και δεν άφησες ούτε καρφίτσα να πέσει. Το μόνο που δεν μας είπες είναι το ότι στη πλατεία μπορούμε να πηγαίνουμε και να την απολαμβάνουμε, μόνω μέσω καφετεριών και μάλιστα έναντι παρεχόμενης υπηρεσίας από τις καφετέριες. Και μιλάμε για το κομμάτι φιλέτο. Αναιρείται έτσι η δεν αναιρείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του χώρου;

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη ειναι ακριβως ο καφες που τον χρεονουναι οι καφετεριες 2.50 ευρω !!!!!!ποσο θελετε να παει δηλαδη 1.10 για να εισαστε εικανοποιημενοι πλακα κανετε .αν θελετε πιο φτηνα πεταχτητε διπλα στα μπιτολαν να παρετε ξεπλημενα σκουπιοδια με αυτη την τιμη ,πρωσοπθικα ειχα καταστημα στον πεζοδρομο πριν καιρο ,δεν εχω πλεον ,γιατι ο "αγαπητος μας "δημαρχος και η τελια μας αστυνομια με ξεσκισανε και εμενα και ολους τους υπολοιπους καταστηματαρχες ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ .προ 1 χρονον μας ηρθαν κατι προστιμα σε ολους απο 7και 8000 χιλιαδες ευρο απο τοην αγαπητη αστυνομια και δημαρχο για τα καρεκλακια πως θα βγουνε αυτα τα ποσα μας καταστρεψανε οχι η κριση γιατι κουτσα στραβα τα βγαζαμε τα εξοδα οχιιιιιιι κερδος !!!!!συνελθετε και ξυπνηστε ο πεζοδρομος της φλωρινας ειναι πιο κυνηγημενος και απο τους συριους προσφυγες

Ανώνυμος είπε...

12.30 , Πολλά η λίγα τα 2.50 ευρώ φίλε , είναι λεφτά και επιβεβαιώνουν το εισιτήριο ας πούμε για τη πλατεία. Αν ήσουν πρώην καταστηματάρχης με το να λες πηγαίνετε στο Μοναστήρι - Μπίτολα εξωθείς τον κόσμο της φλώρινας να φεύγει εκτός. Αφου δημιουργούν τα τραπεζάκια πρόβλημα, ας περιοριστούν στα πεζοδρόμια και ουτε πρόστιμα ουτε φασαρίες. Δεν φταίει για όλα ο δήμαρχος ουτε η αστυνομία

Ανώνυμος είπε...

Εάν ενεργούσαν όπως έπρεπε η αστυνομία και ο δήμος πολλά μαγαζιά στον πεζόδρομο θα είχαν κλείσει προ πολλού.Δεν τους φταίει η αστυνομία όταν χρησιμοποιούν μουσική μέχρι τις 5 το πρωί,ούτε ο δήμος Φλώρινας όταν καταλαμβάνουν ολόκληρα (στην κυριολεξία)τα πεζοδρόμια.

Ανώνυμος είπε...

"Ωραία ιδέα" .... "να πάμε στα μπίτολα να ανοίξουμε καφετέριες και ταβέρνες γιατι στην Φλώρινα μας κυνηγάνε για τα τραπεζοκαθίσματα "
ωραίοι ΜΑΛΑΚΕΣ είστε όλοι σας στην Φλώρινα να πώ είστε όλοι και όλες σας για τον ΠΩΎΤΣΟ από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο μακάκα ΚΧυΜΠΑΤΖΗ.

Δημοσίευση σχολίου